Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
Εκδηλώσεις του ετήσιου κύκλου πειραματικής μουσικής “Αιχμές”

Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις του ετήσιου κύκλου πειραματικής μουσικής “Αιχμές”, που διοργανώνoνται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δήμου Βόλου. Ο κύκλος εκδηλώσεων διευθύνεται καλλιτεχνικά και συντονίζεται από τον Ανδρέα Μιμαίο και τον Κωστή Δρυγιανάκη.

Η εναρκτήρια συναυλία δόθηκε από τους Mohammad (Αθήνα), στο Δημοτικό Ωδείο το Σάββατο 5 Μαρτίου. Οι Mohammad εμφανίζονται πλέον ως ντούο, με τον Νίκο Βελιώτη (τσέλο) και τον Ilios (ηλεκτρονικά), ενώ όπως είπαν ο Coti K. αν και δεν παίζει στις συναυλίες συνεχίζει να επιμελείται τα μουσικά όργανα που μεταχειρίζονται, τόσο το μεταλλαγμένο τσέλο (χωρίς ηχείο και στερεωμένο σε βάση) όσο και το Limax, έναν πρωτότυπο, άταστο “ελεγκτή” γεννητριών ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η συναυλία κινήθηκε στο γνωστό πλέον ιδίωμα των Mohammad, σε μια υποβλητική, μυστηριακή ατμόσφαιρα, με έμφαση στις χαμηλές συχνότητες και τις σκοτεινές υφές, ενώ παρούσες ήταν και οι μακρινές λαϊκές αποχρώσεις, της Ηπείρου στη συγκεκριμένη συναυλία. Παρουσιάστηκαν τέσσερα κομμάτια από τους παλαιότερους δίσκους του συγκροτήματος και δυο νέες συνθέσεις που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει σε δίσκο. Η συναυλία συμπληρώθηκε με μια σύντομη συζήτηση με το κοινό, η οποία έδωσε την ευκαιρία να έρθει στο προσκήνιο μια σειρά απόψεων σχετικά με τον τρόπο που οι ακροατές προσέλαβαν τη μουσική που παρουσιάστηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απόψεις αυτές κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα, από την απορία και την ενόχληση προς το ανοικείο, ως και την θετική πρόσληψη, ακόμη και την απόλαυση από τους πιο δεκτικούς και περισσότερο μυημένους ακροατές. Η παραμονή μιας μερίδας του κοινού στο συναυλιακό χώρο για πολλή ώρα μετά το πέρας της επίσημης συζήτησης φανέρωσε ότι τελικά αυτά τα “δύσκολα” πειραματικά είδη αποτελούν ένα εξαιρετικό έναυσμα για προβληματισμό πάνω στη φύση και τη λειτουργία της μουσικής, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους δημιουργίας.

 

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο η διάλεξη του καθηγητή Μήτσου Μπιλάλη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) με τίτλο «Τότε που το παλιό ήταν νέο: Γενεαλογίες των τεχνολογιών του ήχου». Μιλώντας σε ένα πολυάριθμο ακροατήριο, ασυνήθιστα ογκώδες για εκδήλωση σχετική με την πειραματική μουσική, ο Μήτσος Μπιλάλης έθεσε προβληματισμούς σχετικά με τους φαντασιακούς, τελικά, διαχωρισμούς ανάμεσα σε συμβατική και πειραματική μουσική και εξήγησε πώς, από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκαν οι τεχνολογίες των ήχου, στα μέσα του 19ου αιώνα, υπάρχει ένας συνεχής διάλογος ανάμεσα στο πρωτοποριακό και το συμβατικό, ανάμεσα στο εξειδικευμένο και το μαζικό και εν τέλει ανάμεσα στην τάξη και το χάος. Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του στις αντιδράσεις του αμύητου ακροατηρίου σχετικά με την πειραματική μουσική, καταδεικνύοντας τελικά ότι η συντηρητικότητα και η πρωτοπορία είναι δυο φαινόμενα που συνυπάρχουν, ως πλευρές του ίδιου νομίσματος. Η ομιλία έκλεισε με συζήτηση που ανέδειξε το ζωηρό ενδιαφέρον του ακροατηρίου.

 

Η τρίτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ήταν η συναυλία του συγκροτήματος V.I.A. (Θεσσαλονίκη) στον κινηματογράφο Αχίλλειο, το Σάββατο 9 Απριλίου. Οι V.I.A., που είναι ιδιαίτερα γνωστοί από την παράπλευρη δραστηριότητα τους ως ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία (Granny), αποτελούν μια από τις σύγχρονες εκδοχές της ηλεκτροακουστικής μουσικής, δουλεύοντας με πολλές ηχογραφήσεις πεδίου και συνθεσάιζερ, αλλά και με ανορθόδοξες τεχνικές όπως κυκλώματα ανατροφοδότησης (γνωστά ως «no input»). Παρουσίασαν μια νέα τους σύνθεση, με έμφαση στους ηχητικούς όγκους αλλά και με διακριτά μελωδικά ψήγματα, που έδιναν μια κινηματογραφικότητα στη μουσική, η οποία έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό. Ακολούθησε συζήτηση στο χώρο της συναυλίας, αλλά και ένα εργαστήρι πάνω στην τεχνογνωσία τόσο των ηλεκτρονικών μέσων όσο και το πλαίσιο των εκδόσεων ηλεκτροακουστικής μουσικής, που ουσιαστικά πραγματοποιούνται μέσα από ένα δίκτυο αφοσιωμένων οπαδών που δεν στοχεύουν στο εμπορικό κέρδος. Η μεγάλη προσέλευση νέων στο εργαστήρι φανέρωσε το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει γι αυτού του είδους τα θέματα από την πλευρά της νεώτερης γενιάς.

Το Φεστιβάλ “Αιχμές” θα συνεχιστεί το Σάββατο 14 Μαΐου, στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, με την συναυλία των Acte Vide, για την οποία σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ