Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
Διπλή έκθεση Αρχιτεκτονικής στο Βόλο

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Δήμου Βόλου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής Τέχνης Σχεδίου και Αστικών Σπουδών, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας  και ο χώρος τέχνης  «Contemporary Space Athens» παρουσιάζουν  δύο  σημαντικές διεθνείς εκθέσεις αρχιτεκτονικής.

Η πρώτη με θέμα «reinventer.paris» θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 28 Απριλίου στις 21.00 στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο και θα έχει διάρκεια έως  τις 24 Ιουνίου 2017.

Η δεύτερη  σε συνεργασία και με το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design  που έχει θέμα «Αμερικάνικα Βραβεία Αρχιτεκτονικής  2015- 2016»  θα εγκαινιαστεί την ίδια μέρα,  Παρασκευή 28 Απριλίου στις 20.00 στον εκθεσιακό χώρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα έχει διάρκεια έως τις 26 Μαΐου.

Στην πρώτη έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο θα παρουσιαστούν 45 εκθέματα/σχεδιαστικές μακέτες, προτάσεις πολύ γνωστών ευρωπαϊκών αρχιτεκτονικών γραφείων στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με στόχο τον επανασχεδιασμό του ιστορικού κέντρου της πόλης. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο σημαντικός  Βρετανός αρχιτέκτονας David Chipperfield και ο Δανό – Ισλανδός καλλιτέχνης Olafur Eliasson. Οι διαφορετικές επιλογές των διακριθέντων έργων περιλαμβάνουν καινοτόμα και ευφάνταστα σχέδια όπως πολυκατοικίες τυλιγμένες σε πράσινο και ένα υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας που μετατράπηκε σε σινεμά. Η πρωτοβουλία ανήκει στον αντιδήμαρχο πολεοδομίας, αρχιτεκτονικής,  οικονομικής ανάπτυξης και ελκυστικότητας της πόλης και υπεύθυνο των έργων “Μεγαλύτερο Παρίσι”, Jean-Louis Missika. Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα το 2014, στο νέο μου ρόλο ως αναπληρωτής της δημάρχου Anne Hidalgo, ήταν να ανακαλύψω αν υπήρχαν εγκαταλειμμένα κτίρια ή τόποι, που ανήκουν στην πόλη του Παρισιού, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφετηρία για μια ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων. Συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν πολλές περιοχές που δεν ήταν στρατηγικής σημασίας για την πόλη ή δεν είχαν ενταχθεί σε κάποιο σχέδιο. Αποφασίσαμε να δούμε αν θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε  με αυτά με διαφορετικό τρόπο από ό, τι είχαμε πριν. Ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης αυτών των χώρων είναι η δημοπρασία.  Αυτή τη φορά, σκεφτήκαμε, τι θα μπορούσε να προκύψει εάν κηρύξουμε έναν διαγωνισμό για καινοτόμα έργα;  Αμέσως αρχίσαμε να εργαζόμαστε  σε δύο κατευθύνσεις: από τη μία πλευρά, έχουμε δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη λίστα με τους διαθέσιμους χώρους, από την άλλη, έχουμε δημιουργήσει τον ορισμό του έργου “αρχιτεκτονική και αστική καινοτομία». Αυτό ήταν το πιο δύσκολο έργο, δεδομένου ότι είναι μια καινοτομία, που θα περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες κατασκευής σε μία πόλη, από το εργοτάξιο, τη διαχείριση του εργοταξίου, τα σκουπίδια/ μπάζα που παράγονται από το εργοτάξιο, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του κτιρίου, την ενεργειακή διαχείριση του κτιρίου – μέχρι και τις νέες χρήσεις του ίδιου του κτιρίου. Νέοι τρόποι εργασίας, νέοι τρόποι κατανάλωσης, νέοι τρόποι ζωής. Σχετίζεται επίσης με το δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο θα μπορούσε επίσης να είναι στοιχείο καινοτομίας, με τον τρόπο που τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη συμπράττουν σε ένα έργο.»

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Παρίσι και στην Αθήνα και θα περιοδεύσει μετά το Βόλο και σε άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις.

Η δεύτερη  έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Παν/μίου Θεσσαλίας  παρουσιάζει   60 νέα κτίρια,  που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα οποία  επιλέχτηκαν για το μεγαλύτερο βραβείο της αρχιτεκτονικής στην Αμερική εδώ και 25 χρόνια. Στη συνεδρίαση  της  Κριτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στο περίφημο Black Rock Studio στο κέντρο Scottsdale συμμετείχαν οι παρακάτω: Phil Weddle, Weddle Gilmore, Tom Perica, HDR Architecture, Inc., Brian Farling, Jones Studio, Inc., Marlene Imirzian, Marlene Imirzian Και Associates LLC., Mark Ryan, Mark Ryan Studio, Nick Tsontakis, Tsontakis Architecture LLC., Doug Nielsen, Smithgroup JJR.

Tα Αμερικάνικα βραβεία Αρχιτεκτονικής είναι τα μεγαλύτερα βραβεία στις ΗΠΑ, βραβεύοντας ουρανοξύστες, εμπορικά, κτίρια, πολεοδομικά σχέδια που επιτυγχάνουν ένα υψηλό πρότυπο αριστείας στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη βιωσιμότητα και την προώθηση της βέλτιστης πρακτικής σε όλα τα είδη ανάπτυξης ακινήτων για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τα  βραβεία  αυτής της χρονιάς  απονέμουν  ένα φόρο τιμής στις νέες εξελίξεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού  της εταιρικής, θεσμικής, εμπορικής και τις  οικιστικής αρχιτεκτονικής, τους εσωτερικούς χώρους και τον αστικό σχεδιασμό.

Όλα τα κτήρια που βραβεύτηκαν  παρουσιάζονται   στο https://chi-athenaeum.org/the-2016-awards/.

Μετά την Αθήνα και το Βόλο η έκθεση έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει  στην Κωνσταντινούπολη και στο Σικάγο.

Τα βραβευμένα κτίρια θα παρουσιαστούν ως κατάλογος με τίτλο Global Design+Urbanism XVI “American Architecture Awards” του Christian Narkiewicz-Laine από τις εκδόσεις Metropolitan Arts Press LTD και θα διατίθεται μέσω του European Center(Μητροπόλεως 74) και του www.metropolitanartpress.com

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ