Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΥΛΟ

Το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, στη συνέχεια των πολιτιστικών δράσεων των προηγούμενων χρόνων,  συνεχίζει με διευρυμένο κύκλο  δραστηριοτήτων για τη νέα  εκπαιδευτική χρονιά  που αφορούν και στον τομέα των  εκπαιδευτικών –ενημερωτικών προγραμμάτων  όπως και στον τομέα των παραλλήλων εκδηλώσεων  λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του κοινού καθώς και νέες τάσεις στο χώρο της δημιουργικής απασχόλησης.

Τα τμήματα, μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας, αφορούν τις τέχνες, τη γλώσσα και τον πολιτισμό άλλων χωρών, το λόγο και το θέατρο, καθώς  και την πληροφορική.

Εντός του έτους θα ανακοινώνονται και νέες δράσεις με καταξιωμένους προσκεκλημένους , ειδικούς σε διάφορους χώρους έκφρασης και δημιουργίας.

Πιο συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα:

 

Πολιτιστικό πρόγραμμα  Ισπανικής Γλώσσας

Πρόκειται για ένα πολιτιστικό «ταξίδι» στον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής, την ιστορία και την κουλτούρα των Ισπανόφωνων χωρών μέσα από τη διδασκαλία της Ισπανικής γλώσσας. Θα λειτουργήσουν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων.

 

Δημιουργική Γραφή

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να διερευνήσουν, να

αναπτύξουν ή να καλλιεργήσουν περαιτέρω την ικανότητά τους να αφηγούνται

ιστορίες και γενικότερα να εκφράζονται και να δημιουργούν στα είδη του έντεχνου και

οργανωμένου γραπτού λόγου (πεζογραφία και ποίηση). Ωστόσο, κύριος στόχος της

Δημιουργικής Γραφής είναι να μας κάνει καταρχήν καλύτερους αναγνώστες. Για αυτό

και μέσα από την μεθοδική προσέγγιση κλασικών και σύγχρονων κειμένων, αλλά και

την συστηματική εξάσκηση πάνω στις δομές, τα μέσα, τα είδη και τις φόρμες της

αφήγησης, οι συμμετέχοντες στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής του Διαύλου θα

έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πιο στενή, ευχάριστη και ωφέλιμη επαφή με

τον κόσμο των βιβλίων και της λογοτεχνίας.

Θα λειτουργήσουν τμήματα Δημιουργικής Γραφής (Α, Β και Γ κύκλου), εφήβων και ενηλίκων, εργαστήρι Ποίησης,  Ταξιδιωτικήs Αφήγησηs και δημιουργίαs Ταξιδιωτικών Οδηγών, Αστυνομικής Λογοτεχνίας και Κινηματογραφικoύ Σεναρίου.

Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

 

Φωτογραφία

Η φιλοσοφία του μαθήματος περιλαμβάνει την τεχνική γνώση με την αισθητική και πρακτική εφαρμογή αυτών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια γενική γνώση για τη φωτογραφία, στα πλαίσια ενός δίωρου εβδομαδιαίου προγράμματος, με τελικό σκοπό τη δημιουργία  μιας φωτογραφικής έκθεσης. Θα  λειτουργήσουν τμήματα Α, Β & Γ κύκλου αντίστοιχα (μόνο για ενήλικες).

 

Photoshop (30 ώρες)

Το πρόγραμμα Photoshop, είναι ένα  ειδικό  πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, με υπάρχουσες φωτογραφίες ή ζωγραφικής με πρωτότυπο υλικό ή  και σχεδίου με ανυσματικά εργαλεία όπως το πενάκι. Είναι  εύχρηστο και ευέλικτο πρόγραμμα μιας και χρησιμοποιείται από πολλά λειτουργικά συστήματα, όπως το Mac, τα Windows, το Unix. Διαθέτει ένα πολύ φιλικό περιβάλλον χρήστη καθώς και το πληρέστερο σετ από εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφίας. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

 

Εργαστήρι Ψηφιδωτού -Α κύκλος «Η συνάντηση με την Τέχνη του Αρχαίου Ψηφιδωτού

Πρόκειται για εργαστήρι εκμάθησης της τέχνης του Ψηφιδωτού το οποίο θα λειτουργήσει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά..Οι συμμετέχοντες αρχικά θα ασχοληθούν με τη τέχνη του Κλασσικού Ψηφιδωτού και στη συνέχεια με το Σύγχρονο Ψηφιδωτό. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

 

Κεραμική

Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι κεραμικής στο οποίο οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στη τέχνη της πηλοπλαστικής, δημιουργώντας με τον πηλό διάφορα χειροποίητα αντικείμενα, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα και  πολλές τεχνοτροπίες. Ακολουθεί η αγγειογραφία, δηλαδή  η διακοσμητική  αποτύπωση  λεπτομερειών πάνω στα αντικείμενα. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

 

Comic – Η 9η Τέχνη

Πρόκειται για έναν πραγματικά ενδιαφέρων κύκλο συναντήσεων που ξεκινά στον Δίαυλο και βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι οι ενδιαφερόμενοι να καταφέρουν να δημιουργήσουν το δικό τους comic ή να εικονογραφήσουν ένα παραμύθι, με το δικό τους μοναδικό στυλ. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως σχεδιαστικής εμπειρίας. Θα λειτουργήσουν τμήματα εφήβων και ενηλίκων. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα δίωρο την εβδομάδα.

 

 Εργαστήρι  Εικαστικών Κατασκευών

Κατασκευές από απλά και ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτί και χαρτοπολτό, στολισμένα και ζωγραφισμένα στο χέρι, σύμφωνα με τη βούληση και την επιθυμία του καθενός, προσφέροντας όμως ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν διάφορες εικαστικές διακοσμητικές συνθέσεις στα πλαίσια μιας καλλιτεχνικής έμπνευσης και αναζήτησης εξωτερικεύοντας και εκφράζοντας πτυχές της προσωπικότητάς τους. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

 

Σεμιναριακά προγράμματα Η/Υ

 • Αρχαρίων (20 ώρες) :

Μαθήματα για εξοικείωση και εκμάθηση υπολογιστή, απευθύνονται σε άτομα που δεν γνωρίζουν ή γνωρίζουν ελάχιστα τη χρήση υπολογιστή.  Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

 • Τμήμα εκμάθηση της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή (30 ώρες):

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται οι παρακάτω ενότητες:

 1. Microsoft Word, 2. Microsoft Εxcel, 3. Internet Outlook.

Το μάθημα θα πραγματοποιείται δύο τρίωρα την εβδομάδα.

 • Εκμάθηση του Microsoft Access (20 ώρες):

Το σεμινάριο απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις βάσεις δεδομένων. Εκμάθηση με πίνακες, εργασία με δεδομένα και φόρμες. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

 • Εκμάθηση του Microsoft PowerPoint (20 ώρες):

Το σεμινάριο απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις παρουσιάσεις. Ενδεικτικές ενότητες που θα καλύψουμε: Ξεκινώντας με το PowerPoint, Αναπτύσσοντας μια παρουσίαση, Μορφοποίηση Κειμένου, Γράφημα – Οργανόγραμμα, Αντικείμενα Σχεδίασης, Εφέ Κίνησης και Προβολές, Εκτύπωση. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

 • Δημιουργία Ιστοσελίδας (στο περιβάλλον WordPress) (30 ώρες):

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο περιβάλλον wordpress και μαθαίνουμε πώς να διαχειριστούμε την πλατφόρμα. Εγκατάσταση plugin αλλά και παραμετροποίηση του θέματος που έχει η ιστοσελίδα. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

 • Εκμάθηση και σωστή χρήση του συστήματος Android σε κινητά και σε tablet (12 ώρες)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες :

Να κατανοήσουν την δομή του συστήματος Android.

Να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας των εφαρμογών στο Android.

Να γνωρίσουν το Google Play και να μάθουν πώς να κάνουν εγκατάσταση εφαρμογών μέσα από αυτό.

Να κατανοήσουν πώς συνδέουμε τον προσωπικό μας υπολογιστή με την συσκευή μας.

Να χρησιμοποιήσουν προηγμένα χαρακτηριστικά του Android όπως τους sensors, location -services, ήχου και εικόνας. (πχ GPS).

Να εξοικειωθούν με την ενσωμάτωση των υπηρεσιών του συστήματος Android όπως τηλεφώνου, SMS, επαφών κλπ.

Να κατανοήσουν τις τεχνικές συμβατότητας εφαρμογών σε διαφορετικές εκδόσεις android. . Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

 • Προγραμματισμός Αndroid (50 ώρες):

Το σεμινάριο απευθύνεται σε προχωρημένους χρήστες που θέλουν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σχετικά με το πώς φτιάχνω μια εφαρμογή android εφαρμογή. Απαιτείται καλή γνώση γλώσσας Java. Τα μαθήματα θα γίνουν στο πρόγραμμα Android Studio. Θα μάθουμε επίσης την εφαρμογή πώς να την ανεβάσουμε στο Google Play. Το μάθημα θα πραγματοποιείται δύο τρίωρα την εβδομάδα.

 • Διαφήμιση στα SOSIAL MEDIA (SOSIAL MEDIA MARKETING) (20 ώρες):

Το σεμινάριο απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σχετικά με την παρουσίαση τους στα κοινωνικά δίκτυα. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα και ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε:

 • Facebook και Google+

-Για ποιους λόγους επισκέπτονται οι Έλληνες τα Social Media.

-Δημιουργία προφίλ, σελίδας, ομάδας, εκδήλωσης και σε τι διαφέρουν μεταξύ τους

-Δωρεάν (και μη) εφαρμογές για να εμπλουτίσετε την εταιρική σας σελίδα στο Facebook

 • LinkedIn

-Δημιουργία προφίλ (βιογραφικού)

-Δημιουργία εταιρικής σελίδας και ανάρτηση των νέων της εταιρείας

-Δημιουργία και συμμετοχή σε ομάδες

 • Twitter

-Πως το χρησιμοποιούν οι γνωστότερες επιχειρήσεις στον κόσμο και τι προσφέρουν στους πελάτες τους

-Πως χρησιμοποιείται στην Ελλάδα

-Δημιουργία και διαμόρφωση προφίλ

-Τιτιβίσματα, εικόνες, γεωγραφική τοποθεσία

-Video στο Twitter

-Αύξηση των followers στο Twitter

 • Pinterest

-Γιατί να χρησιμοποιήσω και το Pinterest;

-Δημιουργία προφίλ και boards

-Πουλήστε μέσα από το Pinterest: σύνδεση του Pinterest με το site & το E-shop σας

 

Θα λειτουργήσουν πρωινά και απογευματινά τμήματα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων & Ενηλίκων, Σκενδεράνη 11, ή να καλούν στο τηλέφωνο 24210.3369224210.25363.

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ