Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
Αφιέρωμα για τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Κινηματογράφου (ΧΕΙΜΩΝΑΝΘΟΣ)

ΜΟΥΣΙΚΗ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Αφιέρωμα για τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Κινηματογράφου

Ο “Χειμωνανθός” (www.wintersweetmusic.org) είναι ένας νέος ετήσιος κύκλος εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου. Εμπνευστής του είναι ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, Ανδρέας Μιμαίος. Την καλλιτεχνική διεύθυνσή του έχουν ο Ανδρέας Μιμαίος, συνθέτης και διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, και ο Ντίνος Μαστρογιάννης, σολίστ Πιάνου και καθηγητής.  Θα πραγματοποιηθεί  για πρώτη φορά στην πόλη μας στην καρδιά του χειμώνα ξεκινώντας από τις αρχές του έτους 2015.

Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις 6:00 μ.μ στη βιβλιοθήκη του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και την επόμενη μέρα 14 Φεβρουαρίου στις 10 π.μ. στην αίθουσα συναυλιών «Έρση Σαράτση» του Ωδείου θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχα η τρίτη κατά σειρά διάλεξη του «Χειμωνανθού», καθώς και το Εργαστήριο «ΜΟΥΣΙΚΗ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Αφιέρωμα για τα 120 χρόνια από τη γέννηση του κινηματογράφου». Εισηγητής θα είναι ο συνθέτης και διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου στο τομέα της σύνθεσης, Ανδρέας Μιμαίος.

Η ΔΙΑΛΕΞΗ απευθύνεται τόσο σε συνθέτες και μουσικούς που ασχολούνται ή ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη σύνθεση μουσικής για κινηματογράφο καθώς και οποιαδήποτε άλλη μορφή μουσικής επένδυσης εικόνας, όσο και για τους μη γνώστες της μουσικής με αγάπη, όμως στον κινηματογράφο, που απλά θέλουν να την παρακολουθήσουν ως ακροατές. Τα βασικά θέματα που θα καλυφθούν κατά τη διάρκεια της διάλεξης είναι μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα πρώτα χρόνια δημιουργίας του κινηματογράφου, η δραματουργική και αισθητική σχέση εικόνας και μουσικής, καθώς και ο ρόλος της μουσικής στην υποστήριξη της εικόνας και την αφήγηση μιας ιστορίας ή ενός σεναρίου ή άλλου οπτικοακουστικού έργου. Καθ’ όλη τη διάρκεια θα παρουσιαστούν πολλά παραδείγματα ταινιών διαφόρων εποχών. Την επόμενη μέρα στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ οι συμμετέχοντες μουσικοί θα κληθούν από τη μία να γράψουν μουσική σε χαρακτηριστικές σύντομες σκηνές που θα τους δοθούν και από την άλλη να αποδώσουν ζωντανά χαρακτηριστικές βωβές σκηνές από ήδη γραμμένη μουσική κάνοντας χρήση ακόμη και του αυτοσχεδιασμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια θα κουβεντιαστούν τεχνικές μουσικής επένδυσης (και έννοιες όπως ειδικά μουσικά προγράμματα, midi samples, sequencing, παραγωγή), θα γίνουν αναλύσεις, ενώ θα δοθούν παραδείγματα και ορολογίες. 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου βόλου (τηλ επικοινωνίας 24210 36992).

Είσοδος ελεύθερη

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ