Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024
«Αδιαφανείς σχέσεις» Έκθεση έργων της Ιωάννας Τερλίδου

Έργα της γνωστής εικαστικού Ιωάννας Τερλίδου θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Αλέξανδρου Κ.Δάμτσα που θα εγκαινιαστεί  στον  3ο όροφο του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 20.30.

Η έκθεση έχει τίτλο «Αδιαφανείς σχέσεις» και αναφέρεται σε μια  «συνομιλία» όπου τα προσωπικά της έργα με το γνωστό  ιδίωμα, με λυρισμό και αναφορά στις μνήμες «στα σκιερά δωμάτια όπου φιλοξενούνται ζώντες και τεθνεώντες» όπως σημειώνει η ίδια, συνδιαλέγονται με  επιλεγμένα έργα του Μουσείου  δημιουργώντας  ένα διάλογο του παλιού με το νέο, των εικαστικών και θεματικών σχέσεων μεταξύ τους αφανών και δυσδιάκριτων που συνδέονται με  νοητικές διαδρομές. Μια αφορμή ξανακοιτάγματος και αξιολόγησης των έργων του Μουσείου Δάμτσα μέσα από τη ματιά και το σκεπτικό μιας  εικαστικού. Η δεύτερη φορά που επιχειρείται αυτή η διαφορετική προσέγγιση, η πρώτη είχε γίνει  προ πενταετίας με την πρόσκληση του γνωστού συγγραφέα Κώστα Ακρίβου, αλλά η πρώτη που αυτός ο ιδιότυπος διάλογος πραγματοποιείται από μία εικαστικό.

Η έκθεση εντάσσεται στην τριλογία των εκθέσεων «Δια της γυναικός πηγάζει τα κρείττω» που θα εγκαινιαστούν μαζί στις 24/6/2022 και θα συνλειτουργούν σε διαφορετικούς ορόφους του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, την επιμέλεια των οποίων έχει η Χρύσα Δραντάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Είναι η δεύτερη ατομική έκθεση της Ι.Τερλίδου στο Κέντρο Τέχνης, ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές στον ίδιο χώρο.

Η Ιωάννα Τερλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολλεγίου. Με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ σπούδασε (1975-78) στο Παρίσι στην École nationale supérieure Des Beaux Arts, στα τμήματα ταπισσερί,ψηφιδωτού και σχεδίου. Ζει και εργάζεται στα Καλα Νερά Πηλίου. Έχει πραγματοποιήσει περί τις 30 ατομικές εκθέσεις από το 1980 και μετά στο Βόλο, Αθήνα , Θεσσαλονίκη και αλλού, ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών σε ιδιωτικούς χώρους τέχνης και θεσμικούς στην Ελλάδα καθώς και στην Τουρκία και Ιταλία. Έργα της βρίσκονται στη Δημοτική Συλλογή  Βόλου, στην Πινακοθήκη  Κυκλάδων, στην Πινακοθήκη Μακρινίτσας, στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα-, Μουσείο «Β.Παπαντωνίου» ,στο Αμερικάνικο Κολλέγιο,  στο Λαογραφικό Μουσείο Αγγελικής Χατζημιχάλη και σε ιδιωτικές συλλογές.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ