Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
«Αυτός δεν είναι ένας Γρύσπος»

«Αυτός δεν είναι ένας Γρύσπος»

Επιλογή έργων της Δημοτικής Συλλογής «με μια άλλη ματιά»

Μια έκθεση με έργα της Δημοτικής Συλλογής, που δεν είναι ωστόσο ακόμη μια επιλογή από το σύνολό της, θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη 12 Ιουλίου το βράδυ στις 9 στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Τα έργα της Συλλογής «παραδίδονται» στα χέρια του γνωστού εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη που «με μια άλλη ματιά» δημιουργεί τη δική του αφηγηματική παρουσίαση.

Ως επιμελητής αυτή τη φορά αναζητεί νέους συσχετισμούς και διαδρομές με τα έργα που επιλέγει χρησιμοποιώντας ιστορικά στοιχεία που του « παραδίδει» η ιστορικός-κοινωνιολόγος τέχνης Χρύσα Δραντάκη, η οποία καταγράφει και επιμελείται τη Δημοτική Συλλογή από το 1991. Σε πρόταση της οφείλεται άλλωστε και ο εμπλουτισμός της με 200 και πλέον κομμάτια, κυρίως Βολιωτών καλλιτεχνών , τα νεότερα αποκτήματα-δωρεές καλλιτεχνών μετά από την ατομική τους έκθεση σε χώρους του Δήμου Βόλου από το 1991 έως σήμερα.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από μικρά αφηγηματικά σημειώματα με βιωματικούς συνειρμούς του Αλέξη Ψυχούλη, ο οποίος αναφέρει: «Η συλλογή έργων του Δήμου Βόλου δεν προσφέρεται για γραμμικές τεκμηριώσεις σε σχέση με το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Ο τρόπος που δημιουργήθηκε την καθιστά ετερόκλητη, αποσπασματική, με μια αίσθηση τυχαιότητας να τη διαπερνά. Καλλιτέχνες που έζησαν στο Βόλο, άλλοι που η ζωή τους έφερε για κάποιο χρονικό διάστημα στην πόλη, που έζησαν και δημιούργησαν εδώ ή απλώς είχαν ένα γρήγορο πέρασμα που πιθανά να μην επηρέασε καθόλου την δημιουργική τους διαδικασία. Η συλλογή προέρχεται κατ’ αποκλειστικότητα από δωρεές, άρα ο συλλέκτης – ο Δήμος εν προκειμένου- καλείται να υιοθετήσει και να προστατέψει έργα άνισης σπουδαιότητας. Ο μελετητής δύσκολα βρίσκει μια σκέψη ταξινόμησης που θα μετατρέψει το άθροισμα σε συλλογή. Το πρώτο όμως που ενστικτωδώς κάνει είναι να προβάλει και να «διαβάσει» αυτά τα έργα και τις ιστορίες των δημιουργών τους μέσα στο περιβάλλον της πόλης της οποίας κατέληξαν.

Η έκθεση αυτή επιχειρεί την δημιουργία μιας οπτικής αφήγησης με επιλεγμένα έργα μέσα από αυτό το άθροισμα, χωρίς το άγχος της αξιολόγησης (με ποια κριτήρια άλλωστε;) ή της καταγραφής του συνόλου των καλλιτεχνών που σχετίζονται με τον Βόλο. Καλά, μέτρια ακόμη και κακά έργα βρίσκουν την θέση τους μέσα σ’ αυτή την αφήγηση. Έργα διαφορετικών χρονολογικών περιόδων , διαφορετικών διαλέκτων, με τη συνοδεία πληροφοριακών ιστορικών κειμένων και υποκειμενικών προσεγγίσεων δημιουργούν ένα πλαίσιο διαφορετικών αναγνώσεων από τον θεατή. Το ενδιαφέρον σ’ αυτό το εγχείρημα είναι η απόλυτη συναίσθηση ότι τα ίδια έργα θα μπορούσαν να δομήσουν μια εντελώς διαφορετική αφήγηση στα χέρια κάποιου άλλου επιμελητή».

Σε αυτή λοιπόν την ιδιαίτερη και καινοφανή παρουσίαση θα «συνομιλούν» μεταξύ τους έργα των Κ.Μαλέα, Α.Αστεριάδη, Γ.Γουναρόπουλου, Β.Κατράκη, Τάσσου, Δ. Γιολδάση, Σ.Βασιλείου, Κ.Γκέσκου, Ν. Γρύσπου, Κ.Θετταλού, Α.Αγγελόπουλου, Γ.Μιχαηλίδη, θ.Ακριβόπουλου, Π.Θεολόγου, Β.Καζάκου, Μ.Μήτρα, Ι.Τερλίδου, Μ.Βαμβατήρα και πολλών άλλων.

Η έκθεση εντάσσεται στο καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) του Δήμου Βόλου και θα διαρκέσει ως τις 30 Αυγούστου.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ