Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
Εργαστήριο δημιουργικής γραφής & σεμινάριο προφορικής αφήγησης στο Δίαυλο

Με δύο νέες και ενδιαφέρουσες προτάσεις ξεκινά η χρονιά για το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων & Ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Προγραμματίζεται να λειτουργήσουν δύο νέα σεμιναριακά προγράμματα και συγκεκριμένα  το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής και Εργαστήριο Προφορικής Αφήγησης και Τέχνης του Λόγου μέσα από το πρίσμα της Τέχνης του Θεάτρου.

Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: Η Δημιουργική Γραφή αποτελεί, και στην Ελλάδα πλέον, ένα αναγνωρισμένο ακαδημαϊκά γνωστικό πεδίο που διδάσκεται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία και παρέχουν στους αποφοίτους τους σχετικούς τίτλους σπουδών και πιστοποιητικά παιδαγωγικής επάρκειας. Δυστυχώς, γύρω από το περιεχόμενο και τους σκοπούς της Δημιουργικής Γραφής δημιουργούνται συχνά παρεξηγήσεις εξαιτίας κυρίως των διαφόρων αμφιλεγόμενων σεμιναρίων, που αν και χρησιμοποιούν τον όρο “Δημιουργική Γραφή”  πραγματοποιούνται συνήθως από μη εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό. Ο Δίαυλος έχει τη χαρά να φιλοξενήσει φέτος, για πρώτη φορά, ένα Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής με συντονιστή έναν απόφοιτο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το Εργαστήριο έχει διάρκεια 24 ώρες. Θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 18.00 – 21.00 στο Δίαυλο και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να διερευνήσουν, να αναπτύξουν ή να καλλιεργήσουν περαιτέρω την ικανότητά τους να αφηγούνται ιστορίες και γενικότερα να εκφράζονται και να δημιουργούν στα είδη του έντεχνου και οργανωμένου γραπτού λόγου (πεζογραφία και ποίηση). Ωστόσο, επειδή ο κύριος στόχος της Δημιουργικής Γραφής δεν είναι να μας κάνει συγγραφείς, αλλά καταρχήν καλύτερους αναγνώστες το Εργαστήριο είναι, πρώτα από όλα, και εργαστήριο ανάγνωσης. Πράγμα που σημαίνει πως μέσα από την μεθοδική προσέγγιση των λογοτεχνικών κειμένων, αλλά και την συστηματική εξάσκηση πάνω στις δομές, τα μέσα, τα είδη και τις φόρμες της αφήγησης, οι συμμετέχοντες στο Εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πιο στενή, ευχάριστη και ωφέλιμη επαφή με τον κόσμο των βιβλίων και της λογοτεχνίας.

Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο κ.Γιάννης Αντάμης ο οποίος γεννήθηκε το 1975 στο Βόλο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και -μεταξύ άλλων- εργάζεται ως δικηγόρος. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Πριγκιποδουλειές» (Οξύ 2006), «Σχέδιο Τρόμου» (Οξύ 2007) και «Κατά τον Δαίμονα Εαυτού» (Τόπος 2008), ενώ έχει δημοσιεύσει άλλους 20 τίτλους στο διαδίκτυο (www.dreamtigers.gr). Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί στην ανθολογία «Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα» (Αίολος 2009). Το βιβλίο του «Σχέδιο Τρόμου» μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στην Ισπανία με τον τίτλο «El Proyecto» (Sti Ediciones 2015). Είναι τελειόφοιτος του Π.Μ.Σ. “Δημιουργική Γραφή” του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Σεμινάριο Προφορικής Αφήγησης Η Τέχνη του λόγου μέσα από το πρίσμα                      της τέχνης του θεάτρου: Η προφορική αφήγηση από παλιά αποτελούσε σημαντικό τρόπο επικοινωνίας βιωμάτων, εμπειριών και  συναισθημάτων  μέσω πραγματικών ή και φανταστικών ιστοριών (μύθων, παραμυθιών).  Η τέχνη της προφορικής αφήγησης διέπεται από κανόνες και τεχνικές, που την ορίζουν και που επηρεάζουν την ελκυστικότητά της και ως εκ τούτου, σε συνδυασμό και με τα προσωπικά χαρακτηριστικά του αφηγητή, καθορίζουν τον καλό αφηγητή –«παραμυθά».

Το σεμινάριο που θα διαρκέσει 18 ώρες, κάθε Τρίτη 19.00 – 21.00 στο Δίαυλο. Στόχος του είναι η διερεύνηση της προφορικής αφήγησης μέσω της τέχνης του θεάτρου. Θα εξετασθεί με βιωματικό τρόπο ο συνδυασμός των  κανόνων και τεχνικών που διέπουν την προφορική αφήγηση με τους κανόνες και τις  αρχές που διέπουν την θεατρική πράξη. Σ΄αυτά τα πλαίσια, μέσω ασκήσεων ανάγνωσης κειμένου, χρήσης της φωνής, συμμετοχής του σώματος, σκηνοθεσίας της προφορικής αφήγησης, θα διδαχθεί ο συνδυασμός της  γλώσσας, του βασικότερου τρόπου επικοινωνίας μας,  με παραγλωσσικά και εξωγλωσσικά στοιχεία και σωματική επικοινωνία.    Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν αυτήν την μαγική τέχνη της προφορικής αφήγησης με έναν πιο ολιστικό τρόπο. Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο κ.Δημήτρης Δακτυλάς ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Παρακολούθησε για 2 χρόνια το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Λευτέρη Βογιατζή.  Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με σκηνοθέτες όπως ο Κάρολος Κουν, Γιώργος Λαζάνης, Μίμης Κουγιουμτζής, Λευτέρης Βογιατζής και με μαέστρους όπως ο Γιώργος Χατζηνίκος και ο Συμεών Κόγκαν. Συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τα Δη.Πε.Θε. Βόλου, Πάτρας, με το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ν. Αγγελίνη- Π.Χατζινίκου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Ομάδα Τέχνης  και διάφορες θεατρικές ομάδες. Έχει διδάξει υποκριτική και θεατρικό αυτοσχεδιασμό στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου. Από το Φθινόπωρο του 1993 διδάσκει υποκριτική και θεατρικό αυτοσχεδιασμό στο Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΟΛΟΥ. Από τότε έως σήμερα έχει σκηνοθετήσει όλες τις παραστάσεις του Εργαστηρίου. Το 1993 ανέλαβε την δημιουργία και τον συντονισμό θεατρικής ομάδος ατόμων με κινητικές δυσκολίες στα πλαίσια του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου (Δ.Ο.Υ.Κ), όπου επί σειρά ετών δίδαξε και σκηνοθέτησε τις παραστάσεις της ομάδος.  Έχει διδάξει θέατρο σε σεμινάρια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε Σεμινάρια Αρχαίου Δράματος, κ.α.

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ