Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
Απόψε η Συναυλία θρησκευτικής μουσικής με τη Φιλαρμονική Δήμου Βόλου «Ελλήνων Πάσχα-Η Υμνωδία του Πάσχα»

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και ο πολιτιστικός φορέας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός» συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν στη συναυλία θρησκευτικής μουσικής «Ελλήνων Πάσχα – Η Υμνωδία του Πάσχα», με τη Φιλαρμονική Δήμου Βόλου, απόψε, Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 και ώρα 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας ( Πολιτιστικό Κέντρο).

Τι συνδέει το βυζαντινό ύμνο «Ω Γλυκύ μου Έαρ» με το λαϊκό – θρησκευτικό θρήνο Μεγάλης Παρασκευής  «Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα»; Πόσο απέχει από αυτά το «Κράτησα τη ζωή μου», το έργο «Επιφάνια» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιώργου  Σεφέρη αλλά και το «Κύριε των Δυνάμεων» του Σταμάτη Σπανουδάκη;

Η συναυλία θα ξεκινήσει με το «Adagio» του Albinoni και το «Eja Mater» του Pergolesi. Στη συνέχεια θα ακουστούν οι ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας, «Η Ζωή εν Τάφω» και «Άξιον Εστί», κορυφαίες δημιουργίες της υμνολογίας της Εκκλησίας μας που  διεγείρουν στους πιστούς διάθεση μετάνοιας. Η συναυλία περιλαμβάνει επίσης θρήνους της λαϊκής μας παράδοσης όπως το «Μοιρολόι της Παναγίας», «Μάνα μου Μάνα» κ.α. αλλά και έργα κορυφαίων Ελλήνων συνθετών όπως του Μίκη Θεοδωράκη, Σταμάτη Σπανουδάκη, Μάνου Χατζιδάκι. Τέλος, θα ακουστούν  αποσπάσματα της όπερας Ορφέας και Ευρυδίκη του Γκλουκ.

Σας προσκαλούμε στην ξεχωριστή αυτή βραδιά, στην οποία, με σεβασμό και κατάνυξη, θα πλημμυρίσουν το Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας μελωδίες θρησκευτικής μουσικής και ύμνοι, αποβλέποντας στην ανάδειξη της θρησκευτικής μουσικής μας παράδοσης. Με οδηγό την ελληνική μουσική και τους γεμάτους συναισθήματα, εικόνες, θρήνο αλλά και ελπίδα ύμνους και μελωδίες της βυζαντινής υμνωδίας, θα προσεγγίσουμε το βαθύτερο νόημα των Παθών και θα βιώσουμε τη συγκίνηση που γεννιέται στην ελληνική ψυχή, όταν ακολουθεί τον Θεάνθρωπο και το Πάθος Του και συμμετέχει στον θρίαμβο της Ανάστασης Του.

Συμμετέχουν οι ερμηνευτές, Έρρικα Πατρικίου, Κωνσταντίνος Ζεμπίλας και Δημήτρης Χατζηγεωργίου. Πιάνο – Ηλίας Χατζόγλου, βιολί – Χρήστος Δασκαλόπουλος, κανονάκι – Ζήσης Γεωργαλιός, μπουζούκι – Γιάννης Κουκουνίτσας.

 

 

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 και ώρα 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας ( Πολιτιστικό Κέντρο). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ