Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
Εγκαίνια της Έκθεσης Αίνιγμα/Ænigma. Giorgio de Chirico & Alberto Savinio

Η έκθεση με τίτλο “Αίνιγμα/Ænigma. Giorgio de Chirico & Alberto Savinio”στον 3ο όροφο του Κέντρου Τέχνης “Τζιόρτζιο ντε Κίρικο” εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και εκθέσεων που έχει προγραμματίσει η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου για τον εορτασμό των 130 χρόνων από την γένεση του Giorgio de Chirico (Βόλος, 1888). Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 στις 8 το βράδυ, κατά την 40η επέτειο από τον θάνατο του καλλιτέχνη (Ρώμη, 20 Νοεμβρίου 1978). Θα παραμείνει ανοιχτή για τρεις μήνες, έως τις 22 Φεβρουαρίου 2019, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα από το Μουσείο Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα του Δήμου Βόλου, αναπαραγωγές έργων του Giorgio de Chirico (1888-1978) και του Alberto Savinio (1891-1952), εποπτικού υλικού από τον πολύχρωμο κόσμο του βεστιαρίου και του αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και σχετικό με τον Giorgio de Chirico οπτικοακουστικό υλικό από το πλούσιο αρχείο της ΕΡΤ.

Θα εκτεθούν επιλεγμένα ζωγραφικά έργα του Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα, στα οποία ενυπάρχει οργανικά η έννοια του αινίγματος, η οποία δεσπόζει ως προς το περιεχόμενο και τις διαστάσεις στο εικαστικό και λογοτεχνικό έργο τόσο του Giorgio de Chirico όσο και του λιγότερο διάσημου αδελφού του, εξίσου όμως σπουδαίου ανθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών Andrea de Chirico, γνωστού με το ψευδώνυμο Alberto Savinio. Για τις ανάγκες της μουσειακής αφήγησης θα παρουσιαστούν σε αναπαραγωγές εμβληματικά έργα των δύο De Chirico, στα οποία το στοιχείο του αινίγματος διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο, καθώς και σχετικά αποσπάσματα, στο ίδιο πνεύμα, από το ανεξάντλητο λογοτεχνικό έργο των δύο καλλιτεχνών.

Η σκηνογραφική απόδοση του χώρου στα μεταφυσικά έργα των αδελφών De Chirico, η οποία εντείνει το στοιχείο του αινίγματος και της αγωνίας, αποκαλύπτει τις σχέσεις και τους δεσμούς τους με το θέατρο. Κάτω από αυτό το πρίσμα, τα έργα του Μουσείου Αλ. Δάμτσα θα “συνομιλήσουν” με αναπαραγωγές των κοστουμιών που σχεδίασε ο Giorgio de Chirico για τις ανάγκες της περίφημης όπερας “Ορφεύς και Ευρυδίκη” του Christoph Willibald Gluck, η οποία παρουσιάστηκε το 1971 από την Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και πρωτότυπο αρχειακο υλικό από την εν λόγω παράσταση. Επιπλέον, η Διεύθυνση Αρχείου της ΕΡΤ παραχώρησε στο Κέντρο Τέχνης το ποιητικό ντοκιμαντέρ για το έργο του Giorgio de Chirico “Aenigma est” (1990) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου και μουσική Νίκου Κυπουργού, το οποίο θα προβάλλεται στον εκθεσιακό χώρο χωρητικότητας 25 θέσεων.

 

Η έκθεση, τέλος, θα συνοδεύεται από επεξηγηματικά κείμενα και δωδεκασέλιδο έντυπο, στα οποία έχουν συμβάλει η Δρ ιστορίας της τέχνης, θεατρολόγος Αναστασία Κοντογιώργη, συγγραφέας του πονήματος Η σκηνογραφία του ελληνικού θεάτρου 1930-1960 (Θεσσαλονίκη, 2000), και ο αρχιτέκτων Φαίδων Χατζηαντωνίου, ο οποίος με το ψευδώνυμο “Πέτρος Λεκαπηνός” μετέφρασε το βιβλίο του Alberto Savinio Η παιδική ηλικία του Νιβάζιο Ντολτσεμάρε (Αθήνα, 1988). Για τους μήνες Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο 2018, την έκθεση θα πλαισιώσουν ομιλίες ειδικών επιστημόνων στον χώρο της έκθεσης, οι οποίες και θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού  Ινστιτούτου της Αθήνας,  πραγματοποείται από το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. Την επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό της έκθεσης έχει αναλάβει η Νικολέτα Τζάνη, Δρ ιστορίας της τέχνης του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

 

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, ώρα 20.00, θα ερμηνεύσει την δημοφιλή άρια του Ορφέα “Che farò senza Euridice” από την όπερα “Ορφεύς και Ευριδίκη” του Gluck η μεσόφωνος Έρρικα Πατρικίου με την συνοδεία πιάνου από τον Ηλία Χατζόγλου. Στους καλεσμένους του Κέντρου Τέχνης θα προσφερθούν λευκό κρασί και εδέσματα, ευγενική χορηγία του Οινοποιείου “Roussas Wine” και του Εργαστηρίου υγιεινής & θεραπευτικής διατροφής  “Anthema” στον Βόλο.

 

 

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ