Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
Ομιλία με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου – ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

Ο Δήμος Βόλου-Αντιδημαρχία Παιδείας & Πολιτισμού, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας-Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, η Τοπική Συντονιστική Ομάδα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τις δράσεις του ’21, το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη και οι Εκδόσεις Πατάκη προσκαλούν την Παρασκευή 25 Ιουνίου και ώρα 20.30 σε ομιλία με θέμα «Τα ισχυρά σημεία του ελληνισμού στις χιλιετίες της καταγεγραμμένης ιστορίας του» με αφορμή το βιβλίο «Ρίζες και θεμέλια. Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού» της Μαρίας Ευθυμίου σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, και Γεώργιος Δοδοντσάκης, περ. διευθυντής εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Προσφωνεί η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας Βόλου (Μανδηλαρά και Σταδίου, Βόλος).

Με την υποστήριξη της Δ/νσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η ιστορία των Ελλήνων ταξιδεύει στον χρόνο πάνω στο καράβι που ονομάζεται ελληνική γλώσσα. Ναυτοσύνη και γλώσσα έχουν διαχρονικά σμιλέψει τα χαρακτηριστικά αυτού του ανήσυχου λαού, του οποίου τα ίχνη εντοπίζονται βαθιά στο παρελθόν, περίπου 4.000 χρόνια πριν.
Οι Έλληνες έπαιξαν κομβικό ρόλο κατά την αρχαιότητα στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Η γλώσσα τους έγινε εργαλείο μάθησης, αλλά και επικοινωνίας για πολλούς λαούς της ευρύτερης περιοχής, όπως και, αργότερα, για τον αναδυόμενο Xριστιανισμό. Με τον πολιτισμό «άλωσαν» την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετατρέποντάς την σε Βυζαντινή και κρατήθηκαν σε πνευματική εγρήγορση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Με την επανάστασή τους, το 1821, απέκτησαν το πρώτο εθνικό ανεξάρτητο κράτος της ανατολικής Μεσογείου, συνδέθηκαν με τον δυτικό κόσμο, επεξέτειναν τα σύνορά τους και πήραν θέση ανάμεσα στους λαούς της σύγχρονης Ευρώπης – και του κόσμου.
Στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις συζητήσεις της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου με τον Μάκη Προβατά, προσεγγίζεται ο Ελληνισμός από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, ανιχνεύονται οι ρίζες, τα θεμέλια και τα οδόσημα της Ιστορίας του.
Πίσω από ημερομηνίες και γεγονότα υπάρχουν καιροί και χώροι πολύ μεγαλύτερης σημασίας. Υπάρχουν κομβικά πρόσωπα και συμβάντα που δεν είναι πάντοτε τα προφανή.
«Πρόσεξις», κατά τον Πλάτωνα, είναι η προσπάθεια της ψυχής να μάθει. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με βαθιά πρόσεξη.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:

Η Μαρία Ευθυμίου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1955. Σπούδασε Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόννη. Είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1981. Από το 2007 διδάσκει δωρεάν, σε όλη την Ελλάδα, κύκλους παγκόσμιας και ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν καλύψει περί τις 3.500 ώρες διδασκαλίας και τα έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας. Έχουν δημοσιευθεί περί τα 70 άρθρα και συμβολές της σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έτος 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία της Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία και το Ρίζες και θεμέλια. Οδόσημα της ιστορίας του Ελληνισμού σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά.

Ο Μάκης Προβατάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Αµπελοκήπων. Σπούδασε προϊατρική (PreMed) στο Worcester St. College της Μασαχουσέτης και επέστρεψε για να αποφοιτήσει από την Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές, τα τελευταία 9 χρόνια στον ΒΗΜΑ fm και τώρα στο Athens Voice radio. Έχει πάρει πάνω από εκατόν πενήντα συνεντεύξεις για το ΒΗΜΑ και το ΒΗΜagazino, µεταξύ των οποίων από τους Eric Hobsbawm, Norman Davies, Dario Fo, Stephen Hawking, Noam Chomsky, Richard Dawkins, Eduardo Galeano, Carlos Fuentes κ.ά. Επίσης συνεργάζεται µε το περιοδικό Ιστορία, όπου έχει δημοσιεύσει κείμενα και συνεντεύξεις.

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30

Η είσοδος είναι ελεύθερη, σε συγκεκριμένες θέσεις τηρώντας τον προβλεπόμενο αριθμό θεατών και τις αποστάσεις.

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ