Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΖΟΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ

«Ο Βολιώτης Γεώργιος Δε Κήρυκος…»…Είπαν. Ένα λογοτεχνικό αφιέρωμα για τη γενέθλια ημέρα του μεγάλου Ευρωπαίου ζωγράφου που γεννήθηκε «…μια αποπνικτική μέρα του Ιουλίου στο Βόλο…πρωτεύουσα της Θεσσαλίας», όπως αναφέρει ο ίδιος στις «Αναμνήσεις από τη ζωή μου», θα παρουσιαστεί την επόμενη Τρίτη 11 Ιουλίου στον αύλειο χώρο μεταξύ Κέντρου Τέχνης Ντε Κίρικο και Δημοτικού Ωδείου στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως.
Η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, όπως κάθε χρόνο, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «το Κοινόν των Μαγνήτων» είχαν την πρωτοβουλία του ετήσιου αφιερώματος.
Ποιήματα και κείμενα Ελλήνων και Γάλλων υπερρεαλιστών λογοτεχνών, όπως των κορυφαίων Ν. Εγγονόπουλου και Α. Εμπειρίκου , των Πωλ Ελυάρ και Α. Μπρετόν και άλλων νεότερων, όπως του Βολιώτη καταξιωμένου εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη και του καθηγητή και ποιητή στη Ν. Υόρκη Νίκου Αλεξίου, που εμπνεύστηκαν από το έργο του, θα συνοδεύσουν τη βασική παρουσίαση η οποία αναφέρεται σε στοιχεία της έρευνας για την υπερρεαλιστική ποίηση και τον Τζόρτζιο Ντε Κίρικο του προσφάτως αποθανόντος Βολιώτη καθηγητή των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Αθήνας Ζάχου Σιαφλέκη. Ο λόγος των ηθοποιών, οι προβολές και η συνοδεία πιάνου με έργα Γάλλων συνθετών της εποχής του ζωγράφου θα αποδώσουν μια φαντασιακή ατμόσφαιρα όπως αρμόζει στο ύφος του.
Είναι γνωστό πως ο μεγάλος ζωγράφος γεννήθηκε στο Βόλο στις 11 Ιουλίου 1888 και πέθανε στη Ρώμη στις 20 Νοεμβρίου 1978. Γιος του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο Ντε Κίρικο, που επέβλεπε την κατασκευή της γραμμής των θεσσαλικών σιδηροδρόμων και του Πηλίου, μετά από τις βασικές του σπουδές στο «Σχολείο των Τεχνών» της Αθήνας και στην Ακαδημία του Μονάχου, θα καταστεί ένας από τους πρωτοπόρους της νεωτερικότητας. Θεωρήθηκε πατέρας του Υπερρεαλισμού και εισηγητής της «μεταφυσικής» ζωγραφικής αποτελώντας μια ιδιαίτερη περίπτωση στην ιστορία της τέχνης του 20ου αι. που απασχόλησε και επηρέασε πολλούς, ενώ συνεχίζει να προβληματίζει και να εμπνέει ακόμη και στις μέρες μας.

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Τρίτη 11 Ιουλίου στον αύλειο χώρο μεταξύ Κέντρου Τέχνης Ντε Κίρικο και Δημοτικού Ωδείου στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως, στις 21:00
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ