Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι στο Ανάκτορο Αρχαίας Δημητριάδος

Καλλιτεχνικό γεγονός αποτελεί για την πόλη η  συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι  που συνδιοργανώνεται  από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, στο Αρχαίο Ανάκτορο της Δημητριάδος στα Πευκάκια Βόλου, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017 στις 9.00 το βράδυ. Με τη συγκεκριμένη καλλιτεχνική δράση επιτυγχάνεται ένας διττός στόχος, η ανάδειξη ενός σημαντικού μνημείου της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του Βόλου και παράλληλα η ανάδειξη της σημερινής πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης και η σύγχρονη καλλιτεχνική ταυτότητά της.

Από την Καμεράτα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου υπό τη διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά θα παρουσιαστεί «Η λαϊκή αγορά»,  ένα από τα σημαντικότερα έργα του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη,  σε ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού  με  τραγουδιστές τους γνωστούς ερμηνευτές του χατζιδακικού έργου, την Έλλη Πασπαλά και τον Ηλία Λιούγκο. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική αναβίωση 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου δίσκου το Δεκέμβριο του 1987.

 

Ο Μάνος Χατζιδάκις για τη «Λαϊκή Αγορά»

Την εποχή εκείνη  ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης και δημιουργός της Λαϊκής Αγοράς ανέθεσε στον Νίκο Κυπουργό  μία νέα ενορχηστρωτική προσέγγιση στο έργο του. Ακριβώς  τότε,  στις 23 Δεκεμβρίου του 1987, ο Μάνος Χατζιδάκις υπόγραφε «από καρδίας» στο εσώφυλλο του συγκεκριμένου δίσκου: «Η λαϊκή αγορά είναι τόσο λαϊκή, όσο Ρωμαϊκή υπήρξε η προηγούμενη. Ιδιαίτερα μάλιστα σ’ αυτήν τη «λαϊκή», ο εκλεπτυσμός και η αισθητική της ενορχήστρωσης καθώς και η ερμηνεία των τραγουδιστών, δίνουν την εντύπωση μιας, ας πούμε, επίσκεψης του Κωνσταντίνου Καβάφη στη λαϊκή αγορά της Αλεξάνδρειας, κάπου μέσα στο Μεσοπόλεμο. Η λατρεία της λεπτομέρειας ενός λαϊκού σώματος. Αυτή υπήρξε και η ιδιοφυής σχέση του Νίκου Κυπουργού με το λαϊκοφανές υλικό μου. Λατρευτική, γεμάτη επιθυμίες κι ακριβές μουσικές μνήμες. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί αυτά τα τραγούδια μου με μια τόσο καινούργια μορφή, ύστερα από την εξαντλητική χρήση τους από τους λαϊκούς τραγουδιστές του ’60; Η δημοτικότης σπάνια συντηρεί τη διαχρονικότητα. Η ανάμνηση είναι αισθηματική και ασφαλώς παρέχει και μιαν ημερομηνία θανάτου. Γι’ αυτό υπήρξα από παλιά εχθρός της ανεύθυνης λαϊκής επιτυχίας. Κάθε φορά, έμενα σκυθρωπός στο χειροκρότημα. Είχα καταλάβει πως η λαϊκή επιδοκιμασία δεν ήταν ο στόχος μου. Και την εχθρεύτηκα. …Φυσικά, περιττεύει να τονίσω πως η μυθολογία των τραγουδιών μου δεν υπήρξε ποτέ σχετική ούτε με τη ζωή μου ούτε με την πραγματικότητα. …».

 

Η ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Νίκος Κυπουργός στο δίσκο που κυκλοφόρησε το 1998 με το όνομα «Η άλλη αγορά» αναφέρει: «Πριν έντεκα ακριβώς χρόνια, ο Μάνος Χατζιδάκις με φώναξε μια μέρα και μου είπε: “Πάρε αυτά τα τραγούδια και πρότεινέ μου μια νέα όψη τους. Παίξε, τόλμησε, κάνε ελεύθερα ότι θέλεις. Το «σώμα» τους είναι δεδομένο, σημασία έχει το πώς και με τι θα το ντύσεις. Έχεις μια βδομάδα καιρό, ο χρόνος πιέζει.” Αυτά είπε και εξαφανίστηκε. Τον ξαναείδα στο στούντιο, όταν ήρθε να τα διευθύνει. Γελούσε όταν οι μουσικοί δεν αναγνώριζαν τα τραγούδια –έλειπε, βλέπετε, η μελωδία- αφού κανένα όργανο δεν «ντουμπλάριζε» τη φωνή. Αντίθετα, άλλες μελωδίες και ρυθμοί, που κατά μυστηριώδη τρόπο «ενυπήρχαν» στα τραγούδια, κι ας μην φανερώνονταν στις προηγούμενες εκτελέσεις, εμφανίζονταν τώρα απρόοπτα.»

 

Στη συγκεκριμένη συναυλία θα ακουστούν 20 από τα 30 τραγούδια που γράφτηκαν στην περίοδο 1959-1975 και τα οποία συγκίνησαν και μεγάλωσαν τις επόμενες γενεές.

 

Το Ανάκτορο Δημητριάδος

Η αρχαία πόλη της Δημητριάδος βρίσκεται στα νότια του Βόλου και ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Πολιορκητή το 294-292 π.Χ. με συνοικισμό κοντινών πόλεων.

            Όταν ο Μακεδόνας βασιλιάς αποφάσισε την ίδρυση της δεύτερης πρωτεύουσας του Μακεδονικού Κράτους, επέλεξε μία προνομιακή θέση κοντά στη θάλασσα με θέα το Πήλιο και τον Παγασητικό Κόλπο.

Η Δημητριάς αγαπημένη πόλη των Αντιγονιδών, έπαιξε σημαντικό στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό ρόλο τόσο στην περιοχή της όσο και σε ολόκληρη την ελληνική χερσόνησο. Απετέλεσε το μεγαλύτερο ναύσταθμο του μακεδονικού στόλου και προικίστηκε με μεγάλη σε έκταση «χώρα», που περιλάμβανε ολόκληρη την αρχαία Μαγνησία.

Στο κέντρο του ανατολικού τομέα της Δημητριάδος, ανατολικά του θεάτρου είναι χτισμένο πάνω σε λόφο το ανακτορικό συγκρότημα που αποτέλεσε την έδρα των Μακεδόνων βασιλέων. Το Ανακτόρο των Μακεδόνων Βασιλέων, το τρίτο σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, αποτελεί το κορυφαίο μνημείο της αρχαίας πόλης. Βρίσκεται στο κέντρο της και αποτελεί σημείο αναφοράς και σύνδεσης με τα υπόλοιπα μνημεία του χώρου, όπως η Αγορά, ο ναός της Αρτέμιδας Ιωλκίας, το Θέατρο, το τείχος, το υδραγωγείο, ελληνιστικές και ρωμαϊκές οικίες.

Ο ανωτέρω αρχαιολογικός χώρος, εντός του πολεοδομικού ιστού του Δήμου Βόλου και σε έναν όμορφο χώρο με θέα το Πήλιο και τον Παγασητικό Κόλπο μπορεί να αποτελέσει, ένα σημαντικό σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης προωθώντας την πολιτισμική παράδοση  και την τουριστική προβολή του τόπου.

 

 

 

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ