Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
Διήμερο αφιέρωμα στη Μακρινίτσα. 50 χρόνια αναμνήσεων. Η Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά

Πενήντα Χρόνια Αναμνήσεων,

Πενήντα Χρόνια Νοσταλγίας

 

Η Μακρινίτσα θυμάται και γιορτάζει:

Πενήντα Χρόνια από την Πρώτη Προβολή της ταινίας της Finos Film

«Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ»

 

Η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού, η Αντιδημαρχία Τοπικής Ανάπτυξης – Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού  και η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου διοργανώνουν το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019, ένα διήμερο επετειακό αφιέρωμα, στην ταινία «Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά», με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την προβολή της. Το διήμερο αφιέρωμα υλοποιείται μετά από πρόταση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Finos Film.

«Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά» αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές και εμπορικές ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, παραγωγής Finos Film, η οποία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το Φθινόπωρο του 1969, ακριβώς 50 χρόνια πριν. Η ταινία, που έχουν λατρέψει γενεές και γενεές,  γυρίστηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στο Βουνό των Κενταύρων, στην πανέμορφη Μακρινίτσα Πηλίου αλλά και στο σιδηροδρομικό σταθμό Άνω Λεχωνίων για το τρενάκι του Πηλίου. Στις δύο ημέρες του αφιερώματος η πλατεία του χωριού θα πλημυρίσει συναισθήματα και αναμνήσεις με άρωμα από την περίοδο των γυρισμάτων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, έχει ως εξής:

-Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Μακρινίτσας το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με μουσικό καλωσόρισμα από τη Φιλαρμονική Δήμου Βόλου και την Παιδική Χορωδία της «Κιβωτού του Κόσμου». Η  διδασκαλία και διεύθυνση της Χορωδίας ανήκει στην Ιλεάνα Μαρία Μάρδα. Στο πιάνο συνοδεύει η Σέβη Μαζέρα Μάμαλη. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας, με την επίσημη άδεια της Finos Film, την οποία θα τιμήσουν με την παρουσία τους συντελεστές που πήραν μέρος στα γυρίσματα και θα μοιραστούν μαζί μας αναμνήσεις και εμπειρίες.

-Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο «Αρχοντικό Τοπάλη» ένα μουσικό αφιέρωμα στον συνθέτη της ταινίας, Νίκο Μαμαγκάκη, με την  Καμεράτα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου αποτελούμενη από τους: Ελευθερία Φραγκουδάκη (φλάουτο), Απόστολο Μητρά (βιολί), Άντζελα Μπατίστα (βιολί), Θέμη Βαγενά (τσέλο), Νάνση Χατζή (κοντραμπάσο), Αργύρη Μπατσκίνη (κιθάρα), Θεοφανή Παρασκευά (πιάνο) και Γιάννη Γκαβαρδίνα (σαντούρι), σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Μιμαίου και επιμέλεια παρτιτούρας του Γιάννη Μαλλιόπουλου. Παράλληλα, στο εσωτερικό του Μουσείου θα γίνεται προβολή αποσπασμάτων της ταινίας με επισήμανση της σημερινής πραγματικότητας και χρήσης των κτηρίων ή χώρων που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα, καθώς και έκθεση φωτογραφικών στιγμιότυπων της ταινίας.

Θα ακολουθήσει στην πλατεία πρόγραμμα με μουσικοχορευτικά δρώμενα από τον Αθλητικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πορταριάς «Το Ορμίνιον» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διδασκαλίας Παραδοσιακών Χορών Βόλου «Τερψιχόρη», με τη συνοδεία Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής αποτελούμενη από τους Μαρίνα Σαμαρά-Μπαρούτα (τραγούδι), Νίκο Κερασιώτη (κλαρίνο), Χρήστο Δασκαλόπουλο (βιολί), Κωνσταντίνο Μούτο (λαούτο) και Αναστασία Λύτρα (κρουστά).

Στο κλείσιμο του διήμερου αφιερώματος θα προσφερθεί μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα στην πλατεία της Μακρινίτσας.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Εύη Ράπτη.

Σε περίπτωση μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, οι υπαίθριες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον πολυχώρο του Δημοτικού Σχολείου Μακρινίτσας.

Χορηγός Επικοινωνίας του αφιερώματος είναι η ΕΡΤ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ