Το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι λειτουργεί με τη μορφή που έχει ως σήμερα από το 1993 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου. Στόχος της Διεύθυνσης Πολιτισμού του «ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ( Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. )» είναι μέσα από τη λειτουργία του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου, να ενισχύσει τη Θεατρική Παιδεία, να δώσει τη δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για το Θέατρο αλλά και να ενεργοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, επίσης να τονώσει την πολιτιστική ανάπτυξη της καλλιτεχνικής ζωής στην πόλη.
Στο Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι δίνονται μαθήματα υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, κίνησης και φωνητικής. Τα μαθήματα του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου πραγματοποιούνται πάντα απογευματινές – βραδινές ώρες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των φοιτητών που το παρακολουθούν.
Τα μέλη του ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού έτους παρουσιάζουν δύο με τρεις παραστάσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται στο εργαστήρι, όλη τη χρονιά.
Μέχρι σήμερα το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι έχει παρουσιάσει με ιδιαίτερη επιτυχία, έργα τόσο από το ελληνικό όσο και από το ξένο δραματολόγιο αλλά και σπουδαία κείμενα της λογοτεχνίας μας. Ποιητές όπως ο Άγγελος Σικελιανός, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μελετήθηκαν από τα μέλη του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου και έργα τους δραματοποιήθηκαν και αποδόθηκαν με τη μορφή θεατρικής παράστασης τόσο στο Βόλο όσο και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας της Θεσσαλίας. Θεατρικοί συγγραφείς όπως ο Ηλίας Καπετανάκης, ο Γρηγόρης Ξενόπουλος, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Παντελής Χορν, ο Γιώργος Διαλεγμένος, και τραγικοί ποιητές όπως ο Ευριπίδης μέσω των παραστάσεων του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου έφτασαν και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του Νομού μας, φέρνοντας το θέατρο κοντά σε ανθρώπους που σπάνια έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν.