Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
Χριστουγεννιάτικη Μεξικάνικη βραδιά στο Δίαυλο (Las Posadas)

Το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού  του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου και τα τμήματα του προγράμματος «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός» με επιμορφώτρια την Αδελίνα Χιμένες, διοργανώνουν Χριστουγεννιάτικη Μεξικάνικη γιορτή, την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διαύλου.

Μέσα σε μια γενικότερη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, μαθητές του προγράμματος, στα πλαίσια της «Posada», θα παρουσιάσουν το έθιμο του «σπασίματος της piñata (πινιάτα), ένα χειροτέχνημα φτιαγμένο από πηλό και χαρτί που γεμίζεται με γλυκά, φρούτα κ.α.

Η χριστουγεννιάτικη piñata έχει σχήμα αστεριού με επτά κορυφές, που αντιπροσωπεύουν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Οι συμμετέχοντες πρέπει να τη σπάσουν  μ’ένα ξύλο το οποίο αντιπροσωπεύει τη δύναμη του Θεού. Όταν σπάσει, πέφτουν τα γλυκά και τα φρούτα, με τα οποία είχε γεμιστεί, ως ανταμοιβή των  συμμετεχόντων για τη νίκη τους επί του «κακού».

Οι Posadas (ποσάδας)είναι δημοφιλείς γιορτές που γίνονται στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ξεκινούν στις 16 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων.

Αυτές οι γιορτές αναπαριστούν το προσκυνηματικό ταξίδι της Παρθένου Μαρίας και του Ιωσήφ, από τη Ναζαρέτ ως τη Βηθλεέμ. Σ’ αυτό το εννιαήμερο προσευχών, έχουν προστεθεί μια σειρά παραδόσεων και εορτασμών μη θρησκευτικών.

Οι Posadas δημιουργήθηκαν από τους ιεραπόστολους που έφτασαν μαζί με τους ισπανούς κατακτητές στο Μεξικό.

Οι ιεραπόστολοι, για να διευκολύνουν τη διάδοση της χριστιανικής θρησκείας στους ιθαγενείς, έκαναν αναπαράσταση του προσκυνηματικού ταξιδιού της Παρθένου Μαρίας και του Ιωσήφ από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ και, εν συνεχεία, της γέννησης του Χριστού. Αυτές οι αναπαραστάσεις, αποτελούνται από εννιά Posadas που ξεκινάνε στις 16 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 24 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την αναπαράσταση της διαμονής της Μαρίας και του Ιωσήφ και, κυρίως, των δυσκολιών που συνάντησαν μέχρι να βρουν καταφύγιο (Posada) σ΄ ένα  στάβλο της Βηθλεέμ, τη νύχτα της 24ης Δεκεμβρίου, παραμονής της γέννησης του Ιησού.

 

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν μαθητές όλων των δράσεων-μαθημάτων  του Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων ενώ η βραδιά θα «κλείσει» με μουσική ποτά και εδέσματα που θα ετοιμάσουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

 

Με αυτόν τον τρόπο το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων του Διαύλου εύχεται σε όλους

Καλά Χριστούγεννα με Υγεία, Αγάπη και Δημιουργικότητα!!!  

 

Feliz Navidad Y Prospero Ano  Nuevo!!!

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ