Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
Αφιέρωμα στον Ισπανόφωνο Κινηματογράφο

Ανοίγει η αυλαία του 3ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου, που διοργανώνεται στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και της κ. Αριάδνης Φωτεινής Στέλλου MSc, καθηγήτρια Ισπανικής Φιλολογίας, τακτική συνεργάτη του Instituto Cervantes και πρέσβειρα του Πανεπιστημίου της Salamanca στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Κοινότητας.

Ο Ισπανόφωνος Κινηματογράφος καταφέρνει κάτι μοναδικό, προσελκύει στις σκοτεινές αίθουσες ταυτόχρονα, τους σινεφίλ και το ευρύ κοινό και μάλιστα  οι  ταινίες που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική ποιότητα παραγωγής, κόβουν αξιοζήλευτο αριθμό εισιτηρίων, τόσο στις ισπανικές όσο και στις νοτιοαμερικανικές αίθουσες, ενώ διαχρονικά αγαπιούνται από το ελληνικό κοινό.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθούν τρεις σημαντικές ταινίες του σύγχρονου ισπανόφωνου κινηματογράφου.

Την Τρίτη 12 Μαρτίου θα προβληθεί η ταινία «La punta del diablo» (Το Ακρωτήρι του Διαβόλου, Αργεντινή, 2006, διάρκειας 90 λεπτών, κατάλληλη για άνω των 15 ετών)

Ο Ρομπέρτο είναι ένας επιτυχημένος νευροχειρουργός που έχει κλείσει τα πενήντα και για πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπος με μια ανίατη ασθένεια. Αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι με σκοπό να απομακρυνθεί από τους αγαπημένους του, τις ασχολίες του και τα φαντάσματά του και να τελειώσει τη ζωή του. Όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιό του μέχρι που συναντά στο δρόμο του τη Μαρία.

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου θα προβληθεί η επόμενη ταινία «Requisitos para ser una persona normal» (Προϋποθέσεις για να θεωρείται κανείς φυσιολογικός, Ισπανία, 2015, 94 λεπτών) κωμωδία της Λετίθια Ντολέρα.

Η Μαρία δε λας Μοντάνιας είναι μια τριαντάρα, στην οποία η ζωή δεν χαμογελά. Είναι άνεργη και μόνη, της έκαναν έξωση και ζει μακριά απ’ την οικογένειά της. Σε μια συνέντευξη την ρωτούν τι είδους άνθρωπος είναι και τότε αντιλαμβάνεται ότι δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί φυσιολογικός άνθρωπος, οπότε πέφτει με τα μούτρα ώστε να γίνει ακριβώς αυτό: φυσιολογικός άνθρωπος.

Η τρίτη και τελευταία ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου. Πρόκειται για την ταινία «Felices 140» (Ευτυχισμένα 140, Ισπανία, 2014, 98 λεπτών, ακατάλληλη για κάτω των 12 ετών.). Ένα ψυχολογικό θρίλερ της Γκράθια Κερεχέτα.

Η Έλια κλείνει τα 40 και, για να το γιορτάσει, συγκεντρώνει φίλους και συγγενείς σ’ ένα πολυτελές εξοχικό σπίτι, όπου τους ανακοινώνει πως έχει κερδίσει 140 εκ. στο ΛΟΤΟ. Από εκείνη τη στιγμή η ατμόσφαιρα βαραίνει κι ενώ στην αρχή φαινόταν πως όλοι ήταν χαρούμενοι, αρχίζουν τους τσακωμούς και τις δολοπλοκίες, με στόχο να πάρουν τα λεφτά της τυχερής.

Το αφιέρωμα υποστηρίζεται από το Instituto Cervantes, την Ισπανική Πρεσβεία, την Πρεσβεία της Αργεντινής, την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και  «Το Κοινόν των Μαγνήτων».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ