Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ «ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΛ. Κ. ΔΑΜΤΣΑ» ΣΤΟ “ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟ” ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται η συνεργασία του Δήμου Βόλου στον τομέα των εικαστικών τεχνών με τη ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων παρουσιάζοντας αυτή τη φορά την έκθεση με επιλογή έργων του «Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα».

Το βράδυ της επόμενης Τετάρτης 25 Ιουλίου 2012, στις 20.30, θα εγκαινιαστεί στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του «Aθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου έκθεση με θέμα «Η διαδρομή ενός αιώνα: 1850-1950». Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα Ελλήνων Ζωγράφων από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα από το Μουσείο Α.λ.Κ.Δάμτσα του Δήμου Βόλου. Πρόκειται για τους πρώτους Έλληνες ζωγράφους, τους ζωγράφους της λεγόμενης Επτανησιακής Σχολής, αλλά και τους ακαδημαϊκούς ζωγράφους του τέλους του 19ου αιώνα και τους πρώτους εκφραστές της Νεωτερικότητας , όπως και εκπροσώπους της λεγόμενης «Γενιάς του 30».

Η πρώτη συνεργασία με την περσινή έκθεση παρουσίασε μία επιλογή έργων της Δημοτικής Συλλογής και είχε ενταχθεί στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων σε εκθεσιακούς χώρους του διευρυμένου Δήμου συνιστώντας την κορυφαία εκδήλωση, αφού ήταν η πρώτη φορά που τα παλαιότερα και πλέον σημαντικά έργα της Δημοτικής Συλλογής εξέρχονταν από τους δημοτικούς χώρους και βέβαια η πρώτη φορά που φιλοξενήθηκαν στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας δημιουργίες γνωστών και «Μεγάλων» ζωγράφων της Νεοελληνικής Τέχνης.

Κατά ανάλογο τρόπο θα παρουσιαστεί φέτος η επιλογή από τα σημαντικά έργα του Μουσείου Δάμτσα που περιλαμβάνει τη δωρεά στο Δήμο Βόλου του Βολιώτη καπνεμπόρου Αλέκου Κ. Δάμτσα. Η δωρεά, αποτελούμενη από 365 έργα Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών και από γκραβούρες ξένων καλλιτεχνών με ελληνικά θέματα,   παρουσιάστηκε στο σύνολό της για πρώτη φορά στο κοινό το Ι998 στους 3 ορόφους του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Από 2002 άρχισε να παρουσιάζεται επιλεκτικά με τη μορφή θεματικών εκθέσεων.

Στην έκθεση «Η διαδρομή ενός αιώνα:1850-1950» θα εκτεθούν έργα των Β. και Σ.Λάντσα, των Αιμ. και Σ. Προσαλέντη, Α.Βαρούχα, Α.Κουίντσι, Ι.Δούκα, Ν.Λύτρα, Σ.Σαββίδη, Β.Μποκατσιάμπη, Α.Γιαλλινά, Θ.Ράλλη, του Α.Γιαλλινά, Α. Γεωργιάδη του Κρητός, Ο.Φωκά, Γ.Ροϊλού, Ι.Πούλακα, Α.Αγγελόπουλου, Α.Αστεριάδη, Π.Ρέγκου, Δ.Γερανιώτη, Ν. Αλεκτορίδη, Γ.Μηταράκη, Δ.Γιολδάση, Ο.Κανέλλη και πολλών άλλων.

 

Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική περιήγηση, με ελεύθερη είσοδο, για το ευρύ κοινό στις Αίθουσες του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου από αρχαιολόγους της ΙΓ΄ΕΠΚΑ.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου.

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ