2 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου
Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου την Τετάρτη 2 Μάιου 2018 το απόγευμα, πραγματοποίησε εκδήλωση στο Β΄ Κ.Δ.Α.Π. Βόλου (περιοχή Χιλιαδούς), από τους εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσης μας, με δραματοποίηση παραμυθιού του παιδικού βιβλίου «Φεγγαρόπιτα (μια ιστορία για παιδιά με θέμα τη χαρά που νιώθει κανείς όταν ξέρει να μοιράζεται)», του συγγραφέα Κώστα Μάγου, λέκτορα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τα παιδιά που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, συμμετείχαν ενεργά καθ¨ όλη τη δραματοποίηση και στο τέλος αποτύπωσαν στο δικό τους βιβλίο με τίτλο «Φεγγαρόπιτα», εικόνες του παραμυθιού. Ο συγγραφέας κ. Μάγος χαιρέτησε την εκδήλωση μίλησε με παιδιά και γονείς και αντάλλαξε απόψεις για το παιδικό βιβλίο.
Η Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 2 Απριλίου, γενέθλια μέρα του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), από το 1966. Το μήνυμα έγραψε η Inese Zandere, πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικών και νεανικών βιβλίων, ποιήτρια, επιμελήτρια βιβλίων και δραστήριο μέλος φιλαναγνωστικών προγραμμάτων, η οποία γεννήθηκε το 1958. Την αφίσα φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Reinis Peterson (γενν. 1981), ο οποίος έχει εικονογραφήσει μέχρι σήμερα πάνω από 20 βιβλία. Τη μετάφραση του μηνύματος στα ελληνικά έκανε η Επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, η συγγραφέας κ. Λότη Πέτροβιτς -Ανδρουτσοπούλου.
Το μήνυμα της IBBYγια το έτος 2018 μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο στην ιστοσελίδα της IBBY εδώ σας παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα:
«Το μικρό είναι μεγάλο μέσα σ’ ένα βιβλίο»
Inese Zandere (Λετονία)
Οι άνθρωποι τείνουν προς τον ρυθμό και την τάξη με τον τρόπο που η μαγνητική ενέργεια οργανώνει τα μεταλλικά ρινίσματα σ’ ένα πείραμα φυσικής, ή όπως μια νιφάδα χιονιού δημιουργεί κρυστάλλους από το νερό………………………………
……………..Το παιδικό βιβλίο σηματοδοτεί τον σεβασμό στο μεγαλείο του μικρού. Σηματοδοτεί τον κόσμο που αναδημιουργείται κάθε φορά, μια παιγνιώδη και όμορφη σοβαρότητα, χωρίς την οποία, όλα, ακόμα και η παιδική λογοτεχνία, είναι άσκοπη απασχόληση.
Συνοψίζοντας:
Το βιβλίο κάνει το παιδί να διαισθανθεί ότι η τάξη είναι εφικτή στον κόσμο και ότι κάθε άνθρωπος έχει μια μοναδική θέση σ’ αυτόν. ‘Όλα συντείνουν προς αυτόν τον σκοπό: η ρυθμική οργάνωση του κειμένου, οι σειρές των γραμμάτων, ο σχεδιασμός της σελίδας, η εντύπωση ότι το βιβλίο είναι ένα καλά οργανωμένο σύνολο. Το μεγάλο αποκαλύπτεται στο μικρό και αυτό το μορφοποιούμε στα παιδικά βιβλία. Το βιβλίο είναι ένα μυστήριο, όπου μπορεί να βρεθεί κάτι απρόβλεπτο ή κάτι άπιαστο. Το παιδικό βιβλίο σηματοδοτεί τον σεβασμό στο μεγαλείο του μικρού.
(Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)