Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
ΘέατροΠολιτισμός
15/4/202215/5/2022
21:15 Παρασκευή - Σάββατο & 20:15 Κυριακή
Αναβολή πρεμιέρας και ορισμός νέας ημερομηνίας για «Το Δηλητήριο» τη νέα παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου

Η πρεμιέρα της νέας παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου «Το Δηλητήριο», αναβάλλεται και μετατίθεται στις 15 Απριλίου 2022 στις 21:15, στο Θέατρο «Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας».  Πρόκειται για το συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ του πολυβραβευμένου Ισπανού συγγραφέα Ροντόλφ Σιρέρα.

Βρισκόμαστε στην προεπαναστατική Γαλλία, σε μια εποχή αναβρασμού κι έντονων κοινωνικών ζυμώσεων. Ένας Μαρκήσιος προσκαλεί στην έπαυλή του έναν διάσημο ηθοποιό και με κινητήριο μοχλό την ίδια την θεατρική διαδικασία, ξεδιπλώνεται ένα παιχνίδι μεταμφιέσεων κι αναμετρήσεων, αλήθειας και ψέματος, ζωής και θανάτου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου  Βόλου, Γρηγόρης Γαλάτης,  σκηνοθέτης του έργου, αναφέρει σχετικά: «Αυτό το εντυπωσιακής πλοκής έργο ανιχνεύει όρια, θεατρικά, κοινωνικά, αισθητικά, υπαρξιακά. Αναρωτιέται για τη φύση και την ουσία της θεατρικής πράξης. Τα ασαφή όρια πραγματικότητας και ψευδαίσθησης, αναδύουν την γοητεία της ρευστής αλήθειας του θεάτρου. Και θέτει συνεχώς ερωτήματα. Πόσο κοντά βρίσκονται ευφυία και διαστροφή; Είναι συγκοινωνούντα τα δοχεία δημιουργίας και θανάτου; Είναι εφικτή η αλήθεια, αλλά και η έκσταση, χωρίς τη γνώση του θανάτου; Θα μπορούσαμε να πούμε πως «Το Δηλητήριο» αποτελεί από μόνο του ένα τελετουργικό «θεάτρου-θανάτου», μπροστά στο αδηφάγο μάτι του θεατή. Τελείται η συντριβή του «ηθοποιού-ανθρώπου» από την ίδια την αλήθεια του και από το σκληρό, κυνικό και ηδονικό παιχνίδι της εξουσίας.

Στην προσέγγιση που επιχειρήσαμε, θελήσαμε να ξεφύγουμε από την ανάγκη πιστής χρονικής και σκηνικής αναπαράστασης, δίνοντας μια αίσθηση διαχρονικότητας και δημιουργώντας έναν «θεατρικό βωμό» για το τελετουργικό μιας «θυσίας». Εξάλλου, κάθε σκηνή αποτελεί έναν βωμό και κάθε παράσταση το τελετουργικό για τη θυσία του εγώ του ηθοποιού-δημιουργού. «Το Δηλητήριο» είναι ένα έργο απλό αλλά και βαθύ, όπως όλα τα σημαντικά πράγματα.»

Η νέα παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2022 μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμου Βόλου και Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

 

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Ημερομηνίες παραστάσεων:

Απρίλιος: 15,16,17

Μάιος: 6,7,8,13,14,15

Ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 20:15.

Εισιτήρια  προπωλούνται στο ταμείο του θεάτρου της «Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας» μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης. Πληροφορίες: 2421082870 και 2421027441.

 

Πρωτόκολλο Covid – Οδηγίες προς κοινό:

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν COVID-FREE (για εμβολιασμένους και νοσήσαντες με έλεγχο ταυτοπροσωπίας) στο πλαίσιο των υποδείξεων του ΕΟΔΥ. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευση, παραμονή και αποχώρηση από το θέατρο. Για την αποφυγή συνωστισμού σας προτείνουμε την έγκαιρη προσέλευσή σας.

Συντελεστές

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Πετρόπουλου, η  σκηνοθεσία    του Γρηγόρη Γαλάτη, τα σκηνικά του Αλέξη Ψυχούλη, η μουσική του Ηλία Χαντζόγλου, τα κοστούμια της Δήμητρας Αγορά.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Κωνσταντίνος Δημητρακάκης και Γρηγόρης Γαλάτης.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ