Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι κατασκευής κούκλας με δωρεάν συμμετοχή για παιδιά

Στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο το Σάββατο 4 & το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στις 10:00-11:30 και στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στις 10:30-12:00 & την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 11:30-13:00, διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου βόλου,  χριστουγεννιάτικο εργαστήρι κατασκευής κούκλας με δωρεάν συμμετοχή για παιδιά.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με το μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου μέσα από την κατασκευή κι εμψύχωση μιας «χριστουγεννιάτικης» κούκλας. Τα παιδιά με απλά υλικά κατασκευάζουν τη δική τους κούκλα, την οποία παίρνουν μαζί τους στο τέλος του εργαστηρίου!

Η κούκλα ως παιδαγωγικό εργαλείο έχει μεγάλη δύναμη. Είναι τόσο οικεία και αγαπητή στα παιδιά όλων των ηλικιών, ώστε εύκολα ταυτίζονται μαζί της. Η κατασκευή της από το ίδιο το παιδί την μετατρέπει αυτόματα σε φίλο αγαπημένο. Η κούκλα αποκτά τη φωνή του παιδιού και πολλές φορές φανερώνει κρυφές πλευρές της προσωπικότητάς του, που το ίδιο δυσκολεύεται να αποκαλύψει. Το παιδί μοιράζεται μαζί της τα μυστικά του και ταυτόχρονα κοινωνικοποιείται μέσα από την άμεση  επαφή με την ομάδα.

Ένα χριστουγεννιάτικο αλογάκι με κοντάρι, εμπνευσμένο από τα ξύλινα παλιά παιχνίδια, είναι το θέμα του φετινού εργαστηρίου.  Με αφορμή το βιβλίο του Αλέξη Κυριτσόπουλου «Το άσπρο άλογο» και το απόσπασμα της ιστορίας του «Καρυοθραύστη» για τα χριστουγεννιάτικα δώρα και το αγαπημένο μικρό ξύλινο αλογάκι τα παιδιά θα κατασκευάσουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο αλογάκι που στηρίζεται σε κοντάρι! Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με το μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου μέσα από την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των υλικών ως τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης, καθώς για την κατασκευή θα χρησιμοποιήσουν πλαστικά μπουκάλια και διάφορα υλικά ανακύκλωσης.

Θα δημιουργηθούν τέσσερα αυτοτελή εργαστήρια για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες:

  1. Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, 10:00 – 11:30, Κέντρο Τέχνης Τζιόρζτιο Ντε Κίρικο // Νήπια, Α΄ και Β΄ Δημοτικού
  2. Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, 11:30 – 13:00, Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας // Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού
  3. Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, 10:00 – 11:30, Κέντρο Τέχνης Τζιόρζτιο Ντε Κίρικο // Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού
  4. Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, 11:30 – 13:00, Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας // Νήπια, Α΄ και Β΄ Δημοτικού

Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η  Σταυρούλα Μαστρογιάννη,  Ιστορικός Τέχνης, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών και κατασκευή κούκλας σε παιδιά κι εφήβους στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς, όπου έχει δημιουργήσει την κουκλοθεατρική ομάδα «Κουκλοπέδιο» με συνεχή δράση τα τελευταία εννέα χρόνια.

Ο μέγιστος αριθμός παιδιών σε κάθε εργαστήρι είναι 12 άτομα, συνεπώς απαιτείται έγκαιρη κράτηση για όσα παιδιά επιθυμούν να συμμετάσχουν στο τηλέφωνο της Δ/νσης Πολιτισμού  2421082870, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-13:00.

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ