Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
2 Απριλίου «Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου»

«Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού» ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 2 Απριλίου. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα ( International Board on Books for Young People- IBBY) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας. Το 2015 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το μήνυμα το έγραψε η Marwa Obald Rashid Al Aqroubi, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και Πρόεδρος του Τμήματος των ΗΑΕ της IBBY, με εξαιρετική δραστηριότητα στην εκτέλεση προγραμμάτων για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι πολεμικές συγκρούσεις ή οι φυσικές καταστροφές έχουν δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις για τα παιδιά με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή τους.

Την αφίσα φιλοτέχνησε η Nasim Abaeian. Γεννήθηκε στο Ισπαχάν του Ιράν και πέρασε την παιδική της ηλικία στη Γένοβα της Ιταλίας. Σπούδασε καλές τέχνες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στις ΗΠΑ και σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Zayed, ενώ παράλληλα εικονογραφεί παιδικά βιβλία.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ/ Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φροντίζει να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παρότρυνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Το μήνυμα, μετέφρασε στα ελληνικά η Επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, συγγραφέας κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

 

«Πολλοί πολιτισμοί – μια ιστορία»

 

«Μιλάμε πολλές γλώσσες και έχουμε ρίζες διαφορετικές. Μοιραζόμαστε όμως τις ίδιες ιστορίες»

Παγκόσμιες ιστορίες … Λαϊκά παραμύθια.

Είναι η ίδια ιστορία που μας έχουν πει. Με διαφορετικές φωνές.  Με διάφορα χρώματα. Δεν αλλάζει όμως ποτέ. Αρχή… Πλοκή… Και τέλος ….Είναι η ίδια ιστορία που ξέρουμε όλοι και την αγαπάμε.

Την ακούσαμε όλοι. Σε διαφορετικές εκδοχές, με διαφορετικές φωνές. Ωστόσο, είναι πάντα η ίδια. Υπάρχει ένας ήρωας … μια πριγκίπισσα … ένας κακός.

Δεν έχει σημασία η γλώσσα. Τα ονόματα. Ή τα πρόσωπα. Είναι πάντα η ίδια. Αρχή Πλοκή Και τέλος. Πάντα εκείνος ο ήρωας, εκείνη η πριγκίπισσα, εκείνος ο κακός Αναλλοίωτοι από αιώνες

Μας κρατούν συντροφιά

Μας ψιθυρίζουν στα όνειρα μας,

Μας νανουρίζουν το βράδυ.

Οι φωνές τους έχουν σβήσει από καιρό

Αλλά ζουν για πάντα στην καρδιά μας

Γιατί μας φέρνουν κοντά σε μια χώρα μυστηρίου και φαντασίας

Κι έτσι οι διάφοροι πολιτισμοί ενώνονται όλοι σε 

Μια ιστορία».

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ