Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
Έκθεση: «Μύθοι, αναμνήσεις και μυστήρια – Πώς οι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στο παρελθόν»

Την ερχόμενη Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015, στις 20:30 θα εγκαινιαστεί στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο η έκθεση  Ελλήνων και Ξένων Καλλιτεχνών «Myths, memories and mysteries : how artists respond to the past» Μύθοι,  αναμνήσεις και  μυστήρια: πώς οι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στο παρελθόν». Αποτελεί μία πρόταση του Edinburgh University’s Department of Classics  και του  Bede’s Word Anglo – Saxon Museum in Jarrow στην Αγγλία  με την υποστήριξη του Arts Council England Arts Council of England  και του Yanni Petsopoulos (AXIA Byzantine & Islamic Art).  Η έκθεση διοργανώνεται στο Βόλο  από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματος για τον Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο (Βόλος 10/7/1888 – 20/11/1978 Ρώμη).  

Mε επίκεντρο τον ιστορικό χώρο από το Βυζάντιο ως τα πρώιμα μεσαιωνικά βασίλεια της Αγγλίας, η έκθεση αυτή, στο ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο που συνδιαμορφώνουν τα έργα εννέα Ελλήνων, μιας Κινέζας, μίας Αυστραλιανής και δύο Άγγλων εικαστικών, επιχειρεί ν’ ανιχνεύσει δρόμους, μέσα από τους οποίους οι καλλιτέχνες μπορούν να συνομιλήσουν με το παρελθόν.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο επιμελητής Roger Wollen «Καθώς τα θέματα και οι προσεγγίσεις σ’ αυτή την έκθεση καλύπτουν μια πλατιά γκάμα, μπορεί να μη μας συγκινούν στο σύνολό τους, όμως μπορούν να εγείρουν το ενδιαφέρον και να προτείνουν πτυχές της ιστορίας που αξίζει να εξερευνήσουμε. Το παρελθόν περιέχει μαθήματα για το μέλλον και η φαντασιακή και δημιουργική προσέγγιση των καλλιτεχνών μπορεί να φέρει στο προσκήνιο πτυχές του παρελθόντος που μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευθετήσουν παρόντα προβλήματα και να συσχετιστούν με το σήμερα».

Οι 13 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, με έργα ζωγραφικής, βίντεο και γλυπτά είναι οι καταξιωμένοι  Έλληνες καλλιτέχνες , Μάρκος Καμπάνης,  Γιώργος Χατζημιχάλης, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Μαριάννα  Στραπατσάκη,  Κώστας Παναγιωτακόπουλος και οι αείμνηστοι  Νίκος Αλεξίου (1960-2011) και  Δημήτρης Κοντός (1931-1996),  καθώς και οι καλλιτέχνες της πόλης   Κατερίνα Σαμαρά, Παλαιολόγος Θεολόγου,  οι  Άγγλοι Derek Jarman,  Tim Croft, η Κινέζα June Yun  που σπούδασε στο Newcastle και τώρα ζει στον Καναδά και η αυστραλιανή Patricia Piccinini.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου , στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Κατσίγρα της Λάρισας, στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Αθήνας και αλλού

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ