Στεγάζεται στο διώροφο Αρχοντικό Ζούλια, το οποίο χτίστηκε το 1864. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των «αιγυπτιώτικων» αρχοντικών, που έχτισαν στο β’ μισό του 19ου αιώνα πηλιορείτες, με περιουσία από τις δραστηριότητές τους κυρίως στην Αίγυπτο.
Το κτήριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και αποκαταστάθηκε από την Ε’ Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων σε συνεργασία με την κοινότητα Πορταριάς. Από το 1995 στεγάζει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς.
Οι συλλογές του Μουσείου εκτίθενται στους 2 ορόφους του κτηρίου καλύπτοντας τους χώρους 7 δωματίων, της κεντρικής σάλας και του κλιμακοστασίου. Περιλαμβάνουν τεκμήρια της διοικητικής και οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Ορμινίου και της μετέπειτα Κοινότητας Πορταριάς (έγγραφα, πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου, εκλογικοί κατάλογοι, δημοτολόγιο 1881), ό,τι διασώθηκε από το πολυτελές ξενοδοχείο των αρχών του 20ου αιώνα «Μέγα Θεοξένια», φωτογραφίες, έγγραφα και άλλα τεκμήρια για την παρουσία των Πορταριτών στη γη της Αιγύπτου στις αρχές του 20ου αιώνα.
Επίσης παρουσιάζεται η ιδιωτική και κοινωνική ζωή των Πορταριτών όπως διαφαίνεται μέσα από φωτογραφίες, ενδύματα, οικιακά σκεύη, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καρτ – ποστάλ, έγγραφα, αγγελτήρια και φωτογραφίες γάμων από το 1885 έως το 1950, καθώς και χειροποίητα κεντήματα (κυρίως δαντέλες), περίτεχνα έργα γυναικών του χωριού. Αφιερωμένη στην ιστορία των σχολείων της περιοχής είναι η αίθουσα που περιλαμβάνει φωτογραφίες, αντικείμενα και σπάνια βιβλία (1880 – 1945), μοναδικά τεκμήρια της εκπαιδευτικής ιστορίας του τόπου.
Στην αίθουσα του Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς «Ορμίνιο» εκτίθενται τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, έγγραφα και φωτογραφίες για τη δράση του Συλλόγου και αντικείμενα της αναβίωσης του εθίμου του Πηλιορείτικου Γάμου.