Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
Δράσεις Φθινοπώρου

Φθινοπώριασε….

 

Φεύγουν τα χελιδόνια

κρύωσε ο καιρός

Τέλειωσε τον τρύγο ο αμπελουργός.

 

ήρθε η ευλογημένη η ώρα

που θα σπείρει στο χωράφι

στάρι ο γεωργός.

Ο καλός Θεός, που βλέπει

την καλή σπορά,

βροχούλες όσες πρέπει

θα του στείλει, να ΄βγουν τόσα

στάχυα καρπερά.

Το Φθινόπωρο θα πάει

θα ρθει η χειμωνιά

θάρθουν κρύα, θάρθουν πάγοι

Κι όλοι μας θα μαζευτούμε στη ζεστή γωνιά.

 

 

Με αφορμή τη θεματική ενότητα του Φθινόπωρου τα παιδιά των παιδικών σταθμών πραγματοποιήσανε βιωματικές δράσεις περιβαλοντικής αγωγής  με  γενικούς στόχους όπως, να κατανοήσουν το περιβάλλον στην ολότητά του, να αντιληφθούν τη φύση μέσα από όλες τις αισθήσεις τους, να κατανοήσουν τη σχέση/ αλληλεπίδρασης του ανθρώπου µε το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να σέβονται και να προστατεύουν κάθε μορφή ζωής. Να σέβονται τις διαφορετικές απόψεις, τον τρόπο ζωής και τη δημιουργική δράση των άλλων, να αναπτύξουν θετικές στάσεις  για την πρόληψη και επίλυση μελλοντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, να συµµετέχουν ενεργά, ως υπεύθυνοι πολίτες, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τα φιλοξενούμενα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, έχοντας υπόψη τους αντίστοιχους κάθε φορά στόχους προσεγγίσανε θέματα ανάλογα με το ενδιαφέρον των παιδιών και τις αφορμές που δοθήκανε μέσα και έξω από τη σχολική τάξη. Σε κάθε περίπτωση συμμετείχαν σε ποικίλες διαθεματικές δραστηριότητες που  βρίσκονταν σε αντιστοιχία με τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα, εξαντλώντας τις πτυχές των θεμάτων.

Ασχοληθήκανε με θέματα όπως: η όλη διαδικασία του τρύγου, της ελιάς, η αλλαγή του καιρού, σπορά – φθινοπωρινά φρούτα, γνωρίσανε τη γειτονιά τους, με τα ανάλογα καταστήματα (φούρνος, παντοπωλείο κ.α.), εργοστάσια της περιοχής ( ΕΨΑ, ΕΒΟΛ,) και ελαιοτριβεία. Έδειξαν ενδιαφέρον για ζώα που υπάρχουν γύρω τους, καθώς και για προβλήματα της θάλασσας και των ακτών, συμμετείχαν στην εβδομάδα «Ευρωπαϊκής μετακίνησης» μαθαίνοντας κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής. Δραστηριοποιήθηκαν σε καταστάσεις κρίσεων με σχέδιο διαφυγής με παρουσίαση και βοήθεια από το κλιμάκιο της ελληνικής ομάδας διάσωσης (σεισμός και άλλα φαινόμενα), επιπλέον χάρισαν μοναδικές στιγμές σε ηλικιωμένους παππούδες και γιαγιάδες. Γιορτές όπως η επέτειος του ΟΧΙ, η γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας και το Πολυτεχνείο τιμήθηκαν με εκδηλώσεις- επισκέψεις, καθώς και με θεατρικά δρώμενα και κουκλοθέατρο.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ