Κυριακή, 26 Μαΐου 2024
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΖΟΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ

Την Τρίτη 11 Ιουλίου στις 21:00, στον αύλειο χώρο μεταξύ Κέντρου Τέχνης Ντε Κίρικο και Δημοτικού Ωδείου στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως θα παρουσιαστεί ένα λογοτεχνικό αφιέρωμα για τη γενέθλια ημέρα του μεγάλου Ευρωπαίου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο που γεννήθηκε «…μια αποπνικτική μέρα του Ιουλίου στο Βόλο…πρωτεύουσα της Θεσσαλίας», όπως αναφέρει ο ίδιος στις «Αναμνήσεις από τη ζωή μου». Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «το Κοινόν των Μαγνήτων»

Η Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης, Νικολέτα Τζάνη θα παρουσιάσει αρχικά συνοπτικό βιογραφικό του Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, εισάγοντας τους παρευρισκομένους στη ζωή και το περιβάλλον του μεγάλου δημιουργού. Η βασική ομιλήτρια,  Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, Ελένη Χατζηδημητρίου, θα παρουσιάσει τιμής ένεκεν στοιχεία της έρευνας του προσφάτως αποθανόντος Βολιώτη καθηγητή των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Αθήνας, Ζάχου Σιαφλέκη που αναφέρεται στη σχέση του κινήματος του υπερρεαλισμού και του έργου του Τζόρτζιο  Ντε Κίρικο. Η σχέση αυτή είναι «το πλαίσιο, αλλά και η αφορμή για την αναζήτηση βαθύτερων συνδέσεων που ενώνουν το εικαστικό έργο του Ιταλού ζωγράφου με την υπερρεαλιστική ποίηση», όπως ο ίδιος αναφέρει και ορίζει τις αντιστοιχίες «ανάμεσα στις δύο εκφραστικές γλώσσες, την ποίη­ση και την ζωγραφική».

Την παρουσίαση θα πλαισιώσει η ανάγνωση ποιημάτων και κειμένων Ελλήνων και Γάλλων υπερρεαλιστών λογοτεχνών, όπως των κορυφαίων Ν. Εγγονόπουλου και  Α. Εμπειρίκου, των Πωλ Ελυάρ και Α. Μπρετόν και άλλων νεότερων, όπως του Βολιώτη καταξιωμένου εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη και του καθηγητή και ποιητή στη Ν. Υόρκη Νίκου Αλεξίου, που εμπνεύστηκαν από το έργο του Ντε Κίρικο. Τα κείμενα θα αναγνώσουν οι  ηθοποιοί Γρηγόρης Γαλάτης, ο οποίος έχει και τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης, και η Μαρία Μαργαρίτη. Το λόγο των ηθοποιών και τις προβολές θα συνοδέψει στο πιάνο με έργα Γάλλων συνθετών της εποχής του ζωγράφου η Κάτια Τζουμάκη αποδίδοντας στην εκδήλωση  μια φαντασιακή ατμόσφαιρα όπως αρμόζει στο ύφος  του.

Είναι γνωστό  πως ο μεγάλος ζωγράφος γεννήθηκε στο Βόλο στις 11 Ιουλίου 1888 και πέθανε στη Ρώμη στις 20 Νοεμβρίου 1978. Γιος του Ιταλού μηχανικού  Εβαρίστο Ντε Κίρικο, που επέβλεπε την κατασκευή της γραμμής των θεσσαλικών σιδηροδρόμων και του Πηλίου,   μετά από τις βασικές του σπουδές στο «Σχολείο των Τεχνών» της Αθήνας και στην Ακαδημία του Μονάχου, θα καταστεί  ένας από τους  πρωτοπόρους της νεωτερικότητας. Θεωρήθηκε πατέρας του Υπερρεαλισμού και εισηγητής της «μεταφυσικής» ζωγραφικής αποτελώντας μια  ιδιαίτερη περίπτωση στην ιστορία της τέχνης του 20ου αι. που απασχόλησε και επηρέασε πολλούς, ενώ συνεχίζει να προβληματίζει και να εμπνέει ακόμη και στις μέρες μας.

Η παρισινή περίοδος του ζωγράφου ήταν εκείνη που καθόρισε τις σχέσεις του με το υπερρεαλι­στικό κίνημα. Στα έργα εκείνης της περιόδου παγιώνονται στοιχεία που αποτελούν για τους υπερρεαλιστές σημεία αναφοράς στις κατοπινές αισθητικές αναζητήσεις τους. Ενδεικτικά αναφέρονται η αποσπασματικότητα της σύνθεσης,  η πα­ρουσία ετερόκλητων αντικειμένων, μοτίβα όπως οι καμάρες, οι στοές, οι πλατείες, οι πύργοι  ακόμη και οι  ίδιοι οι τίτλοι των πινάκων

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 24210-82870

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ