Με καινούριες δράσεις ξεκινά η νέα χρονιά στο Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Δ/νσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ –ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.
Πρόκειται για εργαστήρι εκμάθησης της τέχνης του ψηφιδωτού η οποία στην αρχαιότητα ήταν κομμάτι της αρχιτεκτονικής, με χρηστικό ρόλο ως δάπεδο ή διακοσμητικό με τη μορφή επιτοίχιας ζωγραφικής. Τα θέματα ήταν γεωμετρικά μοτίβα, στοιχεία από τη μυθολογία και τη φύση με ψηφίδες από βότσαλο, πέτρα, μάρμαρο ή θραύσματα κεραμικών.
Στα βυζαντινά χρόνια διακοσμούσε με θρησκευτικά θέματα τους τοίχους ναών και στα υλικά προστέθηκαν η υαλόμαζα, ο χρυσός και το ασήμι.
Στις μέρες μας είναι ένας ακόμη τρόπος ζωγραφικής και διακόσμησης και οι τεχνικές αλλά και τα υλικά ποικίλουν.
Λέγοντας ψηφιδωτό, εννοούμε το σύνολο από πολύχρωμα πετραδάκια (ψηφίδες), τα οποία τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο και στερεώνονται με κάποιο συγκολλητικό υλικό σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα δημιουργώντας περίτεχνα σχέδια σε διάφορες επιφάνειες.
Στο εργαστήρι αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τις βασικές τεχνικές ψηφιδωτού, όπως τοποθέτηση πάνω σε υγρό κονίαμα μέσω τις πιστής αντιγραφής ενός έργου, π.χ ένα γεωμετρικό σχέδιο ή κάποια εικόνα ή φωτογραφία.
Το πιο ενδιαφέρων κομμάτι στην τέχνη του συγχρόνου ψηφιδωτού είναι ότι μπορούμε να βρούμε τις ψηφίδες μας παντού. Πέτρες από θάλασσες και ποτάμια σε διάφορα χρώματα, κεραμικά πλακάκια, κοχύλια, χρωματιστά γυαλιά, μάρμαρα, γρανίτες, βότσαλα, κεραμικές ψηφίδες από ψημένο πηλό κ.τ.λ.
Το σεμινάριο ψηφιδωτού θα είναι ομαδικό (έως 15 άτομα) και θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 18.00-21.00 στο κτήριο του «Διαύλου», μέχρι συμπλήρωσης 30 ωρών.
Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να μάθουν το ψηφιδωτό και τις εφαρμογές του, δημιουργώντας καλλιτεχνικά έργα ή βελτιώνοντας την αισθητική και τον σχεδιασμό των ψηφιδωτών διακοσμητικών παραστάσεων.