Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
«Ενθύμια Βαλκανικών πολέμων 1912-13»: Νέα περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Πόλης

Το προσεχές Σάββατο 17 Οκτωβρίου θα γίνουν στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) τα εγκαίνια της έκθεσης «Ενθύμια Βαλκανικών πολέμων 1912- 13», που οργανώνεται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με τη Φιλοτελική Ένωση Βόλου και την Εταιρεία Στρατιωτικής Ιατρικής.

Η έκθεση περιλαμβάνει παράσημα, μετάλλια, λαϊκές λιθογραφίες, έγγραφα, νομίσματα, γραμματόσημα, ταχυδρομικά δελτάρια (καρτ-ποστάλ), ξίφη, διακριτικά και εξαρτήματα στολών, εφημερίδες και φωτογραφικό υλικό της εποχής. Τα ενθύμια προέρχονται από τις συλλογές των μελών της Φιλοτελικής Ένωσης Βόλου Αγγελόπουλου Ιωάννη, Γιαννόγλου Δημήτριου, Λαχανά Αντώνιου, Πανάγου Αθανάσιου, Παπαστεργίου Ευάγγελου, Σκοτίδη Δημήτριου, Φέκκα Δήμου, Χριστόπουλου Κωνσταντίνου, του Συνταγματάρχη-φαρμακοποιού ε.α. κ. Βασιλείου Νικόλτσιου και του Υποστρατήγου ε.α. κ. Νικηφόρου Κομίνη. Επίσης, εκτίθεται τεκμηριωτικό υλικό από τις συλλογές του Δικτύου Μουσείων Δήμου Βόλου.  Επιμελητής και συντονιστής της έκθεσης είναι ο στρατιωτικός γιατρός και ιστορικός Δημήτριος Γιαννόγλου.

Η εποποιία των ελληνικών στρατιωτικών και ναυτικών δυνάμεων στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση υπόδουλων πληθυσμών στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και νήσων του Αιγαίου. Σε διάστημα μόλις δέκα μηνών η Ελλάδα διπλασιάστηκε εδαφικά και απέκτησε το κύρος μιας ισχυρής δύναμης, πολιτικής και στρατιωτικής, στη χερσόνησο του Αίμου και στη Μεσόγειο θάλασσα. Οι Έλληνες στρατιώτες της περιόδου 1912-1913 πολέμησαν με ηρωισμό και αυτοθυσία γράφοντας χρυσές σελίδες στη νεότερη ιστορία της χώρας μας.

Σκοπός της έκθεσης είναι να φέρει τους κατοίκους του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής κοντά σε γνωστές και άγνωστες πτυχές του πολέμου μέσα από ιστορικά κειμήλια των Βαλκανικών πολέμων. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και ώρα 8.30 μ.μ.

Θα προηγηθεί  στις 7.00 μ.μ ημερίδα με θέμα «Η εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913».

Θα μιλήσουν οι κύριοι:

– Δημήτριος Γιαννόγλου, Στρατιωτικός Ιατρός-Ιστορικός

«Το ιστορικό πλαίσιο των Βαλκανικών Πολέμων»

– Βασίλειος Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α.-Φαρμακοποιός, Διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα-Συγγραφέας

«Οι Πολεμικές Επιχειρήσεις στους Βαλκανικούς Πολέμους»

– Δρ. Αριστείδης Γ. Διαμαντής, Πλοίαρχος-Ιατρός ΠΝ, Ιστορικός της Ιατρικής-συγγραφέας, Αντιπρόεδρος Εταιρείας Στρατιωτικής Ιατρικής

«Ιατρική, γιατροί και συνθήκες υγιεινής κατά την περίοδο των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913»

– Δρ. Λάζαρος Ε. Βλαδίμηρος, Γιατρός, Ιστορικός της Ιατρικής-συγγραφέας

«Ο Σύλλογος Περιστολής Ελωδών Νόσων και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. Μια άγνωστη συνιστώσα της μεγάλης νίκης».

Τους ομιλητές θα συντονίσει ο Ομότιμος καθηγητής της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Προκόπης Παπαστράτης.

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της πόλης και ξενάγηση. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου 2015 με ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 – 21.00. Είσοδος ελεύθερη

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ