Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΙΩΤΗ ΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΤΡΑ Με έκθεση έργων και συνάντηση φίλων «εις μνήμην» του

Ο εμπνευστής του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.  Δωρεά έργων του στη Δημοτική Συλλογή Βόλου

Αφιέρωμα στον Βολιώτη ποιητή και εικαστικό Μιχαήλ Μήτρα,  θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 24 Μαρτίου, στις 7.30, στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο με έκθεση έργων του και αρχειακό υλικό. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στη μνήμη του 4 χρόνια μετά τον θάνατό του, στις 6 Μαρτίου 2019, αλλά και με την ευκαιρία της επικείμενης δωρεάς έργων του στη  Δημοτική Συλλογή Βόλου μετά το πέρας της έκθεσης από τον αδελφό του  Κωνσταντίνο Ρωμανό, στον οποίον έχει περιέλθει το σύνολο των έργων του.

Την επόμενη των εγκαινίων, Σάββατο 25 Μαρτίου στις 11.00 στο χώρο της έκθεσης στο πλαίσιο του αφιερώματος  θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με συζήτηση φίλων του, ποιητών και εικαστικών, «εις μνήμην» του Βολιώτη δημιουργού.

Το αφιέρωμα διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

 

Ο Μιχαήλ Μήτρας γεννήθηκε το 1944 στον Βόλο, όπου και έζησε ως το 1960, ενώ στη συνέχεια η οικογένεια μετακόμισε στην Καβάλα και από εκεί στη Θεσσαλονίκη. Στον Μιχαήλ Μήτρα  οφείλεται η αρχική ιδέα του εορτασμού της  21ης Μαρτίου,  πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία, ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης κάθε χρόνο. Ήταν αυτός που το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό. Την εισήγησή του υιοθέτησε ο τότε πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Στεργιόπουλος και η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου. Το 1998 ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, και φίλος του Μ.Μήτρα, εισηγήθηκε την ελληνική πρόταση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού και από το 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Ο Μιχαήλ  Μήτρας είχε μια ιδιαίτερη σύνδεση με τη γενέθλια πόλη και ένα άκρατο ενδιαφέρον για τα καλλιτεχνικά πράγματα στο Βόλο. Από τα τέλη της δεκαετίας του 80 και  ως μέλος επιτροπών του Δήμου στην οκταετία 1990-1998, αλλά  και ατύπως, συνέβαλε τα μέγιστα και  με πάθος υποστήριζε τη δημιουργία ενός θεσμού για τον κορυφαίο ζωγράφο Τζόρτζιο ντε Κίρικο και  τον αδελφό του Ανδρέα [Αλμπέρτο Σαβίνιο], αλλά και  την ανάδειξη και προβολή της βολιώτικης πνευματικής δημιουργίας.

Ο Μιχαήλ  Μήτρας  ήταν ποιητής, πεζογράφος, εικαστικός και παραγωγός εκπομπών λόγου  του Τρίτου και Πρώτου  Προγράμματος της ΕΡΤ από το 1983-2003.

Παρακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ραδιοσκηνοθεσία στο City Literary Institute του Λονδίνου. Εργάστηκε στο ελληνικό τμήμα του BBC.

Εκτός από τις εκδόσεις των βιβλίων του και τις δημοσιεύσεις σε λογοτεχνικά περιοδικά, έχει εκθέσει “οπτικά ποιήματα” σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Οπτικής Ποίησης. Έργα του υπάρχουν στη Δημοτική Συλλογή Βόλου και έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στην  Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006» και  σε ιδιωτικές αίθουσες τέχνης.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε στην ιστορική γκαλερί «Ώρα» της Αθήνας. Συνεργάστηκε στη σύνταξη της ετήσιας έκδοσης “Χρονικό” (εκδ. Ώρα) και των περιοδικών “Σήμα”, “Ρεύματα”.

Υπήρξε  μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων από το 2001-2003 και μέλος του Κύκλου Ποιητών. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και γαλλικά. Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές: Το άλλοθι της περι-γραφής, Ιδιωτική έκδοση, 1976, Ασταθές πεδίο, Αιγόκερως, 1984, Η τελευταία εικόνα του κόσμου, Αιγόκερως, 1987, Η παράδοξη οικειότητα του αγνώστου, Δελφίνι, 1997, Διακριτικές μεταβολές, Απόπειρα, 2004. Δημοσίευσε επίσης τα πεζά: Φανταστική νουβέλα, Ιδιωτική έκδοση, 1972, Αστική τοπιογραφία, Αιγόκερως, 1982, Αόριστες λεπτομέρειες, Απόπειρα, 1990, Μηχανή αναζήτησης, Νεφέλη, 2008. Το έργο του κινείται στο χώρο της νεωτερικής λογοτεχνίας.

Το αφιέρωμα, ως καλλιτεχνικό μνημόσυνο, ήταν μια υπόσχεση που είχε δοθεί από την ημέρα της εκδημίας του. Την ιδέα υποστήριξε ο κοινός φίλος, ο αείμνηστος τεχνοκριτικός Χάρης Καμπουρίδης με τον οποίο από πέρσι το φθινόπωρο ξεκίνησε η ενημέρωση φίλων, συνοδοιπόρων του Μ.Μήτρα για το σκοπό αυτό. Ο φίλος του επίσης, εικαστικός και ποιητής, Κωστής Τριανταφύλλου συνέβαλε ενεργά προς την κατεύθυνση της μεγάλης έκθεσης  με έργα που είχαν περιέλθει στον αδελφό του εκλιπόντος, όπως και οριστικοποιήθηκε από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ευχαριστίες εκφράζονται προς όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του αφιερώματος.

Στη συνάντηση και  συζήτηση φίλων θα συμμετάσχουν οι: Κωστής Τριανταφύλλου, Δημοσθένης Αγραφιώτης,  Δημήτρης Βερνίκος, Άννα Δαμιανίδη, Κωστής Δρυγιαννάκης, Αλέξης Ζήρας,  Βάσια Καρκαγιάννη- Καραμπελιά, Αντιγόνη Κατσαδήμα, Παντελής Λαζαρίδης, Μορφία Μάλλη, Σοφία Παπαδοπούλου-Βαΐτση, Κύριλλος Σαρρής, Γιάννης Τζώρτζης,  Θανάσης Χονδρός & Αλεξάνδρα Κατσιάνη.

Επιμέλεια-συντονισμός  αφιερώματος: Χρύσα Δραντάκη,

Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Δρ Κοινωνιολογίας Τέχνης

Διάρκεια έως τις 30/4/2023

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:30 - 13:30 & 18:00 - 20:30

Σαββατοκύριακο κλειστά

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2421031701

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ