Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
ΑΙΧΜΕΣ – Νέος ετήσιος κύκλος εκδηλώσεων πειραματικής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου

Μετά την πολύ επιτυχημένη συναυλία του Jason Lescalleet τον Μάρτιο του 2015, η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου προχωρά φέτος στην διοργάνωση ενός ετήσιου κύκλου εκδηλώσεων πειραματικής μουσικής με τον τίτλο Αιχμές. Σκοπός του συγκεκριμένου κύκλου είναι να φέρει σε επαφή το κοινό της πόλης με ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι που βρίσκεται ακριβώς στην αιχμή του δόρατος της μουσικής πρωτοπορίας, όπως και με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις για την κατανόηση της μουσικής και του ήχου. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει τέσσερις συναυλίες (που θα πλαισιωθούν από σχετικές συζητήσεις) και μια επιπλέον διάλεξη που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα. Συμβολική τιμή εισόδου 2 ευρώ.

Α). 5 Μαρτίου συναυλία και συζήτηση με τους Mohammad στις 20:00 στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Σχηματίστηκαν το 2009 από τρεις ήδη καταξιωμένους μουσικούς του πειραματικού χώρου, τον Νίκο Βελιώτη (τσέλο), τον «Ήλιος» (ηλεκτρονικά) και τον Coti K. (κοντραμπάσσο). Από το 2015 και μετά λειτουργούν σαν ντούο, μετά την αποχώρηση του Coti K. Ο βαθύς μονολιθικός ήχος τους περιλαμβάνει χαμηλές συχνότητες, σκοτεινές υφές και μακρινές λαϊκές αποχρώσεις, που παράγονται με επί τούτου μεταλλαγμένα όργανα και προγράμματα. Ως σήμερα έχουν 6 δίσκους στο ενεργητικό  τους.

Β). 31 Μαρτίου διάλεξη με τον Μήτσο Μπιλάλη στις 20:30 στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Ο Μήτσος Μπιλάλης σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο ‘Sv. Kl. Ohridski’ της Σόφιας. Εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας και Τεχνολογίας της Ιστορικής Πληροφορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στους χώρους της θεωρίας της Ιστορίας, της κοινωνικής ιστορίας της τεχνολογίας, των σπουδών του διαδικτύου και των σπουδών του οπτικού πολιτισμού. Η διάλεξη του θα έχει θέμα: «Τότε που το παλιό ήταν νέο: Γενεαλογίες των τεχνολογιών του ήχου»

Γ). 9 Απριλίου συναυλία με τους V.I.A. στον Κινηματογράφο Αχίλλειο στις 20:00. Την επόμενη μέρα 10.4 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι – συζήτηση στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Οι V.I.A. είναι το συλλογικό μουσικό όχημα των μελών της δισκογραφικής εταιρείας Granny Records. Χρησιμοποιώντας τεχνικές no-input («χωρίς είσοδο»), modular («αρθρωτούς») και αναλογικούς συνθετητές αλλά και ηχογραφήσεις πεδίου, δημιουργούν έντονες ηχητικές καταστάσεις που κινούνται διαρκώς ανάμεσα στην ησυχία και τον θόρυβο.

Η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Granny Records έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ένα δημιουργικό χώρο με στόχο την έκδοση και ανάδειξη ηχητικών έργων, τα οποία συχνά συνδιαλέγονται με εικόνες και άλλα οπτικά μέσα. Από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και το θόρυβο μέχρι την ηλεκτροακουστική σύνθεση και τη σύγχρονη electronica, προβάλλει έργα μουσικών της εγχώριας πειραματικής σκηνής και του εξωτερικού.

Δ). 14 Μαΐου συναυλία με τους Acte Vide στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής  στις 20:00. Την επόμενη μέρα 15.5 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί Εργαστήρι – συζήτηση στο Δημοτικό Ωδείο

Tο ηλεκτροακουστικό ντούο Acte Vide («Κενή Πράξη») σχηματίστηκε το 2006 από τους Γιάννη Κοτσώνη και Δανάη Στεφάνου. Με κεντρικό άξονα τον αυτοσχεδιασμό και τη δημιουργική διερεύνηση του θορύβου, το ντούο πραγματοποιεί συχνά συνεργασίες με ένα ευρύ φάσμα μουσικών, εικαστικών και σκηνοθετών, και έχει στο ενεργητικό του πληθώρα συναυλιών στην Ελλάδα και την Αγγλία, καθώς και συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ (Borderline 2013, Ιn Mute 2014, Festival du Film Francophone, Moving Silence, ΜΙR, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Πολλής Μουσικής, κ.α.). Διοργανώνουν και συντονίζουν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, όπως και residencies με θέμα τον αυτοσχεδιασμό και τον ηχητικό πειραματισμό. Το πρώτο τους CD με τίτλο Noeud κυκλοφόρησε στην εταιρεία Μoremars το 2011, και οι περισσότερες κυκλοφορίες τους διατίθενται δωρεάν στον ιστότοπο τους.

Ε). 27 Μαΐου συναυλία με το Νίκο Κυριαζόπουλο στις ώρα 21:00 στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Την επόμενη μέρα 28.5 θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι – συζήτηση στις 18:00 στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Ο Νίκος Κυριαζόπουλος είναι μουσικός με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, γνωστός στο ευρύτερο κοινό από τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Καμαρωτό και το φεστιβάλ Low Res. Ο ακραίος μινιμαλισμός και η σωματική προσέγγιση της ακρόασης χαρακτηρίζουν τις ζωντανές εμφανίσεις του, όπου χρησιμοποιεί αποκλειστικά αναλογικούς συνθετητές δικής του κατασκευής.

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ