Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024
Blueprints – μία σύγχρονη δράση χορού με ζωντανή μουσική

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την ομάδα χοροθεάτρου OFFART-σκηνικές παρουσίες, παρουσιάζει την παράσταση Blueprints, μια σύγχρονη δράση χορού με ζωντανή μουσική, βασισμένη σε δύο χορεύτριες – ερμηνεύτριες,  μία συνθέτρια-τραγουδίστρια κι έναν ιστορητή, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021, στο θέατρο «Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας», στην οδό Χατζηαργύρη με Ρήγα Φεραίου και ώρα 20:00.

«Η παράσταση αποτελεί προϊόν έρευνας πάνω στα θεσσαλικά παραμύθια και εστιάζει στον ρόλο της γυναίκας σε αυτά. Παραμύθια λέγανε συνήθως οι γυναίκες, που αποκλεισμένες από τον δημόσιο λόγο, άρθρωναν μέσα από αυτά ένα λόγο ιδιωτικό και συμβολικό. Μεσα απο τα παραμύθια, δομούσαν τον ψυχισμό των αγοριών και των κοριτσιών που ανέτρεφαν, με βασικό στόχο την υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης «ταυτότητας».

Με αφορμή το παραμύθι  «η Άτυχη Κόρη», αφηγούμαστε,  χορεύουμε και εν τέλει, αναγνωρίζοντας τους μηχανισμούς της μίμησης και την αναπαραγωγή τους στο σύγχρονο γυναικείο σώμα, αναρωτιόμαστε αν στ’ αλήθεια έχουν αλλάξει οι κοινωνικές επιταγές.»

Η ομάδα OFFART έχει βάση την Λάρισα και υποστηρίζεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών της πόλης ενώ συνεργάζεται με πολλούς ιδιωτικούς και Δημόσιους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η παραγωγή της παράστασης έγινε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

 

Με παραστάσεις σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα η ομάδα ανοίγει έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των 3 Θεσσαλικών πόλεων με στόχο την καλλιτεχνική αναζήτηση στην κοινή Θεσσαλική παράδοση και την σύγχρονη τέχνη. Γιατί όπως λένε και τα παραμύθια: “…μερικά πράγματα πρέπει να τα πιστέψεις για να τα δεις”

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες για την παράσταση BLUEPRINTS και την ομάδα OFFART, ακολουθείστε τα social media:

https://www.facebook.com/offartdance & https://www.facebook.com/offartblueprints

 

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Η παράσταση είναι κατάλληλη και για παιδιά από 8 ετών.

Είσοδος ελεύθερη.

Για να διασφαλιστεί η προστασία του κοινού αλλά και του προσωπικού θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας) και τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των κλειστών χώρων και τη διεξαγωγή ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, όπως έχουν εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα οι θέσεις θα είναι αριθμημένες και οι θεατές επιτρέπεται να είναι μόνο καθήμενοι. Θα επιτρέπεται η είσοδος σε θεατές κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο δελτίου ταυτότητας και πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). Για θεατές από 8 - 17 ετών θα επιτρέπεται η είσοδος με πιστοποιητικό αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου. Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2421082870, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00.

 

Συντελεστές

Ιδέα-Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Ρούλα Καραφέρη

Χορός: Νατάσα Αραμπατζή, Ελένη Πέτκου

Έρευνα-Αφήγηση παραμυθιού-Στίχοι: Στέλιος Πελασγός

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση/ζωντανή Εκτέλεση: Ρούλα Πίκουλα

Συνεργάστηκαν οι μουσικοί: Θανάσης  Ζιώζιας (Βιολί), Αποστόλης Γιάγκος (Μπάσο/sound fx στο τσάμικο), Δημήτρης Τσιλικόπουλος (Κιθάρα), Άρτεμις Γιάγκου (Παιδική φωνή/σύνθεση τραγουδιού)

Κοστούμια: Fab Jonkers, Μελισσάνθη Σπέη

Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Γιαννούλας

Τεχνική υποστήριξη: Γρηγόρης Καραφέρης

Εικαστικό περιβάλλον /Δημιουργία Βίντεο: Stephanie Felber

Φωτογραφία: Γιώργος Καλκανίδης

Γραφιστικά: Γιάννης Μαρκάτος

Παραγωγή: OFFART- σκηνικές παρουσίες

Συντονισμός παραγωγής/ προώθησης: Βασιλική Σαγώνα

Videodocumentation: Ερμής Πελασγός

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ