Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024
Αρχοντικό Ζαφειρίου

Xτίστηκε περί το 1895 και βρίσκεται στον Άγιο Ονούφριο, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία. Είναι από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα του νεοκλασικισμού στο Πήλιο. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού έχει χαρακτηρισθεί «έργο τέχνης, που χρειάζεται ιδιαίτερη κρατική προστασία». Περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Ιωλκού το 1995 και ανακαινίστηκε το 1996 από την Ε΄ Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Φιλοξενεί τεκμήρια, που σχετίζονται με τη φυσιογνωμία του κτηρίου κατά την εποχή ακμής του, δηλαδή αντικείμενα, έργα τέχνης, φωτογραφίες και άλλο υλικό με αναφορά στα αστικά σπίτια εύπορων οικογενειών του Βόλου και του Πηλίου από το τέλος του 19ου αιώνα έως τις πρώτες δεκαετίες του 20ου.

Στο ισόγειο στεγάζονται μόνιμα έπιπλα από τη δωρεά της Σταματής Σιγάλα (2004) στο Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου. Επίσης,  η έκθεση «Παράλληλες διαδρομές» με έργα ζωγράφων από τη Δημοτική Συλλογή και το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα Δήμου Βόλου, οι οποίοι έζησαν και δημιούργησαν στην περιοχή την ίδια περίοδο με τον φημισμένο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ (Μυτιλήνη 1870-1934).

Στον όροφο στεγάζεται συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από το αρχείο Ζημέρη με θέμα τα πυργόσπιτα της ευρύτερης περιοχής. Η σειρά  που αποκτήθηκε από τον Δήμο Ιωλκού το 1998, παρουσιάζει μια εικόνα του οικιστικού τοπίου της δημοτικής ενότητας που δεν σώζεται πλέον.

Το πετρόχτιστο ημιυπόγειο στεγάζει εργαστήρια και δράσεις δημιουργικής απασχόλησης.

Στην αυλή το καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και προβολές.

Πληροφορίες Εγκατάστασης
Άγιος Ονούφριοςmuseums@doepap.gr2421029878, 2421072302 (τις ώρες λειτουργίας)Κυριακή 11:00 – 13:00. Καθημερινές κατόπιν συνεννόησηςParking: Όχι
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ