Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
3η Εβδομάδα για τον Χειμωνανθό

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι του φεστιβάλ σας παρουσιάζουμε τις συναυλίες και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της τρίτης εβδομάδας του χειμωνανθού (στο fb «Χειμωνανθός – Κύκλος μουσικών δραστηριοτήτων Δημοτικού Ωδείου Βόλου» και στο ίνσταγκραμ @xeimwnanthos_volou).

Το Σάββατο 18 Μαρτίου και ώρα 20:15 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β ο κιθαρίστας και συνθέτης Θωμάς Νάτσης και ο σολίστ του βιολοντσέλου Γιάννης Τουλής σμίγουν καλλιτεχνικά μέσα από τους ήχους του Nuevo Flamenco. Ο αναγνωρισμένος κιθαρίστας και ιδρυτής του συγκροτήματος Caja Secreta, μοιράζεται τις συνθέσεις του με τον καθηγητή βιολοντσέλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι δυο μαζί τις διασκευάζουν και τις προσαρμόζουν για αυτό το ασυνήθιστο ντουέτο οργάνων, αναδεικνύοντας παράλληλα τις δυνατότητες του βιολοντσέλου στην ερμηνεία αυτής της μουσικής. Συμβολική τιμή εισόδου 5 ευρώ / Μειωμένο 3 ευρώ.

 

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 20:15 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β η  Ντόρα Μπακοπούλου πλαισιωμένη από ένα τρίο εγχόρδων θα χαρίσει στο κοινό του Βόλου μία μοναδική συναυλία. Η μεγάλη κυρία του πιάνου με τις αναρίθμητες εμφανίσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο και τις συμπράξεις με θρυλικούς καλλιτέχνες, θα παρουσιάσει μαζί με ένα εκλεκτό τρίο εγχόρδων ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην διαχρονική αξία της μελωδίας. Το Τρίο Εγχόρδων αποτελούν οι Νίκος Μάνδυλας (βιολί), Κρυσταλία Γαϊτάνου (βιόλα) και Χριστόφορος Μιρόσνικοφ (βιολοντσέλο). Συμβολική τιμή εισόδου 5 ευρώ / Μειωμένο 3 ευρώ.

 

Τέλος, την Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 20:15 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει τρεις σπουδαίους καλλιτέχνες, οι οποίοι ανήκουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Ο Στέλιος Κοτρώτσιος (κλαρινέτο και μπάσο κλαρινέτο), ο Νίκος Νικολαΐδης (βιολοντσέλο) και η Ιωάννα Σιοπούδη (πιάνο), ενώνουν τις μουσικές αισθήσεις και δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ένα απαιτητικό, αλλά και πολύ ελκυστικό πρόγραμμα, για το οποίο αναφέρουν:“Μια ιδιαίτερη και απροσδόκητη σκηνή των προβών μας ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι ένα κεντρικό και ξεχωριστό μουσικό θέμα του έργου της Cecilia Mcdowall, ανήκει αυτούσιο σε ένα από τα σπουδαία κουαρτέτα του μεγάλου Ludwig van Beethoven. Βασικό όμως, μέρος του προγράμματος μας, αποτελεί και το τρίο No. 4, Op. 11 του Γερμανού συνθέτη. Ήταν μια στιγμή που γεφύρωσε τις μουσικές μας επιλογές δίνοντας κι άλλο νόημα στην προσπάθεια μας…”. Στη συναυλία μουσικής δωματίου “In Nomine” θα ακουστούν έργα για τρίο των L.v Beethoven, M. A. Turnage, C. Mcdowall, M, Tajcevic, M. Ilies και J. Bull.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με έργα διαφορετικών εποχών και μουσικών ρευμάτων. Μέσω της επεξεργασίας των προκλασικών θεμάτων του Βρετανού J. Bull, ο Ilies στο έργο „In Nomine“ προσπαθεί να δημιουργήσει μια παγερή και απόμακρη αίσθηση στον ακροατή, όπου το κυρίαρχο μουσικό κείμενο θα αποτελεί υπόκρουση και όχι εξωστρέφεια. Αξιοσημείωτη είναι η συνύπαρξη, στη συναυλία, του τρίο νο 4 του σπουδαίου Μπετόβεν με το «Cavatina at Midnight» της Cecilia Mcdowall, η οποία προβάλλει στο κέντρο του έργου της ένα υπέροχο θέμα του μεγάλου Γερμανού συνθέτη, προερχόμενο από ένα εκ των κουαρτέτων του. Συμβολική τιμή εισόδου 5 ευρώ / Μειωμένο 3 ευρώ.

 

Παράλληλα και μετά την 1η πετυχημένη παρουσίαση του «ανοιχτού μαθήματος» – σεμιναρίου «Πιάνο: Τεχνική ή Ερμηνεία; Μια βασική προσέγγιση από τον Ντίνο Μαστρογιάννη» αυτή την Κυριακή 19 Μαρτίου και ώρες ώρες 9:30 το πρωί έως 12:30 το μεσημέρι και 5-8 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Έρση Σαράτση» του ΔΩΒ το ΙΙ μέρος του σεμιναρίου. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενεργούς συμμετέχοντες (τα μαθήματα μπορούν να γίνουν στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα) καθώς και σε ακροατές. Οι ενεργοί συμμετέχοντες είναι καλύτερα να βρίσκονται σε επίπεδο πιανιστικών σπουδών από Μέση Α’ και πάνω (χωρίς να αποκλείονται και μικρότεροι), ενώ ως ακροατής μπορεί να παρακολουθήσει το σεμινάριο οποιοσδήποτε. Το ρεπερτόριο είναι ελεύθερης επιλογής και θα πρέπει να έχει δηλωθεί στη Γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου. Επιθυμητή από τον Ντίνο Μαστρογιάννη αλλά όχι υποχρεωτική είναι η παρουσίαση από τους συμμετέχοντες και έργων για Πιάνο των Μότσαρτ, Σούμπερτ και Ραχμάνινοφφ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με υποχρεωτική όμως τη δήλωση της ενεργής συμμετοχής.

 

 

 

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ