Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Μουσείο Μακρινίτσας

Τα φετινά Χριστούγεννα το Μουσείο Ιστορίας και Λαϊκής Τέχνης του Πηλίου, στο αρχοντικό Τοπάλη, ντύθηκε με στολίδια που ετοίμασαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σέσκλου, ενώ στο παλιό Κατώι θα βρίσκονται πίνακες της ζωγράφου Αγγελικής Κούρκουλου. Επίσης, για τους μικρούς του φίλους αλλά και για όσους έχουν ανάλογη διάθεση την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015 και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11.00 π.μ., στο χώρο του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μέρες γιορτινές στη Μακρινίτσα… στα χρόνια του παππού και της γιαγιάς».

Το πρόγραμμα αφορά τα έθιμα, τα ξεχωριστά φαγητά και όλα όσα έκαναν τις γιορτινές μέρες του δωδεκαήμερου, ιδιαίτερες για τις νοικοκυρές και τα παιδιά παλιότερων εποχών. Ο εμψυχωτής του προγράμματος, ο δάσκαλος Γεράσιμος Τσιμπλούλης, σημειώνει μεταξύ άλλων για το περιεχόμενο του προγράμματος:

«Τα Χριστούγεννα σε λίγες μέρες φτάνουν. Τα αρχοντόσπιτα, τα νοικοκυρόσπιτα μα και τα απλά φτωχά σπίτια του χωριού αστράφτουν από την πάστρα. Κάτω στρώθηκαν οι κουρελούδες και τα κιλίμια. Τα κρεβάτια σκεπάστηκαν με μπατανίες και καρπέτες. Το κατώι μοσχοβολάει. Μήλα μέσα σε δίχτυα κρεμασμένα από τις περαστές και κυδώνια μέσα σε πανέρια. Οι κουραμπιέδες, τα φοινίκια και οι μπακλαβάδες περιμένουν για να γλυκάνουν μικρούς και μεγάλους…

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ