Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
Αναδρομική έκθεση του Γιώργου Καφενταράκη στο Μουσείο Πόλης

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 θα γίνουν στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου στα Παλιά (Φερών 17) τα εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης – αφιέρωμα στο βολιώτη ζωγράφο Γιώργο Καφενταράκη.

Η έκθεση οργανώνεται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και σε αυτή θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα πέντε εικαστικά έργα που ο ζωγράφος δώρισε στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου.

afisa_kafentarakis_lowΌπως ο ίδιος, ο Γιώργος Καφενταράκης, αναφέρει σε σημείωμά του, η επιθυμία της προσφοράς τού δημιουργήθηκε με το άγγελμα της είδησης λειτουργίας του Μουσείου της Πόλης, γεγονός που συνέπεσε με τη συμπλήρωση 40 χρόνων ενεργούς παρουσίας του στα εικαστικά δρώμενα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα έργα που προσέφερε στο Μουσείο χαρακτηρίζονται από την προσωπική τεχνοτροπία του καλλιτέχνη και αναφέρονται σε χαρακτηριστικές εικόνες – μνήμες του παλιού Βόλου.

Στο πρώτο έργο προβάλλεται η πρόσοψη του εργοστασίου «Βίκτωρ Μεφσούτ», που κατασκεύαζε πλακάκια δαπέδου αλλά και διακοσμητικά. Στο δεύτερο προβάλλει η νότια πλευρά της βολιώτικης βιοτεχνίας παραγωγής χαλβά, ταχινιού και άλλων προϊόντων των «Αδελφών Παπαγιανόπουλου». Tρίτο στη σειρά έργο, ένα παράθυρο και μέρος της τοιχοποιίας του υφαντουργείου «Μουρτζούκου». Η περίφημη ταβέρνα της οδού Ερμού 186, «Η Σκάλα του Μιλάνου», απεικονίζεται στον τέταρτο πίνακα της σειράς μαζί με τους πρωταγωνιστές της, τους δύο από τους τρεις αδελφούς Μιλάνου, τον Κάρολο και τον Νίκο. Το πέμπτο και τελευταίο έργο, αναπαριστά μια βολιώτικη πόρτα (πιθανόν παλαιού παντοπωλείου), που δεν υπάρχει πια.

Η αναδρομική έκθεση έργων του Γ. Καφενταράκη είναι η δεύτερη έκθεση που φιλοξενείται στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του νέου Μουσείου μετά από εκείνη με έργα από το Λιθογραφείο Ματσάγγου και η πρώτη μιας σειράς εκθέσεων κι εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί το προσεχές διάστημα στο πλαίσιο ανοίγματος του Μουσείου της Πόλης σε ευρύτερο κοινό, με συνεργασίες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ανανέωση των εκθεμάτων του και αξιοποίηση των υποδομών του.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Οκτωβρίου με ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 – 21.00.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ