Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 8.30 μμ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Περιβάλλοντα Μάθησης» στον 2ο όροφο του Κέντρου Τέχνης “Τζιόρτζιο ντε Κίρικο”. Την έκθεση διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Θ.) σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Βόλου και την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου.
Η Πρωτοβάθμια και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συναντιούνται, το Πανεπιστήμιο εκτός από τη “μεταφορά” γνώσης παράγει γνώση. Στο πλαίσιο λοιπόν του μαθήματος “Περιβάλλοντα Μάθησης”, οι διδάσκοντες Γιώργος Μητρούλιας, Επ. Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Π.Θ., και Φένια Χατζοπούλου, μέλος Ε.ΔΙ.Π. στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Π.Θ., μαζί με τους φοιτητές τους, διερεύνησαν και προτείνουν λύσεις για το σχολικό συγκρότημα του 16ου και 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου που συστεγάζεται με το 7ο και 36ο Νηπιαγωγείο Βόλου. Οι προτάσεις αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τον Πασχάλη Δήμου, διευθυντή του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου, και τους Φίλιππο Κωνσταντινίδη και Δημήτρη Οικονόμου, διευθυντές του 16ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, τέως και νυν αντίστοιχα.
Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτότυπης συνεργασίας θα έχουν τη δυνατότητα να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης μέσα από τρισδιάστατες μακέτες, εικόνες και σχέδια. Πέρα από τις τεχνικές προδιαγραφές και τα ποσοτικά κριτήρια ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού παραγωγής σχολικών κτηρίων, οι φοιτητές εστιάζουν στην αξιοποίηση των ενδιάμεσων χώρων ανάμεσα στην σχολική αίθουσα και την αυλή, τον διάδρομο, τα πλατύσκαλα, τον χώρο υποδοχής αλλά και τους ημιυπαίθριους χώρους. Μέσα από τον σχεδιασμό πολυδιάστατων και ευφάνταστων εγκαταστάσεων όλες οι προτάσεις έχουν ως στόχο την βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος ώστε αυτό να καλύπτει τόσο τις ψυχικές όσο και πνευματικές ανάγκες των μαθητών.