Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη

Στον «Δίαυλο» την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00, ο Δημήτρης Προύσαλης, θα αφηγηθεί λαϊκές ιστορίες με τον δικό του μοναδικό τρόπο, με τη συμμετοχή μαθητών των εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής. Η  εκδήλωση διοργανώνεται από το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Ο ίδιος αναφέρει πως «Κάθε φορά που ένας παραμυθάς ανοίγει την καρδιά του, αρχίζει ο ουρανός και βρέχει. Δεν βρέχει νερό, δεν ρίχνει χιονόνερο, δεν πετάει χαλάζι. Ρίχνει διαμάντια, μπριλάντια, ζαφείρια και ρουμπίνια, φλουριά κωνσταντινάτα, πέφτει μαζί κι ένα καρύδι. Το σπάει ο παραμυθάς κι από μέσα τι βγαίνει; Ένα παραμύθι. Αυτό που περιμένει ο καθένας μας και αυτό που πρέπει να πει ο παραμυθάς».  Άλλωστε, όπως σχολιάζει ο ίδιος σε συνέντευξή του, «τα λαϊκά παραμύθια είναι ένας δρόμος πάνω στον χάρτη της ανθρώπινης εμπειρίας. Μας υπενθυμίζουν, χωρίς να ηθικολογούν και χωρίς καμία υπεροψία παντογνωσίας, πώς να παραμείνουμε άνθρωποι, σε μια εποχή που σε πιέζει όλο περισσότερο να το ξεχάσεις. Μας ψιθυρίζουν πόσο όμορφο είναι να είσαι άνθρωπος και ταυτόχρονα πόσο δύσκολο είναι να κρατάς την ανθρωπιά σου, παλεύοντας με τις σκοτεινιές που κουβαλάμε  όλοι στην προσπάθειά μας ν’ αναζητήσουμε το φώς».

Ο Δημήτρης Προύσαλης είναι ένας παραμυθάς που ασχολείται με τη μελέτη, ανάλυση και καταγραφή του λαϊκού παραμυθιού από το 1999 κι έχει επιδείξει ένα σημαντικό έργο από βιβλία και άλλες πολλές δράσεις, πάντα όμως με απόλυτο σεβασμό και ειλικρίνεια στο υλικό που συλλέγει και μελετά.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2421082870 ή επισκεφθείτε και τη σελίδα μας στο facebook «Τέχνες στο Βόλο» & «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου».

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Πληροφορίες: Δίαυλος, Σκενδεράνη 11, τηλ:2421033692, 2421025363
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ