Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024
Εργαστήρια Πεζογραφίας, Ποίησης, Ταξιδιωτικής & Αστυνομικής Λογοτεχνίας στο Δίαυλο

Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων & Ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου διοργανώνει νέο κύκλο εργαστηρίων  Δημιουργικής Γραφής με συντονιστή τον Γιάννη Αντάμη (M.A. Δημιουργική Γραφή, Συγγραφέας).

Τα Εργαστήρια απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να διερευνήσουν, να αναπτύξουν ή να καλλιεργήσουν, περαιτέρω, την ικανότητά τους να αφηγούνται ιστορίες και γενικότερα να εκφράζονται και να δημιουργούν στο πλαίσιο του έντεχνου και οργανωμένου γραπτού λόγου (πεζογραφία και ποίηση). Ωστόσο, κύριος στόχος του εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής είναι να μας κάνει καλύτερους αναγνώστες. Μέσα από την μεθοδική προσέγγιση κλασικών και σύγχρονων κειμένων, αλλά και την συστηματική εξάσκηση πάνω στις δομές, τα μέσα, τα είδη και τις φόρμες της αφήγησης, οι συμμετέχοντες στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής του Διαύλου θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πιο στενή, ευχάριστη και ωφέλιμη επαφή με τον κόσμο των βιβλίων και της λογοτεχνίας.

Πρόκειται να λειτουργήσουν τα εξής εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής:

Πεζογραφία

Στόχος του Εργαστηρίου Πεζογραφίας είναι η σπουδή στις αφηγηματικές τεχνικές, όπως αυτή επιτυγχάνεται μέσα από τη μελέτη και την ανάλυση των κειμένων και τις,

άλλοτε σοβαρές άλλοτε πιο παιγνιώδεις, ασκήσεις της Δημιουργικής Γραφής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν πιο μεθοδικοί αναγνώστες και προσεγγίζοντας, μέσα από μια άλλη οπτική, την παραγωγή πεζού λόγου, να συμμετάσχουν στο παιχνίδι της συγγραφής. Θα λειτουργήσει πρωινό τμήμα κάθε Τετάρτη 10.00-13.00 καθώς  και απογευματινά τμήματα.

Ποίηση

Το Εργαστήριο Ποίησης του Διαύλου απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στην τέχνη της ποίησης και να δοκιμαστούν στην παραγωγή ποιητικού λόγου. Συνδυάζοντας τη μελέτη και την ανάλυση κειμένων με την έκθεση σε όσο το δυνατόν περισσότερες όψεις της ποιητικής δημιουργίας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν τόσο σε παραδοσιακές φόρμες όσο και στις διαφορετικές μορφές της σύγχρονης ποίησης.

Ταξιδιωτική Αφήγηση και δημιουργία Ταξιδιωτικών Οδηγών

Το εργαστήριο αυτό περιλαμβάνει την άσκηση σε όλα τα πεδία της ταξιδιωτικής αφήγησης (διήγημα, εντυπώσεις, δοκίμιο, ρεπορτάζ κ.λπ.) μέσω της συστηματικής μελέτης της ταξιδιογραφικής παράδοσης και της σύγχρονης σχετικής παραγωγής. Στόχος του εργαστηρίου είναι, με την ολοκλήρωσή του, οι συμμετέχοντες  να έχουν αποκτήσει όλα τα τεχνικά τουλάχιστον εφόδια για τη δημιουργία πρωτότυπων ταξιδιωτικών οδηγών.

Αστυνομική Λογοτεχνία

Το δημοφιλέστερο λογοτεχνικό είδος, αφού πέρασε μια μακρά περίοδο ανυποληψίας, σήμερα πια έχει καθιερωθεί ως μία από τις κυρίαρχες μορφές αφήγησης. Οι κώδικες, οι ρυθμοί και τα σύμβολα των αστυνομικών μυθιστορημάτων θεωρούνται ως τα πλέον αναγνωρίσιμα συστατικά γραφής στον χώρο της λογοτεχνίας, ενώ το ζητούμενο της συμπαγούς πλοκής καθιστά την αφήγηση μυστηρίου πεδίο σπουδής του πεζού λόγου και της έντεχνης αφήγησης. Το Εργαστήριο Αστυνομικής Λογοτεχνίας απευθύνεται τόσο στους φανατικούς αναγνώστες του George Simenon και της Patricia Highsmith, που θέλουν να παρακολουθήσουν την ιστορική εξέλιξη του είδους και να μελετήσουν τους επιφανέστερους σύγχρονους εκφραστές του, όσο και σε εκείνους που γοητεύονται από τα αστυνομικά ρεπορτάζ και επιθυμούν να δημιουργήσουν τις δικές τους νουάρ ιστορίες ή να κατασκευάσουν τους δικούς τους συγγραφικούς γρίφους.

Ο Γιάννης Αντάμης γεννήθηκε το 1975 στο Βόλο. Είναι απόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει συντονίσει εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής στον Βόλο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λήμνο και τη Λεμεσό. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει διδάξει Δημιουργική Γραφή στο Κήπος Σεμινάρια, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις Φυλακές Διαβατών, στο Πειραματικό Γυμνάσιο Τούμπας και στο ΚΕΘΕΑ Ιθάκη.  Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Πριγκιποδουλειές» (Οξύ 2006), «Σχέδιο Τρόμου» (Οξύ 2007), «Κατά τον Δαίμονα Εαυτού» (Τόπος 2008) και «Το Ανταμομπίλ» (Χαραμάδα 2017), ενώ έχει δημοσιεύσει άλλους 31 τίτλους στο διαδίκτυο (www.dreamtigers.gr). Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί στην ανθολογία «Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα» (Αίολος 2009). Το βιβλίο του «Σχέδιο Τρόμου» μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στην Ισπανία με τον τίτλο «El Proyecto» από τις εκδόσεις STI και το βιβλίο του «Πριγκιποδουλειές» είναι υπό έκδοση στα γαλλικά από τις εκδόσεις Lior.

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ