Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
Εκδήλωση για τα 90 χρόνια από τη δημιουργία του προσφυγικού «Συνοικισμού».

90  AFISA sΣτη μνήμη της πρώτης γενιάς προσφύγων και στην ίδρυση του προσφυγικού «Συνοικισμού» στη θέση Ξηρόκαμπος, το 1924 είναι αφιερωμένη η μουσική εκδήλωση με συνοδεία λόγου και εικόνας, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής 6 Απριλίου 2014, στις 19.30, στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας στο Πολιτιστικό Κέντρο (Μανδηλαρά-Σταδίου). Την εκδήλωση διοργανώνει η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου. Την επιμέλεια της παράστασης έχει ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης, ενώ το μουσικό μέρος επιμελείται ο Θανάσης Δραγάνης με τη συνεργασία του συλλόγου ΕΔΡΑΜΕ «Παν. Αχειλάς».

Οι θεατές της παράστασης μέσα από κείμενα του βραβευμένου μικρασιάτη συγγραφέα Παναγιώτη Κατσιρέλου θα παρακολουθήσουν τη δημιουργία του προσφυγικού συνοικισμού, την εξέλιξή του και την καθημερινή ζωή των πρώτων κατοίκων του. Οι αφηγήσεις θα εναλλάσσονται με μουσική που θα περιλαμβάνει τραγούδια μικρασιατών συνθετών, τα οποία γράφτηκαν στην Ελλάδα, αλλά και τραγούδια από τις «πατρίδες» που ακούγονταν στους προσφυγικούς συνοικισμούς.

            Η δημιουργία του προσφυγικού «Συνοικισμού» στο Βόλο.

Μετά τη τραγική λήξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας, κύματα προσφύγων κατέφθασαν στο λιμάνι του Βόλου. Η επιτακτική ανάγκη για την άμεση στέγαση των 13.773 προσφύγων οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου προαστίου του Βόλου, του συνοικισμού της Νέας Ιωνίας.

Η θεμελίωση του συνοικισμού έγινε στη χέρσα γη του Ξηρόκαμπου, όπου ξεκίνησε η οικοδόμηση των πρώτων προσφυγικών σπιτιών που χτίστηκαν κατά οικοδομικά τετράγωνα. Στη διάρκεια των επόμενων ετών και μέχρι το 1938 χτίστηκαν σταδιακά 2.071 σπίτια. Η περιοχή πήρε επίσημα το όνομα Νέα Ιωνία το 1947, όταν μετατράπηκε σε Δήμο και ξεχωριστή πόλη.

Η ίδρυση του «Συνοικισμού» αποτελεί την πρώτη οργανωμένη μεγάλης έκτασης προσπάθεια στην περιοχή για την αστική αποκατάσταση των προσφύγων, δύο μόλις χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Την ίδια χρονιά, ιδρύθηκε η «Νίκη Βόλου», η προσφυγική ομάδα της πόλης, ενώ ξεκίνησε και η πρώτη επένδυση με την ίδρυση του Μεταξουργείου Ετμεκτζόγλου.

Αφιέρωμα στο έργο του Παναγιώτη Κατσιρέλου.

Παράλληλα -και με αφορμή τα 7 χρόνια από τον θάνατό του- στην εκδήλωση θα τιμηθεί η μνήμη του Παναγιώτη Κατσιρέλου, του βραβευμένου συγγραφέα που έζησε και δημιούργησε στη Νέα Ιωνία.

Ο Παν. Κατσιρέλος ήταν στην πρώτη γενιά των προσφύγων. Εκείνων των ανώνυμων ηρώων, που δυναμικά και με πίστη στη ζωή αντιμετώπισαν τον ξεριζωμό από την πατρίδα και πέτυχαν τη δύσκολη ένταξη σε μια νέα.

Το λογοτεχνικό του έργο είναι καθαρά βιωματικό. Είναι περιγραφή της «οδύσσειάς» του από τη Σμύρνη (1915-1922) στην Καστέλα του Πειραιά (1922-1923), στην Αργαλαστή Πηλίου (1923), στον Ξηρόκαμπο Βόλου (1924-1932), στην Κοκκινιά του Πειραιά και στην Καλλιθέα των Αθηνών (1933-1935), από το 1936 στον Προσφυγικό Συνοικισμό Ξηροκάμπου Βόλου και αργότερα μέχρι το θάνατό του στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας.

Η εκδήλωση «90 χρόνια Νέα Ιωνία», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Απριλίου στις 19.30 στο νέο Θέατρο της Νέας Ιωνίας, παντρεύει τη μουσική και το λόγο των προσφύγων πρώτης γενιάς και είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ