Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024
Διεπιστημονική συζήτηση με θέμα “Τα αρχέτυπα συναισθήματα” στο Κέντρο Τέχνης “Τζιόρτζιο ντε Κίρικο”

 

Με αφορμή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Το δάσος των συναισθημάτων” και την ομώνυμη έκθεση που φιλοξενείται στο Κέντρο Τέχνης “Τζιόρτζιο ντε Κίρικο” στον Βόλο από τις 30 Απριλίου έως τις 14 Μαΐου 2018, το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου σας προσκαλεί στην διεπιστημονική συζήτηση με θέμα “Τα αρχέτυπα συναισθήματα”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον 3ο όροφο του Κέντρου Τέχνης την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 και ώρα 19.00.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Ελένη Τσιντζήρα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου, με μετεκπαίδευση στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στην Γερμανία (TU-Dresden). Εργάζεται ως ψυχολόγος από το 2009 στον Φορέα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ και παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στον Βόλο. Στο παρελθόν έχει συντονίσει Σχολές Γονέων, ενώ έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση ειδικών ψυχικής υγείας στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία στην Κύπρο. Η παρέμβασή της στην εκδήλωση θα κινηθεί γύρω από την αναγνώριση, την έκφραση, την αποδοχή και την διαχείρισή των συναισθημάτων των παιδιών. «Δεν σας αντέχω άλλο!», φώναξε η 13χρονη Μαρίνα κλείνοντας την πόρτα πίσω της. «Μην φεύγεις, μαμά, μην πας στην δουλειά!», ζητάει σχεδόν κλαίγοντας ο 2χρονος Νίκος. «Μπαμπά, φοβάμαι να πάω σχολείο: οι συμμαθητές μου με πειράζουν…», περιγράφει διστακτικά ο 8χρονος Μανώλης. Η Ελένη Τσιντζήρα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ποιος είναι ο ρόλος της ενσυναίσθησης στην επαφή των παιδιών με τους άλλους, πόσο «εν-συναισθητικοί» είμαστε εμείς, ως γονείς, απέναντί τους και κατά πόσο μπορούμε να επηρεάσουμε τον τρόπο που τα παιδιά βιώνουν και διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Θα μιλήσει επίσης η Γεωργία Παβέλη, Αρχαιολόγος, η οποία θα μας εισαγάγει στο θέμα της απεικόνισης των αρχέτυπων συναισθημάτων της χαράς, της λύπης, του θυμού και του φόβου στην αρχαία ελληνική τέχνη, από την νεολιθική εποχή έως τα ελληνιστικά χρόνια. Η Γεωργία Παβέλη είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στα αρχαιολογικά ευρήματα-τεχνουργήματα στο UCL του Λονδίνου (MA in Artefact Studies) και έχει μελετήσει την αρχαία ελληνική επιγραφική, γλυπτική και κεραμική. Έχει εργαστεί σε πολλές αρχαιολογικές ανασκαφές. Είναι, επίσης, διπλωματούχος ξεναγός του Υπουργείου Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Νικολέτα Τζάνη, Δρ ιστορικός της τέχνης του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, υπάλληλος του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου. Η Νικολέτα Τζάνη, η οποία είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος “Το δάσος των συναισθημάτων”, που διεξήχθη στο Κέντρο Τέχνης “Τζιόρτζιο ντε Κίρικο” από τις 30 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου 2018 αλλά και της ομώνυμης έκθεσης, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνεται η συζήτηση, θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δηλαδή την έκφραση, την αποκωδικοποίηση και αποδοχή όλου του φάσματος των συναισθημάτων μέσα από την επαφή με τις εικαστικές τέχνες.

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ