Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
Aναδρομική Έκθεση Αγήνορα Αστεριάδη στο Κέντρο Τέχνης “Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο”

Μεγάλη έκθεση έργων του γνωστού ζωγράφου της λεγόμενης «Γενιάς του 30» Αγήνορα Αστεριάδη θα εγκαινιαστεί την επόμενη Παρασκευή 18 Μαΐου στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, ανήμερα του παγκόσμιου εορτασμού της Ημέρας των Μουσείων, ενταγμένη στο τριμηνιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων της «Καλλιτεχνικής Άνοιξης» που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Ο Αστεριάδης ήταν από εκείνους τους γνωστούς ΄Ελληνες καλλιτέχνες που συνέδεσαν το όνομά τους με τη λαμπρή εποχή της καλλιτεχνικής έκρηξης στον Μεσοπολέμο στην πόλη του Βόλου. Η διοργάνωση 3 ατομικών εκθέσεών του και η συμμετοχή του σε πολλές ομαδικές κατά τις δεκαετίες του 20 και του 30 και μάλιστα η συμμετοχή του στην Α΄Πανθεσσαλική έκθεση που έγινε στο Βόλο το 1922, αλλά και στη συνέχεια στη δεκαετία του 50, η σύνδεσή του με βαθειά φιλία με τον αείμνηστο λαογράφο Κίτσο Μακρή, ο μεγάλος αριθμός έργων του εμπνευσμένων ή απευθείας κυρίως ζωγραφισμένων σε γωνιές του Πηλίου, φανερώνουν τον ιδιαίτερο δεσμό που είχε   ο ζωγράφος με το Βόλο και την ευρύτερη περιοχή.

Στο Νέο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το περασμένο Φθινόπωρο έκθεση του Α.Αστεριάδη, μια μεγάλη παραγωγή μετά από πολλά χρόνια που επανέφερε στο ελληνικό φιλότεχνο κοινό την παραδοσιακή και νεωτερική αξία της δημιουργίας του, με έργα διαχρονικά της δημιουργικής πορείας του ζωγράφου, που υπήρξε από τους κυριότερους εκφραστές της ελληνικότητας.

Λόγω της σύνδεσης του ζωγράφου με το Βόλο, έγινε κατά τη διάρκεια της έκθεσης συνάντηση στο χώρο της με μέλη της οικογένειας Αστεριάδη, που διέθεσαν τον κύριο κορμό των έργων, με εκδηλωμένο ενδιαφέρον εκατέρωθεν και από το Δήμο αλλά και από την οικογένεια για την μεταφορά της έκθεσης και στο Βόλο. Επειδή αυτό δεν ήταν εφικτό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συμφωνήθηκε η πραγματοποίησή της με μια νέα επιλογή έργων της οικογένειας Αστεριάδη αλλά και έργων από τη Δημοτική Συλλογή Βόλου, το Μουσείο Δάμτσα και από ιδιωτικές συλλογές της πόλης.

Γεννήθηκε στη γειτονική Λάρισα το 1898 και μετά τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στη Λάρισα και στην Αθήνα εισάγεται στη Σχολή Καλών Τεχνών το 1915 και έχει καθηγητές του τους μεγάλους ζωγράφους Γ.Ροιλό, Σπ.Βικάτο, Π.Μαθιόπουλο, Γ.Ιακωβίδη και Νικόλαο Λύτρα. Σχετίζεται με στενή φιλία με πολύ γνωστούς στη συνέχεια ζωγράφους, όπως ο Σπ.Βασιλείου, Μ.Βιτσώρης αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία, όπως ο Κ.Μαλέας και ο θεσσαλός Δ.Γιολδάσης με τον οποίο διατηρούσε κοινό εργαστήριο στην Πλάκα. Το 1923 κάνει την πρώτη ατομική έκθεση στην Αθήνα και γίνεται μέλος ου «Συνδέσμου Ελλήνων Καλλιτεχνών». Διορίζεται στην εκπαίδευση και μετά τον πρώτο διορισμό στα Γρεβενά θα παραδίδει μαθήματα συνεχώς σε γνωστά , πρότυπα σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά και από το 1959 θα διδάξει σχέδιο στο περίφημο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο των Σχολών Δοξιάδη. Το 1930 πρωτοστατεί στην ίδρυση της «Ομάδος Τέχνη»,

που συνέβαλε με τα μέλη της τα μέγιστα στη διαμόρφωση της νεωτερικής ζωγραφικής στην Ελλάδα. Το 1934 με το έργο του «Πήλιο» εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας.

Ασχολείται ακατάπαυστα με την εικονογράφηση βιβλίων, ιδιαίτερα εκπαιδευτικών εγχειριδίων του ΟΕΣΒ, φιλοτεχνεί ιστορημένα χειρόγραφα , διακοσμεί κεραμοπλαστικά αντικείμενα εργαστηρίων στο Μαρούσι, αγιογραφεί πολλές εκκλησίες στην Αθήνα, Λάρισα, άλλες πόλεις Ελλάδας και εξωτερικού και το 1952 αγιογραφεί και την Πλατυτέρα της Μητρόπολης του Αγίου Νικολάου στην πόλη μας. Η γενική αναγνώριση του έργου του και της προσφοράς του έρχεται μέσα από την τιμητική συμμετοχή σε διάφορες θεσμικές επιτροπές.

Το 1976 οργανώθηκε η μεγάλη αναδρομική του έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο Α.Αστεριάδης, άνθρωπος ευγενικός, εξαιρετικά σεμνός και ταπεινός, δούλεψε «μετά φόβου Θεού» και πέθανε το 1977.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στις Δημοτικές Πινακοθήκες Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βόλου, σε Συλλογές Τραπεζών, Πανεπιστημίων, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ν.Υόρκης και Βελιγραδίου, σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και στο Μουσείο Α.Κ.Δάμτσα του Δήμου Βόλου.

Στην έκθεση θα εκτεθούν 60 και πλέον έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, αγιογραφίας, σχέδια και δείγματα κάθε δημιουργικής ενασχόλησης του ζωγράφου, ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και η Διεύθυνση Μουσείων, Αρχείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ