Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο “Χρώματα καλοκαιριού / Summer Colors”

Έκθεση ζωγραφικής υπό τον τίτλο “Χρώματα καλοκαιριού / Summer Colors” με έργα από την Δημοτική Συλλογή του Βόλου και  της Μακρινίτσας,  καθώς και το Μουσείο Αλ.Κ. Δάμτσα  του Δήμου Βόλου, θα εγκαινιαστεί στο Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 και ώρα 20.30 από την Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Ξεκινώντας με την διαπίστωση ότι τα χρώματα αποτελούν αδιαμφισβήτητα τα πιο συναρπαστικά οπτικά φαινόμενα, αν προσθέσουμε και τον παράγοντα ελληνικό καλοκαίρι, με την έντονη ζέστη, το εκτυφλωτικό φως και το ελληνικό τοπίο, συνθέτουμε μια έκθεση ζωγραφικών έργων που έχουν επιλεγεί  από τις Συλλογές του Δήμου   Βόλου, με γνώμονα τα χρώματα κατά την διάχυση του ελληνικού φωτός αλλά και την έννοια της σκιάς ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ύπαρξης εμποδίων που διακόπτουν – δημιουργικά για την τέχνη –  την πορεία του ηλιακού φωτός. Το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο που αποδίδουν τον θερμό έως καυτό θερινό ήλιο, το μπλε βιολέ, το ροζ και η ματζέντα του καλοκαιρινού δειλινού, το κίτρινο των σπαρτών, το μπλε και το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, το πράσινο της πλούσιας ορεινής ελληνικής βλάστησης είναι μερικά από τα χρώματα που θα απομονώσει ο επισκέπτης στην προσπάθειά του να “διαβάσει” την εν λόγω έκθεση. Οι σκιές, από το έντονο φως που προσκρούει σε κορμιά, σε καλοκαιρινά ώριμα φρούτα, σε ορεινούς όγκους και σε αρχαιολογικά μνημεία, διαχρονικά και αγέρωχα στα γυμνά τοπία, αποδίδονται συχνά, αλλά όχι αποκλειστικά, με ψυχρά χρώματα. Οι διαφορετικές επιφάνειες των ζωγραφικών έργων και οι πινελιές, impasto, με κίνηση ή σταθερές, βασικά στοιχεία της υφής επιδρούν στην αισθητική απόδοση των χρωμάτων και κατ’ επέκταση της συνολικής ζωγραφικής επιφάνειας. Στην έκθεση αυτή καλείται λοιπόν ο επισκέπτης να προχωρήσει σε μια χρωματική “διάγνωση” των επιλεγμένων έργων  και να ανακαλύψει εκ νέου το ελληνικό καλοκαίρι, μέσα από τις γοητευτικές λεπτομέρειες των ζωγραφικών επιφανειών.

Τα έργα που θα μετουσιώσουν την ιδέα της έκθεσης “Summer Colors” προέρχονται από καλλιτέχνες, όπως ο Βικέντιος Λάντσας, Ν.Αλεκτορίδης, Α.Γιαλλινάς, Ο.Φωκάς, Ι.Πούλακας,  Θ.Τριανταφυλλίδης, Α.Αστεριάδης,     Α.Γεραλής, Δ.Γιολδάσης, Π.Τέτσης, Γ.Ψυχοπαίδης, Κ.Κοντογιάννης, Π.Σουλικιάς, Ε.Γκουτεσβάγκερ, Κ.Κομνηνός και πολλοί άλλοι.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα ακολουθήσει  η καθιερωμένη ετήσια τιμητική εκδήλωση με τίτλο “Ο Βολιώτης Γεώργιος Δε Κήρυκος”. Είπαν…, αφιερωμένη στον Giorgio de Chirico, με αφορμή τον εορτασμό της γενέθλιας ημέρας κατά την οποία ο περίφημος Ιταλός καλλιτέχνης είδε το πρώτο φως στον Βόλο και συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου 1888. Η εκδήλωση αυτή, την οποία διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «το Κοινόν των Μαγνήτων», θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο μεταξύ Κέντρου Τέχνης Giorgio de Chirico και Δημοτικού Ωδείου, στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως.

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ