Κυριακή, 21 Απριλίου 2024
Μουσείο – Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγια

Πρόκειται για το γνωστό στους βολιώτες κόκκινο σπίτι ή «σπίτι με το τριαντάφυλλο», στη διασταύρωση των οδών Ανθ. Γαζή και Βλαχάβα. Ανήκε στη ζωγράφο Χρυσούλα Ζώγια, η οποία το 1971 το δώρισε στο Δήμο Βόλου  «προκειμένου να συντηρηθεί και να προβληθεί ως Μουσείο – Πινακοθήκη Χρ. Ζώγια», όπως ρητά ανέφερε στο ιδιόχειρο συμπλήρωμα της διαθήκης της που κατέληγε με τη φράση: «Η παρούσα αφορά τη διατήρηση και προβολή του έργου μου, που μέσα κρύβεται η Ωραία Ψυχή μου». Λειτουργεί ως Πινακοθήκη από το 1994.

Στους χώρους της εκτίθενται 250 περίπου έργα της ζωγράφου:  Προσωπογραφίες της πρώτης περιόδου και «νεκρή φύση» (περίοδος μαθητείας σε Γρύσπο και Βικάτο), ύπαιθρα με θέματα συνήθως γνωστά σπίτια της περιοχής και του Πηλίου, ανθισμένες αυλές, εσωτερικά σπιτιών, εξωτερικά κι εσωτερικά Ναών.

Η συλλογή περιλαμβάνει, επίσης, σχέδια με μελάνι και μολύβι, εκατοντάδες ζωγραφισμένα μπουκάλια, καθώς και δύο πίνακες του μεγάλου ζωγράφου Νικήτα Γρύσπου με θέμα την ίδια τη Ζώγια, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και οι εξωτερικές κι εσωτερικές τοιχογραφίες του σπιτιού.

Το βλέμμα του επισκέπτη κερδίζουν η επίπλωση του σπιτιού, οι αμέτρητες σημειώσεις της Χρυσούλας Ζώγια που βρίσκονται παντού, οι φωτογραφίες της, τα προσωπικά αντικείμενα, τεκμήρια της ιδιαίτερης προσωπικότητας της.

 

Πληροφορίες Εγκατάστασης
Βλαχάβα - Α. Γαζήvolosmuseums@doepap.gr2421029878Κατόπιν επικοινωνίας. Εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανωμένες περιηγήσεις 1€/άτομο. (Απο 18/5/2023)Parking: Όχι
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ