Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Παιδικής Εφηβικής Βιβλιοθήκης από το «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Παιδική Βιβλιοθήκη αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία στη διοργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα την ιστορία και την αρχαιολογία και σε συνεργασία με το τμήμα εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά (ζωγραφική – κεραμική) πραγματοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή (1922 – 2022).
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Το άγαλμα που κρύωνε» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη, αρχαιολόγου – συγγραφέα, και αναφέρεται στο άγαλμα που βρέθηκε το 1922 σε ανασκαφές του Έλληνα αρχαιολόγου Κουρουνιώτη στον αρχαιολογικό χώρο του Βουλευτηρίου ή Γεροντικού της Νύσας (Η Νύσα ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Ανατολίας, της οποίας τα ίχνη συναντούμε σήμερα στην περιφέρεια του Σουλτανχισάρ, της Επαρχίας Αϊδινίου της Τουρκίας, 50 χλμ. ανατολικά της πόλης της Εφέσου.) Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο . Από τότε φέρει το όνομα: «το προσφυγάκι» και εκτίθεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό του μικρασιατικού ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι την καταστροφή του 1922, μέσα από τις επιστήμες της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της γεωγραφίας, τη λογοτεχνία, τις μαρτυρίες, τα ιστορικά ντοκουμέντα, τα έργα τέχνης και το λαϊκό πολιτισμό.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι προσαρμοσμένο ανά ηλικία και τάξη και ολοκληρώνεται με εργαστήρια ζωγραφικής και κεραμικής όπου τα παιδιά θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι: 1 Νοεμβρίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023
«Ένα μικρό αγόρι φτιαγμένο από μάρμαρο ήταν το άγαλμα που κρύωνε. Και φορούσε μια χοντρή κάπα με κουκούλα και κρατούσε στην αγκαλιά του ένα μικρό σκυλάκι, μαρμάρινο και αυτό. Και κρύωνε πολύ, όχι από το κρύο, όχι…Νοσταλγούσε αθεράπευτα τη μακρινή του πατρίδα στη Μικρασία, στην άλλη, την αντίπερα ακτή του Αιγαίου. Από εκεί το κουβάλησαν μέσα στο μεγάλο χαλασμό, τότε που αλαφιασμένοι οι άνθρωποι εγκατέλειπαν λέει, όπως όπως τα σπίτια τους, για να σωθούν, και σκόρπισαν πρόσφυγες στους πέντε ανέμους….… Είχε και όνομα το άγαλμα που κρύωνε. «Προσφυγάκι» το λέγαν, «το μικρό προσφυγάκι».
Με οδηγό το βιβλίο «Το άγαλμα που κρύωνε» του αρχαιολόγου Χρήστου Μπουλώτη ταξιδεύουμε μαζί με τα παιδιά στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, στη Μικρασία. για να ανακαλύψουμε τον τόπο από όπου μας ήρθε.
Ξεκινώντας το ταξίδι μας, με οδηγό πάντα τη γεωγραφία που μας τοποθετεί στο χώρο, ξεκινάμε από τα προϊστορικά χρόνια, από τη γέννηση του μύθου, ανακαλύπτοντας τις μυθολογικές ιστορίες που διαδραματίζονται στην περιοχή της Μικρασίας, περιηγούμαστε στους αρχαιολογικούς τόπους της αρχαιότητας ανακαλύπτουμε τον τόπο καταγωγής των Αγίων Νικολάου και Βασιλείου της Ορθόδοξης μας παράδοσης και με την ποίηση του Σεφέρη φτάνουμε στο 1922, τη χρονιά που όρισε το τέλος της τρισχιλιετούς παρουσίας των Ελλήνων στην περιοχή. Μαζί με το «προσφυγάκι» και το γαλάζιο πουλί κάνουμε το φανταστικό αυτό ταξίδι και στο τέλος τα παιδιά δημιουργούν στα εργαστήρια το δικό τους έργο ζωγραφικής ή πηλού.