Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
Δίαυλος – Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής

 

Το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής με συντονιστή τον Γιάννη Αντάμη (M.A. Δημιουργική Γραφή, Υπ. Διδάκτορας Τμήματος Κινηματογράφου Α.Π.Θ, Συγγραφέας).

Τα Εργαστήρια αυτά απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να διερευνήσουν, να αναπτύξουν ή να καλλιεργήσουν περαιτέρω την ικανότητά τους να αφηγούνται ιστορίες και γενικότερα να εκφράζονται και να δημιουργούν στα είδη του έντεχνου και οργανωμένου γραπτού λόγου (πεζογραφία και ποίηση). Ωστόσο, κύριος στόχος της Δημιουργικής Γραφής είναι να μας κάνει καταρχήν καλύτερους αναγνώστες. Για αυτό και μέσα από την μεθοδική προσέγγιση κλασικών και σύγχρονων κειμένων, αλλά και την συστηματική εξάσκηση πάνω στις δομές, τα μέσα, τα είδη και τις φόρμες της αφήγησης, οι συμμετέχοντες στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πιο στενή, ευχάριστη και ωφέλιμη επαφή με τον κόσμο των βιβλίων και της λογοτεχνίας.

Στο Δίαυλο κατά τη διάρκεια της χρονιάς 2018-2019 θα λειτουργήσουν τα εξής Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής:

Πεζογραφία

Στόχος του Εργαστηρίου Πεζογραφίας είναι η σπουδή στις αφηγηματικές τεχνικές, όπως αυτή επιτυγχάνεται μέσα από τη μελέτη και την ανάλυση των κειμένων και τις, άλλοτε σοβαρές άλλοτε πιο παιγνιώδεις, ασκήσεις της Δημιουργικής Γραφής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν πιο μεθοδικοί αναγνώστες και προσεγγίζοντας, μέσα από μια άλλη οπτική, την παραγωγή πεζού λόγου, να συμμετάσχουν στο παιχνίδι της συγγραφής.

 

Ποίηση

Το Εργαστήριο Ποίησης απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στην τέχνη αλλά και στη γλώσσα της ποίησης και να δοκιμαστούν στην παραγωγή ποιητικού λόγου. Συνδυάζοντας τη μελέτη και την ανάλυση κειμένων με την μεθοδική και συστηματική έκθεση σε όσο το δυνατόν περισσότερες όψεις της ποιητικής δημιουργίας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν τόσο στις παραδοσιακές φόρμες όσο και στις σύγχρονες μορφές της ποίησης.

Ταξιδιωτική Αφήγηση και δημιουργία Ταξιδιωτικών Οδηγών

Το εργαστήριο αυτό περιλαμβάνει την άσκηση σε όλα τα πεδία της ταξιδιωτικής αφήγησης (διήγημα, εντυπώσεις, δοκίμιο, ρεπορτάζ κ.λπ.) μέσω της συστηματικής μελέτης της ταξιδιογραφικής παράδοσης και της σύγχρονης σχετικής παραγωγής. Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες σε αυτό, με την ολοκλήρωσή του, να έχουν αποκτήσει όλα τα τεχνικά, τουλάχιστον, εφόδια για τη δημιουργία πρωτότυπων ταξιδιωτικών οδηγών.

 

Αστυνομική Λογοτεχνία

Στόχος του Εργαστηρίου Αστυνομικής Λογοτεχνίας είναι η σπουδή της ιστορικής εξέλιξης του εν λόγω είδους και η δοκιμή συγγραφής πρωτότυπων διηγημάτων μυστηρίου. Οι συμμετέχοντες, στη βάση της μεθόδου που περιλαμβάνει τόσο μελέτη και ανάλυση κείμενων εργασίας όσο και έκθεση σε ασκήσεις και συγγραφικά πειράματα, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλες τις όψεις του σκοτεινού κόσμου της λογοτεχνίας του εγκλήματος.

Κινηματογραφικό Σενάριο

Οι ιδιαιτερότητες της συγγραφής κινηματογραφικού (και τηλεοπτικού) σεναρίου και οι πολλαπλές προκλήσεις της οπτικοακουστικής αφήγησης αποτελούν κατεξοχήν πεδίο εφαρμογής των μεθόδων της δημιουργικής γραφής. Στόχος του εργαστηρίου αυτού είναι να δοθεί στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με τις δομές και τις τεχνικές της κινηματογραφικής γραφής αλλά και να επιχειρήσουν τη σύνθεση πρωτότυπων σεναριακών αφηγήσεων.

Ο Γιάννης Αντάμης γεννήθηκε το 1975 στο Βόλο. Είναι απόφοιτος του Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.. Έχει συντονίσει εργαστήρια γραφής στον Βόλο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, την Κύπρο καθώς και στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις Φυλακές Διαβατών, το Πειραματικό Γυμνάσιο Τούμπας και το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη. Τον τελευταίο χρόνο συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας όπου διδάσκει Πεζογραφία και Ερωτική Λογοτεχνία αντίστοιχα.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Πριγκιποδουλειές» (Οξύ 2006), «Σχέδιο Τρόμου» (Οξύ 2007), «Κατά τον Δαίμονα Εαυτού» (Τόπος 2008) και «Το Ανταμομπίλ» (Χαραμάδα 2017). Τα βιβλία του «Σχέδιο Τρόμου» και «Πριγκιποδουλειές» έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει στην Ισπανία («El Proyecto», S.T.I. 2015) και στη Γαλλία («Dragon cramé», Lior 2018) αντίστοιχα. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί στην ανθολογία «Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα» (Αίολος 2009), ενώ έχει δημοσιεύσει άλλους 37 τίτλους στο διαδίκτυο (www.dreamtigers.gr).

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ