Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Μάρκου Καμπάνη με τίτλο “Ζωγραφική στο Άγιον Όρος”

O ζωγράφος Μάρκος Καμπάνης εκθέτει για πρώτη φορά στην πόλη του Βόλου σε μια σπονδυλωτή αναδρομική έκθεση, που θα φιλοξενηθεί σε δύο διαφορετικούς χώρους πολιτισμού, στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο» του Δήμου Βόλου και στον Χώρο Τέχνης «δ». Πρόκειται για έργα του καλλιτέχνη, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε τρεις διαφορετικές παλαιότερες εκθέσεις του.
Πιο συγκεκριμένα, στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο» φιλοξενείται η έκθεση με τίτλο «Ζωγραφική στο Άγιον Όρος» με έργα του ζωγράφου, αποκαλυπτικά της ιδιαίτερης επαφής του με το Όρος, μιας σχέσης που κρατά σχεδόν μια τριακονταετία. Οι επισκέπτες του Κέντρου Τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά, εικονογραφήσεις βιβλίων από τον καλλιτέχνη καθώς και φωτογραφικές αναπαραγωγές από τοιχογραφικά σύνολα μοναστηριών του Όρους. Στα έργα αυτά θα διαπιστώσουν ότι οι ποικίλες οπτικές γωνίες από τις οποίες προσεγγίζει ο καλλιτέχνης μοναστήρια και φύση μαρτυρούν μιαν ανήσυχη ψυχή κι ένα εξίσου ανήσυχο μάτι που αναζητά με χίλιους τρόπους να αποδώσει την ατμόσφαιρα, τη θρησκευτικότητα, τον αναχωρητισμό, τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο και μύρια άλλα, είτε μέσα από τις οξείες αντιθέσεις του άσπρου-μαύρου στην χαρακτική είτε μέσα από τις πλούσιες εναλλαγές του χρώματος στην ζωγραφική.
Παράλληλα, στον Χώρο Τέχνης «δ» οι επισκέπτες, συνεχίζοντας την γνωριμία με το πλούσιο έργο του Μάρκου Καμπάνη, θα δουν μια επιλογή έργων από δύο σειρές του, «Το μουσείο των Δέντρων» και «365». Το «Μουσείο των Δέντρων» πραγματεύεται την ίδια την ιστορία της τέχνης μέσα από αναπαραστάσεις δέντρων από την αρχαιότητα ως την σύγχρονη εποχή. Επιπλέον, στη σειρά «365» παρουσιάζονται έργα ζωγραφισμένα ένα κάθε μέρα κατά τη διάρκεια ενός έτους. Ακολουθεί στη πράξη το ρητό που αποδίδεται στον αρχαίο ζωγράφο Απελλή: «Ούτε μέρα χωρίς γραμμή». Τα 365 έργα φιλοτεχνήθηκαν από τον Μάιο του 2012 έως τον Μάιο του 2013, χωρίς θεματικό, στυλιστικό ή τεχνικό περιορισμό. Είναι έργα μικρών διαστάσεων, 20 x 20 και 20×25 εκ., με μια μεγάλη ποικιλία τόσο θεμάτων όσο και τεχνικών (σχέδια, ακρυλικά, τοιχογραφίες, μονοτυπίες, ψηφιακές εκτυπώσεις κ.ά.).
Για την έκθεση έγραψε ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος, Προηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους: «Φωτιζόμενα τούτα τα χαρακτικά με πλάγιο φωτισμό, σαν του ήλιου που δύει, δείχνουν ανάγλυφα την προσπάθεια του καλλιτέχνη να καταγράψει το όραμά του και τη δεξιοτεχνία του εργόχειρα που τυπώνει πάνω στο χειροποίητο χαρτί ένα-ένα τα αντίτυπά του. Ή, να το πούμε διαφορετικά: διακρίνεις τον αγώνα του χαράκτη που σκαλίζει πάνω στο σκληρό υλικό το σχέδιό του και την υπομονή του χειρώνακτα που τυπώνει προσεκτικά πάνω στο εύπλαστο χαρτί το έργο του»
Την έκθεση συνδιοργανώνουν η «Μαγνήτων Κιβωτός» και ο Χώρος Τέχνης «δ», με την ευγενική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει η κ. Μαίρη Μιχαηλίδου σε συνεργασία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Την έκθεση στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο» θα παρουσιάσει η ίδια η επιμελήτρια.
Η λειτουργία της έκθεσης ξεκινά (χωρίς εγκαίνια) στο Κέντρο Τέχνης την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, ώρα 19.00, και στον Χώρο Τέχνης «δ» στις 19.30. Αναγκαίο κρίνεται να αναφερθεί ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19. Η είσοδος θα επιτρέπεται ΜΟΝΟ με την χρήση μάσκας και έως 5 άτομα σε κάθε όροφο, ενώ απαγορεύεται το άγγιγμα των εκθετικών επιφανειών.

Διάρκεια : 7 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου 2020
Ωράριο λειτουργίας:
Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο»
Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 έως 13.00 & 18.00 έως 21.00

Ο ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Από το 1974 ως το 1980 έζησε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε ζωγραφική στο Wimbledon και στο St Martin’s School of Art. Το 1983 πέρασε έξι μήνες στην Φλωρεντία ζωγραφίζοντας τοπία και μελετώντας τα μουσεία της Ιταλίας. Οι εικαστικές του αναζητήσεις δεν σταματούν στην ζωγραφική. Επεκτείνονται στην χαρακτική, την εικονογράφηση βιβλίων, την αγιογράφηση ναών ακόμη και την σκηνογραφία. Έχει κάνει 25 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1984 έλαβε μέρος στην 15η Biennale της Αλεξάνδρειας.
Η αγάπη του για το Άγιον Όρος τον οδήγησε σε μια πολύπλευρη καλλιτεχνική συνεργασία με μοναστικά ιδρύματα καθώς και στην φιλοτέχνηση έργων ζωγραφικής και χαρακτικής εμπνευσμένων από τον Άθωνα. Το σύνολο αυτής της δουλειάς παρουσιάστηκε το 2009 και 2010 στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα. Είναι επιμελητής της Αγιορειτικής Πινακοθήκης της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, που σκοπό έχει την ανάδειξη του εικαστικού έργου σύγχρονων καλλιτεχνών που έχουν εμπνευστεί από την μοναστική πολιτεία καθώς και της θρησκευτικής χαρακτικής που κάποτε άνθιζε εκεί. Έχει οργανώσει το εργαστήριο χαρακτικής «Το Όρος» στις Καρυές του Αγίου Όρους, όπου εκτυπώνονται χαλκογραφίες για μονές, ιδρύματα και μουσεία από τις αυθεντικές μήτρες του 18ου και 19ου αιώνα.
Το ενδιαφέρον του για την εκκλησιαστική κυρίως τοιχογραφία και τις τεχνικές της αποτυπώνεται σε μεγάλο μέρος της δουλειάς του. Τοιχογραφίες / αγιογραφίες του κοσμούν την Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας, την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, την Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του όρους Σινά, τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην Σίφνο, την Ι.Μ. Παναγίας στην Κορνοφωλιά Έβρου, και ιδιωτικό παρεκκλήσι στην Μύκονο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάρκος Καμπάνης ανήκει στους καλλιτέχνες εκείνους, τους λεγόμενους «ανανεωτές» της εκκλησιαστικής μας ζωγραφικής, καθώς πατά γερά στην παράδοση αιώνων, χωρίς όμως να την χειρίζεται μιμητικά, αλλά συνθέτοντας ένα προσωπικό ζωγραφικό ιδίωμα. Έχει εικονογραφήσει βιβλία για τις εκδόσεις Αστέρος, για το εργαστήριο Βιβλιοδεσιών Μπάμπη Λέγγα και τις εκδόσεις του Φοίνικα, για την Εκδοτική Αθηνών, για το Υπουργείο Πολιτισμού, για την Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας και την Ι.Μ. Ιβήρων, για τις εκδόσεις Εν Πλω, Ερατώ, Εστία και τις εκδόσεις Ίνδικτος.
Η ενασχόλησή του με το έργο του Σπύρου Παπαλουκά τον οδήγησε στην επιμέλεια του βιβλίου «Σπύρος Παπαλουκάς-Θητεία στον Άθω» για την Αγιορειτική Πινακοθήκη το 2003. Το 2007 επιμελήθηκε την έκθεση «Το Άγιον Όρος στην ελληνική τέχνη», που οργανώθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το 2010 την αναδρομική για τον Θανάση Ακριβόπουλο στην Δημοτική Πινακοθήκη Αλμυρού και το 2019 την έκθεση «Σπύρος Παπαλουκάς-σχέδια και μελέτες» για το ΜΙΕΤ.
Οι πιο πρόσφατες εκθέσεις ήταν «Το Μουσείο των Δέντρων» στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (2011), στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο Ίδρυμα Κυδωνιέως στην Άνδρο και στο Μουσείο Κλασικής Αρχαιολογίας στο Cambridge, η σειρά «365» στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (2013) και στο Πολύεδρο της Πάτρας καθώς και η έκθεση «Αστικό Ίχνος» στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς (2018). Η πρόσφατη δουλειά του επικεντρώνεται σε έργα με θέμα τα ερείπια και την τοπιογραφία της Οδύσσειας.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ