Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024
Κεντρική βιβλιοθήκη

Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης

Αποτελεί την κεντρική βιβλιοθήκη του Δήμου Βόλου καθώς διαθέτει την μεγαλύτερη και πιο ενημερωμένη συλλογή. Στεγάζεται στο ισόγειο της ανατολικής πτέρυγας του κτηρίου Σπίρερ όπου βρίσκεται η κεντρική συλλογή και τα αναγνωστήρια (400 m2 ) καθώς και σε χώρους στο υπόγειο όπου βρίσκεται το βιβλιοστάσιο των περιοδικών – εφημερίδων και αποθηκευτικοί χώροι (300 m2 ). Οι παραπάνω χώροι έχουν παραχωρηθεί με την απόφαση 100/2012 του Δ.Σ. Βόλου. Στους ίδιους χώρους συστεγάζονται, επίσης, το ιστορικό αρχείο του Δήμου Βόλου και οι λοιπές αρχειακές συλλογές του ΔΗ.Κ.Ι., το Τμήμα Μουσείων και Συλλογών και η διοίκηση της Δ/νσης Αρχείων, Βιβλιοθηκών και Μουσείων (συνολική επιφάνεια 900 m2). Διαθέτει προαύλιο χώρο και πάρκινγκ, ενώ στο υπόλοιπο κτήριο συστεγάζονται η Τεχνική Υπηρεσία και η Πολεοδομία.

Το μέγεθος της συλλογής της αποτελείται από 40.000 τόμους βιβλίων, 500 τίτλους περιοδικών και εφημερίδων, χάρτες, εικονογραφικό υλικό, κλπ. Η συλλογή συγκροτήθηκε από μικρές και μεγάλες δωρεές προσωπικών βιβλιοθηκών, όπως του καθηγητή της Ιστορίας του Δικαίου Ν. Ι. Πανταζοπουλου, του καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας Άλκη Αγγέλου, της δημοσιογράφου Νίτσας Κολιού, του Γιάννη Σιαφλέκη, του Τάσου (Φάλκου) Αρβανιτάκη, του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Αντώνη Μανιτάκη, του λογοτέχνη Λεφτέρη Ραφτόπουλου, του δικηγόρου Αποστόλου Λιβανού, καθώς και τακτικές αγορές βιβλίων. Στους παραπάνω αριθμούς περιλαμβάνονται και 1000 περίπου σπάνια παλαίτυπα βιβλία που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα, καθώς και η πληρέστερη συλλογή βιβλίων τοπικής ιστορίας στο Βόλου. Επίσης, στη διάθεση του κοινού βρίσκονται, εκτός από το ιστορικό αρχείο του Δήμου Βόλου, 40 περίπου αρχεία φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και οικογενειών, μερικά από τα οποία είναι πανελλήνιας εμβέλειας, όπως τμήμα του αρχείου του Ε.Δ.Ε.Σ, το μοναδικό καταστατικό του πρώτου Εργατικού Κέντρου Βόλου, καθώς και το φωτογραφικό αρχείο με 10.000 τεκμήρια.

Διαθέτει 15 θέσεις αναγνωστηρίου, 6 υπολογιστές για πρόσβαση του κοινού στο διαδίκτυο, καθώς επίσης και εξοπλισμό για χρήση των υπολογιστών από ΑΜΕΑ με προβλήματα κίνησης και όρασης.

Το σύνολο σχεδόν του υλικού της βιβλιοθήκης είναι καταγεγραμμένο σε ηλεκτρονικό κατάλογο σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα και αποτελεί τον βασικό κορμό του ενιαίου συλλογικού καταλόγου των βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου, στον οποίο οι χρήστες της βιβλιοθήκης έχουν πρόσβαση μέσω του διαδικτύου.

Η διαχείριση των αρχειακών συλλογών ακολουθεί το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (ISAD) και είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο μέσω της εφαρμογής ICA/ATOM που εκπόνησε το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων.

Ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα αποτελεί η ψηφιακή συλλογή, η οποία περιλαμβάνει 1000 έντυπα τεκμήρια (βιβλία – περιοδικά), 5000 φωτογραφίες του Βόλου, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, καθώς και τα ψηφιοποιημένα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου των ετών 1882-1980, υλικό. Η πρόσβαση  από το διαδίκτυο είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο (www.diki.gr). Επίσης, για την πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναζητήσεων του κοινού δημιουργήθηκε με ίδια μέσα η εφαρμογή DIKIpedia (www.diki.gr/DIKIpedia), τμήμα της οποίας (το φωτογραφικό αρχείο) είναι διαδραστικό, καθώς δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να προσθέτει πληροφορίες.

Εκτός από το ιστορικό τμήμα της συλλογής, η βιβλιοθήκη διαθέτει μεγάλο αριθμό βιβλίων σύγχρονης λογοτεχνίας, ψυχολογίας, ιστορίας και γενικών γνώσεων  για ενήλικές και ένα πλήρως ενημερωμένο τμήμα για παιδιά και εφήβους μετά την ενσωμάτωση των βιβλίων της παιδικής βιβλιοθήκης που λειτουργούσε στο Κέντρο Νεότητας Χιλιαδούς.

Μπορείτε να αναζητήσετε τίτλους βιβλίων από τον on-line ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Πληροφορίες Εγκατάστασης
Μικρασιατών 81, Κτήριο Σπίρερ, ΤΚ 383 33library@diki.grhttp://srv-vivl-volou.mag.sch.gr/2421039644 & 2421021664πρωί: Δευτέρα - Παρασκευή 8:00-15:15, και απόγευμα Τρίτη, Πέμπτη : 17:00-20:00 (Οκτώβριος - Ιούνιος)Parking: Όχι
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ