Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στο ΔΙΑΥΛΟ

Με την έναρξη των μαθημάτων της ομάδας φωτογραφίας που εντάσσονται  στο πλαίσιο των επιμορφωτικών σεμιναρίων  που διοργανώνει και εντάσσει στον ετήσιο προγραμματισμό της η διεύθυνση Πολιτισμού, πραγματοποιούνται την Παρασκευή  20 Νοεμβρίου και ώρα 20:30 τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας στο «Δίαυλο», με φωτογραφίες – δημιουργίες των μελών της Φωτογραφικής Ομάδας, που δραστηριοποιείται στο Κέντρο.
Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και συμμετέχουν φωτογράφοι που αποτελούν νέα και παλαιότερα μέλη της ομάδας φωτογραφίας.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Η φωτογραφική ομάδα του Διαύλου ξεκίνησε να λειτουργεί σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του Διαύλου τις αρχές του 1992. Η αρχή έγινε μέσα από την προσπάθεια φίλων της φωτογραφίας σχεδόν χωρίς κανένα μέσα αλλά με πολύ φιλοδοξία και όνειρα για την προώθηση της φωτογραφίας στη πόλη. Στα χρόνια που κύλησαν, μέσα από τις τακτικές βδομαδιάτικες συναντήσεις και τα μαθήματα η φωτογραφική ομάδα του Διαύλου μεγάλωσε, παγιώθηκε και οι στόχοι της έγιναν περισσότερο φιλόδοξοι.

Το ουσιαστικό που έχει προκύψει μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία δεν είναι μόνο η προσέγγιση του αντικειμένου της φωτογραφίας από τα μέλη της και η ευκαιρία που δόθηκε σε νέους φωτογράφους να εκθέσουν τη δουλειά τους αλλά οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν μέσα στη ίδια της ομάδα. Αυτό οφείλεται και στη συνεχή αναβάθμιση των μαθημάτων που γίνονται πλέον με ταυτόχρονη προβολή διαφανειών και με φωτογραφίσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, και στη διεύρυνσή τους σε πλατύτερα θέματα απ’ αυτά που θεωρούνται βασικά. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη συζήτηση πάνω σε φωτογραφίες και τις συχνές προβολές διαφανειών των μελών της η ομάδα κατακτά συνεχώς και καλύτερο επίπεδο φωτογραφιών.

Το να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά της φωτογραφίας και να μάθουμε τραβάμε καλές φωτογραφίες δεν θα μας αποζημιώσει μόνο το άρτιο αποτέλεσμα αλλά θα μας χαρίσει τη χαρά της δημιουργίας και της έκφρασης, θα μας φέρνει κοντά στον άνθρωπο και στη φύση και επιπλέον η ομάδα θα μας μάθει να διαλογιζόμαστε και να συζητάμε με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια ενδιαφέροντα με μας. Μέσα από τη τέχνη θα μάθουμε πολλά για τον εαυτό μας και τον κόσμο που μας περιβάλλει, προφέροντας πάντα κάτι καινούριο , κάτι φρέσκο και δημιουργικό.

Η καλλιτεχνική έκφραση μέσα από τη φωτογραφία δίνει στο θεατή τη δυνατότητα να παρατηρήσει τις προσωπικές αναπτύξεις των θεμάτων που επιχειρούν να απαθανατίσουν οι φωτογράφοι. Θα δει διαφορετικές τεχνικές λήψης καθώς και διάφορες φωτογραφικές απόψεις πάνω στην αισθητική της απόδοσης του φωτογραφικού γεγονότος τη στιγμή που το συλλαμβάνει ο φωτογραφικός φακός. Η βασική επιδίωξη του καλλιτέχνη είναι το να φυλακίσει με το φωτοφράκτη της μηχανής ένα θραύσμα του χώρου και του χρόνου. Η προσπάθεια λοιπόν των φωτογράφων μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για να εντρυφήσουμε με περισσότερη προσοχή πάνω στην ευγενική τέχνη της φωτογραφίας και να ανακαλύψουμε ξεχασμένους κώδικες έκφρασης και δημιουργίας.

Γιατί η φωτογραφία μπορεί να μας ανοίξει νέα παράθυρα στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας.

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ