Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου

Στεγάζεται στο Αρχοντικό Τοπάλη, το οποίο κτίστηκε το 1844. Είναι δωρεά  της οικογένειας Τοπάλη το 1932 στην Κοινότητα Μακρινίτσας, προκειμένου να στεγαστεί σ’ αυτό ο ιστορικός και λαογραφικός πλούτος του χωριού και του Πηλίου. Το Αρχοντικό Τοπάλη αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της κλασικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα και για το λόγο αυτό από το 1985 έχει χαρακτηριστεί ιστορικό, διατηρητέο μνημείο.

Το Μουσείο λειτουργεί από το 1994 μετά από εργασίες αποκατάστασης και έκθεσης των συλλογών που έγιναν από την Ε’ Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

Η λαογραφική συλλογή του περιλαμβάνει πλήθος εκθεμάτων, μεταξύ των οποίων μια σειρά τοιχογραφιών λαϊκής ζωγραφικής από Αρχοντικά του 18ου και του 19ου αιώνα από την περιοχή του Πηλίου, σκεύη οικιακής χρήσης, τον εξοπλισμό της απόσταξης του τσίπουρου, εικόνες, χαλκογραφίες και μικροαντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, παραδοσιακές φορεσιές του Πηλίου, εργαλεία της κλωστικής και της υφαντικής βιοτεχνίας. Το 1998 ενέταξε στην συλλογή του μια σειρά θαλασσογραφιών του Ν. Χριστόπουλου, ενώ μοναδικής αξίας είναι τα ιστορικά κειμήλια από την Επανάσταση του Πηλίου και τη μάχη της Μακρινίτσας του 1878. Επίσης, ιδιαίτερο βάρος μέσα από την έκθεση δίνεται στη διατήρηση στα δωμάτια του σπιτιού στοιχείων της αρχικής τους χρήσης (κουζίνα, υπνοδωμάτιο, «δοξάτο», δωμάτιο καλεσμένων).

TO ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Πληροφορίες Εγκατάστασης
Μακρινίτσαvolosmuseums@doepap.grΚλειστό λόγω απαιτούμενων εργασιών συντήρησης του κτιρίου και επανέκθεσης της συλλογής.Parking: Όχι
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ