Κυριακή, 14 Απριλίου 2024
4η Εβδομάδα για τον Χειμωνανθό Σπουδαία έργα συμφωνικής μουσικής σε μεταγραφή για δύο πιάνα, αλλά και παράσταση σύγχρονου θεάτρου σκιών.

Με σπουδαία έργα συμφωνικής μουσικής σε μεταγραφή για δύο πιάνα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα του «Χειμωνανθού» VI (4η εβδομάδα) το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 20:30 στην αίθουσα συναυλιών «Έρση Σαράτση» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Η «Έφη Παπαθωμαΐδη και ο Γιάννης Μιχαηλίδης, 25 χρόνια μετά!» θα παρουσιάσουν στο φιλόμουσο κοινό του Βόλου το «Συμφωνικό Πιάνο». Με παράλληλη εκκίνηση από τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φοίτησαν ταυτόχρονα, ως το Ωδείο Αθηνών, στην τάξη της αείμνηστης Αλίκης Βατικιώτη και με πορεία που τους έφερε, την πρώτη στην Ecole Normale και τον δεύτερο στη  Royal  Academy  of Music και ξανά πίσω στην Ελλάδα για μία αξιόλογη πιανιστική και διδακτική καριέρα, η Έφη Παπαθωμαΐδη και ο Γιάννης Μιχαηλίδης συνδέθηκαν με δεσμούς φιλίας και διαχρονικής συνεργασίας, συνυπάρχοντας ως πιάνο ντούο σε ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και συμπράξεις με ορχήστρες. Το νέο τους εγχείρημα περιλαμβάνει σπουδαία έργα συμφωνικής μουσικής σε αξιοσημείωτες μεταγραφές για δύο πιάνα, όπως την  εισαγωγή στην όπερα “Ο μαγικός Αυλός” του Mozart  σε μεταγραφή του Ferruccio Busoni και τη Σουίτα από το μπαλέτο “Ο Καρυοθραύστης” του Tchaikovsky στην αριστοτεχνική μεταγραφή του Νικόλα Οικονόμου. Επίσης θα ερμηνεύσουν τις “Παραλλαγές σ’ ένα θέμα του Haydn” του Brahms  στην αρχική τους εκδοχή για δύο πιάνα από τον ίδιο τον συνθέτη και  το Κοντσερτίνο για δύο πιάνα του Shostakovich, ένα πρωτότυπο έργο για δύο πιάνα γραμμένο για τον γιο του, Μαξίμ. Η συμβολική τιμή εισόδου για τη συναυλία είναι 2 ευρώ

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στις 18:30, στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, στο πλαίσιο του το Φεστιβάλ «Χειμωνανθός VI»,  φιλοξενείται  το εργαστήρι κατασκευής κι εμψύχωσης κούκλας του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, το οποίο θα παρουσιάσει τη νέα του παράσταση “Λύκε, τι κάνεις εδώ; Τα παιδιά του εργαστηρίου κουκλοθέατρου συνθέτουν τις εικόνες μιας διαφορετικής παράστασης σύγχρονου θεάτρου σκιών. Οι πειραματισμοί τους με μηχανές προβολής και πολλαπλές πηγές φωτός, δημιουργούν ένα μαγικό κόσμο φτιαγμένο από φως και χρώματα. Η παράσταση βασίζεται στο πολυβραβευμένο βιβλίο του βέλγου συγγραφέα Thierry Robberecht, «Ο λύκος που έπεσε από το βιβλίο του». Όλα ξεκινούν όταν ένα βιβλίο της βιβλιοθήκης πέφτει από το ράφι του κι ο λύκος της ιστορίας γλιστρά στο πάτωμα! «- Μη με αγγίξεις, είπε ο λύκος. Στο βιβλίο μου είμαι ένας τρομακτικός λύκος κι όλοι με φοβούνται!», «- Ίσως, απάντησε ο γάτος της βιβλιοθήκης. Τώρα όμως δε βρίσκεσαι μέσα στο βιβλίο σου, είσαι στο δικό μου λημέρι…».

Ο λύκος, που στο βιβλίο εκείνο ήταν μεγάλος και κακός, τώρα είναι χαμένος και μόνος, μικρότερος κι από το γάτο της βιβλιοθήκης, που με μανία τον κυνηγά. Μα το δωμάτιο είναι γεμάτο βιβλία, σε αυτά θα προσπαθήσει να βρει καταφύγιο. Λύκοι, πρόβατα και δεινόσαυροι, ιππότες, φαντάσματα και πειρατές, μια πολύβουη μεγαλούπολη κι ένα σκοτεινό δάσος, ιστορίες διαφορετικές, φτιαγμένες όμως από το ίδιο υλικό, εικόνες και μουσική. «Την στιγμή που πήρε μια ανάσα ανακούφισης άκουσε κάποιον να κλαίει…ένα κορίτσι με κόκκινο παλτό!» Το στοιχείο της ανατροπής είναι πολύ έντονο και αγαπητό στα παιδιά, οι συμβάσεις της καθημερινότητας μοιάζουν με αστείες φάρσες κι οι χαρακτήρες αλλάζουν. Είναι ο λύκος, ο φοβερός και τρομερός «κακός» των παραμυθιών ή μήπως είναι κι αυτός ένας ευαίσθητος χαρακτήρας που φοβάται, όπως όλοι μας; Οι ρόλοι αντιστρέφονται σε αυτή την ιστορία επιβίωσης, ο λύκος σαστισμένος και κυνηγημένος από όλους, γίνεται τελικά βοηθός και σύντροφος στην περιπέτεια.  Ο πολύχρωμος κόσμος των βιβλίων αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στη μεγάλη οθόνη που καλύπτει ολόκληρη τη σκηνή του θεάτρου. Πίσω της τα παιδιά συνθέτουν τις εικόνες τους, φτιαγμένες από φως. Οι φιγούρες είναι μικρές κι επίπεδες και τα σκηνικά παραπέμπουν σε σελίδες εικονογραφημένες. Οι διάλογοι είναι σύντομοι, ο ρυθμός κι η μουσική κυριαρχούν, το σκηνικό της κάθε ιστορίας φτιάχνεται κι αλλάζει την ώρα της παράστασης κι οι κούκλες-ήρωες αποτυπώνουν με τις κινήσεις τους μια ξέγνοιαστη χορογραφία! Το εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς κλείνει εννέα χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας μαζί με τους μικρούς του μαθητές. Φιλοξενεί τέσσερα τμήματα με παιδιά όλων των ηλικιών κι εφήβους. Οι παραστάσεις του προτείνουν κάθε φορά κάτι διαφορετικό, τόσο στις επιλογές των ιστοριών, όσο και στον τρόπο προσέγγισης. Υπεύθυνη των εργαστηρίων είναι η ιστορικός τέχνης Σταυρούλα Μαστρογιάννη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελέυθερη.

Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ