Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων πρόσβασης του κοινού σε νέα πολιτιστικά προϊόντα και λαμβάνοντας υπόψη, αφενός την ανάγκη τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19 και αφετέρου την δυνατότητα που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες ώστε να διατηρήσουμε την επαφή μας με την τέχνη, εγκαινιάζει με τη συγκεκριμένη παράσταση, μία σειρά δράσεων μέσα από τις διαδικτυακές του πλατφόρμες.
ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:
«Το 2020 η θανατηφόρα πανδημία Covid – 19 εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο απαγορεύεται αυστηρά η κυκλοφορία. Οι άνθρωποι φορούν υποχρεωτικά μάσκες. Οι νέοι κλεισμένοι στα σπίτια τους επικοινωνούν μέσω chat rooms, αναζητώντας νέους τρόπους έκφρασης και προβάλλουν την ιδιωτική τους ζωή στην ηλεκτρονική δημόσια σφαίρα. Οι τέσσερις «έγκλειστοι» χαρακτήρες της παράστασης αντλούν λέξεις, σκέψεις και αισθήματα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Θέτουν ερωτήματα και αξιοποιούν επιχειρήματα που έρχονται από το αρχαίο παρελθόν για δοθούν απαντήσεις στη σημερινή πραγματικότητα για την οικολογία, την έμφυλη βία και κυρίως τη μοναξιά. Παράλληλα, δημοτικά τραγούδια, που αντλούν τις ρίζες από τον αρχαίο διθύραμβο, συνδιαλέγονται με την σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική.»
μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση εδώ:
Η τραγωδία του Σοφοκλή έχει χαρακτήρα αιώνιας επικαιρότητας. Η Αντιγόνη είναι σύγχρονη όσο ποτέ γιατί δραματοποιεί τη ρήξη ανάμεσα στην ιδιωτική συνείδηση και το δημόσιο συμφέρον. Θα επικρατήσουν οι νόμοι και η πειθαρχία ή θα υπερισχύσει το βαθύτερο δίκαιο της φύσης του ανθρώπου; Το ατομικό πνεύμα ή η συλλογική ανάγκη; Οι συνθήκες αλλάζουν όμως το ερώτημα επανέρχεται επίκαιρο.
Η παράσταση Antigoniproject του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου τοποθετείται στο πλαίσιο των σύγχρονων αναγνώσεων και αποτελεί ένα νήμα του τραγικού λόγου που συνδέει το αρχαίο κείμενο στο σήμερα. Επιχειρείται να επικοινωνήσει τα αιωνία ερωτήματα στους νέους ανθρώπους. Σκοπός είναι να ισορροπήσει τις αντιθέσεις μεταξύ πόλης και οικογένειας, επαναπροσδιορίζοντας τους όρους συνύπαρξης σε εποχές κρίσης. Μέσα από την προσέγγιση αυτή τα χορικά του Σοφοκλή ξαναγράφονται με στόχο την ευαισθητοποίηση των θεατών σε ζητήματα έμφυλης διαμάχης, οικολογικής ανισορροπίας, δικαιωμάτων των παιδιών, χειραφέτησης των γυναικών.
Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2018-2020 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.